miercuri, noiembrie 30

Dovada că PSD a premedidat falimentul României. Cum să majorezi pensiile când nu ai bani de pensii?!

0
1424

Legea de majorare a pensiilor cu 40%, adoptată de PSD în vremea lui Dragnea și asumată de urmașii săi la conducerea partidului, este o piatră de moară de gâtul finanțelor României, reiese dintr-o informare a agenției de rating Fitch.

Agențiile de rating acordă calificative țărilor, în funcție de care acestea se pot împrumuta mai scump sau mai ieftin pe piețele internaționale. România depinde ca de aer de aceste credite externe, fiind o țară care are cheltuieli lunare mai mari decât veniturile la buget (deficit).

Cristian Diaconescu a avut dreptate: suntem la un pas de un dezastru provocat intenționat de politicieni iresponsabili

În acest moment, România se află la un pas de la a fi retrogradată la categoria ”junk” (gunoi), după cum avertiza Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, într-un interviu de săptămâna trecută pentru LUMEALIBERA.RO. (Detalii, AICI)

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings avertizează că atât modul în care se face majorarea pensiilor și consolidarea finanțelor țării, cât şi stabilitatea politică sunt importante pentru viitorul rating de ţară al României.

Potrivit agenţiei de evaluare, o majorare de 14% a pensiilor ar creşte în mod permanent cheltuielile bugetare anuale cu 1-1,2 puncte procentuale din PIB începând cu 2021, în timp ce majorarea cu 40% ar creşte cheltuielile anuale cu 4 puncte procentuale.

De aceea, propunerea Guvernului României vizând o majorare a pensiilor cu 14% începând din septembrie ar reduce din provocările la adresa consolidării finanţelor publice, comparativ cu o creştere de 40% bugetată anterior.

Cu toate acestea, eventuala majorare va depinde de calculele politice anterioare alegerilor, arată agenția. Fitch subliniază, însă, că o majorare semnificativă a pensiilor rămâne un risc la adresa prognozelor fiscale de bază.

Cum să majorezi pensiile cu 40%, când nu ai bani nici pentru pensiile nemajorate?!

Olguța Vasilescu și Liviu Dragnea, autorii celui mai oribil atentat la siguranța finanțelor publice ale statului și la buzunarul cetățeanului: majorarea pensiilor cu 40%

„Cu cât va fi mai mare majorarea pensiilor, cu atât va fi mai mare provocarea de a introduce măsuri de compensare”, avertizează Fitch.

De asemenea, Fitch este de părere că flexibilitatea bugetară este limitată şi ar putea fi nevoie de cheltuieli suplimentare pentru a atenua impactul crizei Covid-19, însă măsuri compensatorii, precum creşterea TVA, s-ar putea dovedi nepopulare şi riscă să afecteze revenirea economiei.

Practic, prin analiza de mai sus, agenția de rating avertizează România să nu sară calul în privința majorării cheltuielilor statului, dar recunoaște implicit și indirect că o astfel de inițiativă politică precum majorarea pensiilor este indirect un sabotaj la adresa economiei României.

Este, de fapt, dovada externă că niște politicieni au împins intenționat economia spre falimentul de țară atâta vreme cât bugetul nu are bani nici pentru plata pensiilor dinainte de majorarea cu 40%.

România era pe deficit, adică pe pierdere și înainte de adoptarea legii privind majorarea pensiilor cu 40%, deci e clar că o astfel de lege nu putea fi propusă decât dacă inițiatorii ei doreau în mod conștient să îngroape finanțele publice, pentru că altă explicație logică nu există atunci când mărești cheltuielile statului deși statul nu are bani nici pentru cheltuielile vechi.

Florin Cîțu: ”Suntem foarte transparenți, pentru că nu vreau să existe surprize”

Florin Cîţu, ministrul de Finanţe

Pe de altă parte, Fitch consideră că fondurile disponibile României în cadrul programului UE de revenire este posibil să fie consistente şi ar trebui să ofere un sprijin pe termen mediu pentru finanţele publice.

Potrivit sursei citate, atât majorarea pensiilor cât şi stabilitatea politică sunt importante pentru ratingul de ţară al României.

Un element sensibil pentru rating ar fi o deteriorare semnificativă a sustenabilităţii datoriei pe termen mediu, de exemplu de pe urma unui eşec în a compensa sau a amâna majorarea pensiilor în actualul context de cheltuieli şi/sau implementarea unei strategii credibile de consolidare pe termen mediu după şocul provocat de pandemie.

Modul în care autorităţile vor răspunde la deteriorarea fiscală va influenţa şi decizia Fitch în ceea ce priveşte perspectiva negativă asociată ratingului suveran „BBB minus” acordat României. Cadrul fiscal din România este printre cele mai slabe din UE, iar progresele în ancorarea ţintelor fiscale pe termen mediu au fost limitate. Există spaţiu pentru îmbunătăţire, în special având în vedere perspectivele unui sprijin substanţial din partea fondului UE, însă perspectivele politice incerte creează riscuri negative”, avertizează Fitch.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat marţi seara că, dacă se pierde încrederea investitorilor străini, România nu prea mai are de unde să se împrumute.

„Aici cu ratingurile, da, urmează, şi în septembrie mai avem evaluări. Noi am reuşit, ştiţi foarte bine, acum două luni de zile să menţinem ratingul României, chiar înainte de a avea o decizie clară asupra pensiilor şi am convins că nu vom lua o decizie care să destabilizeze. Dar discutăm cu ei. Am discutat şi în această săptămână, cu două dintre agenţiile de rating. Vom discuta săptămâna viitoare cu a treia. Discutăm întotdeauna, suntem foarte transparenţi, le spunem exact care sunt scenariile pe care lucrăm şi le prezint şi scenariile dacă guvernul pică. Toate scenariile sunt prezentate pentru că nu vreau să existe surprize. Acolo avem nevoie de încredere pentru că acest deficit îl finanţăm bineînţeles din împrumuturi din piaţă”, a explicat şeful Finanțelor.

Leave a reply