După ce a instigat la ”mineriada” din Washington, Trump își recunoaște înfrângerea și le spune fanaticilor săi că ”vor plăti” pentru atacul asupra Capitoliului!

1
1793

Donald Trump, președintele SUA, și-a recunoscut în mod explicit înfrângerea în alegerile din noiembrie, joi, afirmând într-un videoclip că „o nouă administrație va fi inaugurată pe 20 ianuarie”, cea a președintelui ales, democratul Joe Biden.

În acel videoclip, el a emis, de asemenea, tot pentru prima oară o declarație de condamnare a asaltului asupra Capitoliului, asigurând că acei adepți ai săi care au pătruns în Adunarea Legislativă cu o zi înainte „nu reprezintă” țara și „vor plăti” dacă au comis infracțiuni!

Declarația arată o dată în plus instabilitatea mentală a unui președinte despre care și cei mai apropiați colaboratori spun că ”a luat-o razna”, pentru că Trump îi trimite practic la închisoare pe fanaticii pe care el însuși i-a încurajat să atace clădirea Congresului – locul unde se afla în curs de validare oficială președintele ales Joe Biden.


Nancy Pelosi nu renunță la impeachment

De altfel, după asaltul asupra Capitolului și ratificarea rezultatelor electorale care fac oficială victoria lui Joe Biden, președintele Camerei Reprezentanților – al cărui birou a fost uzurpat de protestatari -, Nancy Pelosi, a fost clară: “Congresul îl va acuza pe Trump dacă nu se aplică amendamentul 25 din Constituție”, relatează CNN.

Nancy Pelosi

E vorba de celebra procedură de impeachment, ce presupune punerea sub acuzare a președintelui în funcție și care, odată aprobată de Congres și Senat, nu îi va mai permite lui Trump să mai ajungă vreodată la Casa Albă.

Lidera Partidului Democratul s-a referit la această decizie dacă vicepreședintele, Mike Pence, cel care a salvat Constituția și a refuzat să facă jocul violențelor, nu ia decizia de a-l suspenda pe Trump pentru cele 12 zile rămase până la terminarea mandatului. Demiterea „este o urgență de maximă importanță”, a spus Pelosi.

Pelosi a fost „piatră de temelie” și în încercarea anterioară de a-l îndepărta pe Donald Trump de la putere și, deși nu a reușit să facă acest lucru din cauză că Senatul (pe atunci controlat de republicani), acum a revenit la acțiunea inițială permisă de Amendamentul 25.

Speriat de consecințe grave, Trump face pasul înapoi

Trump a fost acuzat că este „o persoană foarte periculoasă” care nu ar trebui să continue în funcția sa ”nici măcar un minut”, după ce a provocat atacul asupra Capitoliului.

Pelosi a adăugat că cei care au asaltat instituția fundamentală a democrației SUA sunt „teroriști”. De asemenea, ea a cerut demiterea șefului Poliției de la Capitoliu, care de altfel a și renunțat între timp la funcție.

Liderul minorității republicane din Senat, Chuck Schumer, și președintele Camerei, Nancy Pelosi, au încercat, joi, să se adreseze vicepreședintelui Mike Pence pentru a-l îndemna să ia în considerare invocarea celui de-al 25-lea amendament din Constituția SUA și a forța demiterea președintelui din funcție.

Democrații au emis o declarație care detaliază încercarea de apel telefonic către Pence, cu care nu au putut să se conecteze, dar surse de la Casa Albă citate de New York Times au spus că Pence este ”foarte convins” că nu vrea să nu facă așa ceva.

De altfel, alte surse au indicat că nici Joe Biden nu și-ar dori o suspendare a lui Trump înainte de 20 ianuarie, echipa noului președinte considerând că o astfel de măsură ”nu ar ajuta la unificarea” țării după atacul asupra SUA declanșat de Donald Trump.

Speriat de consecințe grave asupra persoanei sale și de o posibilă condamnare, Trump a făcut pasul înapoi, lăsându-i baltă pe atacatorii pe care îi lăudase cu o zi înainte și promițând mai nou că nu va mai sabota încă o dată democrația SUA din interior.

Acesta este motivul pentru care actualul șef de la Casa Albă a ajuns să accepte că președinția sa va fi de un singur mandat și a promis o „tranziție ordonată”, după ratificarea în Congres a președintelui ales Joe Biden.

Pence nu i-a făcut jocul lui Trump, dar nici nu-l face pe al democraților

Mike Pence a fost acuzat de Trump că este ”laș” pentru că nu a susținut atacul la adresa SUA

“Deși nu sunt total de acord cu rezultatul alegerilor, iar faptele sunt de partea mea, totuși, va exista o tranziție ordonată pe 20 ianuarie”, a spus Trump, într-o declarație distribuită pe Twitter de unul dintre directorii săi, Dan Scavino.

“Am spus mereu că ne vom continua lupta pentru a ne asigura că vor fi numărate doar voturile legale. Deși acesta reprezintă sfârșitul celui mai bun prim mandat din istoria prezidențială, este doar începutul luptei noastre pentru a face America din nou să fie mare!”, a adăugat el, citând motto-ul său electoral.

Reacția lui Trump a venit prin Scavino deoarece propriul cont de Twitter al președintelui este temporar suspendat, din cauza mesajelor în care președintele a girat atacul asupra Capitoliului de către susținătorii săi.

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, care conducea sesiunea parlamentului în care Trump îi ceruse să nu ratifice rezultatele alegerilor, a declarat că ratificarea Congresului ar trebui considerată „suficientă” pentru a accepta victoria lui Joe Biden.

Pence a încheiat astfel o sesiune care a început miercuri după-amiaza devreme și a fost întreruptă de asaltul asupra Capitoliului de către adepții fanatici ai lui Donald Trump, un asediu care a durat aproape patru ore și a lăsat cinci morți, 14 polițiști răniți și cel puțin 52 arestați.

Încă o demisie din echipa lui Donald Trump

Betsy DeVos

Secretarul pentru Educație al președintelui Trump, Betsy DeVos, și-a prezentat demisia, fiind al doilea membru al Cabinetului care a demisionat din cauza reacției favorabile a lui Trump față de mulțimea care a atacat Capitoliul SUA, potrivit unui oficial.

Secretarul pentru Transporturi, Elaine Chao, a demisionat și ea, de asemenea, în această după-amiază, după ce a luat „timp pentru a absorbi” insurecția de pe Capitol Hill și a vedea răspunsul președintelui la aceasta.

“Astăzi, au fost multe căutări de suflet și discuții”, a spus un înalt oficial al administrației. „Evident, a fost ceea ce trebuia făcut”.

Chao a discutat problema cu personalul ei și soțul ei, liderul majorității din Senat, Mitch McConnell, înainte de a decide până în jurul orei 11 dimineața că va demisiona, mai anunță CNN.

1 comment

  1. Negro 8 ianuarie, 2021 at 06:29 Răspunde

    Din pacate, aventura lui Trump et compania a zdruncinat increderea multor oameni de buna credinta in forta SUA de a pastra echilibrul intr-o lume cat mai complicata. A ingaduit Rusiei care promoveaza Noviciokul pentru conservarea oligarhiei seculare sa dea lectii parintilor democratiei lumii, Chinei, Iranului etc. sa-si bata joc de natiunea americana si de rolul ei in contemporaneitate si in viitor. Lovitura acestui scelerat (impreuna cu toti cei care l-au slujit) si a creierelor bolnave care l-au votat (desi unii au recunoascut ca s-au inselat!) este grava. Mai sunt doua saptamani si nu se stie ce mai poate face acest om. Spaima pe care a semanat-o in sufletul tuturor cu aceasta incercare sangeroasa de lovitura de anihilare a democratiei nu se poate calma, Individul nu a spus nici un cuvant fata de cei care s-au stins nevinovati pentru punerea in aplicare a nebuniei sale. Chiar daca ar deveni uman pentru o clipa n-ar mai putea face nimic. Imaginea Americii este varza desi el continua sa se laude ca prin aceste fapte reprobabile a scris istorie. Sa nu uitam. Mai sunt doua saptamani, iar individul ramane inca deasupra realitatii, cu puterea in mana!

Leave a reply