Dragoș Tudorache (PLUS), mesaj după vizita în Parlamentul UE a șefei Opoziției din Belarus: ”Contracarați acest război hibrid!”

0
581

Europarlamentarul PLUS, Dragoș Tudorache, a postat pe pagina sa de socializare un mesaj ferm de mobilizare pe continent, dar și în România, pentru ajutorarea forțelor anti-Lukașenko din Belarus.

Postarea lui Tudorache vine la scurt timp după vizita făcută în Parlamentul european de Svetlana Tihanovskaia, ”cea care ar fi trebuit, cel mai probabil, să devină președinta Belarusului, dacă această țară nu ar fi fost în continuare sub dictatură, la cheremul unui om care consideră că este firesc să se plimbe cu o armă în mână prin capitala țării sale”, scrie Dragoș Tudorache.

Europarlamentarul român din grupul Renew Europem condus de Dacian Cioloș, face un apel pe adresa forului european să nu mai amâne intervenția continentului în susținerea democrației din Belarus:

”Uniunea Europeană trebuie să se implice în această criză cu autoritatea pe care o are din perspectiva țărilor democratice ale Europei, care înțeleg pe deplin ce înseamnă o dictatură. Să nu avem niciun dubiu că Rusia și-a ocupat deja avanposturile și, ca de obicei, dublează prezența și intervenția fizică directă cu un război hibrid dus în online. Am văzut acest tipar de atâtea ori și tot nu suntem suficient echipați. Am cerut-o și de la tribuna Parlamentului European de câteva ori. E nevoie ca UE și statele ei membre să dea mandatul, bugetul și spațiul operațional necesar East StratCom Task Force pentru a contracara acest război hibrid și a asigura o contrapondere la propaganda rusească ce altfel poate distorsiona opinia publică bielorusă”, sună apelul lui Tudorache.

Europarlamentarul PLUS spune că Europa nu poate sta spectator, într-o situație dramatică pentru milioanele de cetățeni din Belarus.

”Consiliul European extraordinar a ratat să articuleze ceea ce mie mi se părea o concluzie esențială: solicitarea fermă pentru organizarea rapidă a unor noi alegeri. Rezolvarea crizei nu poate fi decât una democratică, o soluție care să iasă din mâinile și inimile celor din Belarus. În consecință, trebuie să lărgim regimul de sancțiuni aplicate oficialilor guvernamentali din Belarus. Toți cei care au fost complici în organizarea și falsificarea alegerilor trebuie puși pe lista sancțiunilor fără nicio ezitare. Sprijinul UE trebuie să ajungă la societatea civilă din Belarus, la cetățenii acestei țări. Ei trebuie să simtă din plin acest sprijin pe care țările democratice ale Europei sunt gata să-l ofere ori de câte ori va fi nevoie”, afirmă Dragoș Tudorache.

https://www.facebook.com/IoanDragosTudorache/posts/3501429123234904

 

VEZI ȘI:

„Vom rezista până la sfârșit”. Interviu la BBC cu Svetlana Tijanóvskaya, lidera opoziției din Belarus, fugită din țară

Ponta se duce la vale: Pro România scade în sondaje. PNL și USR-PLUS sar de 50% și văd guvernarea

AUR curat pentru Sputnik: George Simion vrea să-și repare imaginea cu baronul Oprișan

Leave a reply