Un studiu realizat de Universitatea Roviri și Virgili (URV) din Tarragona arată că un antiinflamator pentru uz uman și unul de uz veterinar inhibă o enzimă-cheie în replicarea și transmiterea virusului responsabil de Covid-19.
Rezultatele lucrării au fost validate de inițiativa Covid Moonshot, care a efectuat studii in vitro, a evaluat bioactivitatea acesteia și a fost publicată în International Journal of Molecular Sciences.
.Găsirea medicamentelor care pot inhiba infecțiile cauzate de SARS-CoV-2 este un pas esențial în așteptarea vaccinului care poate opri definitiv răspândirea virusului.
În acest sens, grupul de cercetare în Chemoinformatică și Nutriție de la URV a efectuat un screening computerizat pentru a prezice dacă există vreun medicament autorizat să trateze orice altă patologie care poate inhiba proteaza principală a virusului (M-pro), un aspect cheie legat de această enzimă cu un rol esențial în replicarea virusului.
Lucrarea arată că un antiinflamator pentru uz uman și unul pentru uz veterinar – celecoxib și carprofen – inhibă această enzimă-cheie în replicarea și transcrierea virusului responsabil de Covid-19.
Scopul studiului a fost utilizarea tehnicilor de calcul pentru a prezice dacă 6.466 de medicamente autorizate de diferite agenții medicamentoase atât pentru uz uman cât și veterinar pot fi utilizate pentru a inhiba enzima M-pro.
Această enzimă este proteaza responsabilă de tăierea a două polipeptide, un tip de moleculă produsă de virusul însuși și care generează o serie întreagă de proteine care sunt esențiale pentru reproducerea sa.
Unele dintre studiile coordonate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) împotriva pandemiei COVID-19 au, de asemenea, scopul de a inhiba M-pro folosind două antiretrovirale, cum ar fi lopinavir și ritonavir, care sunt medicamente concepute inițial pentru a trata HIV.
Datele indică faptul că 7 dintre aceste 6.466 de medicamente pot inhiba M-pro, prin urmare, pot zădărnici de asemenea replicarea virusului. Rezultatele cu aceste șapte produse au fost împărtășite inițiativei internaționale Covid Moonshot care a selectat două dintre aceste șapte (carprofen și celecoxib) pentru a verifica in vitro capacitatea lor de a inhiba proteaza principală a virusului, M-pro.
Rezultatele obținute arată cum o concentrație de 50 pM (micromol-litru) de celecoxib sau carprofen poatee să inhibe activitatea in vitro a M-pro (cu o inhibare de 11,9% de celecoxib și 4,0% prin carprofen). Deși nu sunt inhibitori foarte puternici, studiul indică faptul că ambii compuși pot fi folosiți ca punct de plecare pentru a proiecta derivați și mai puternici.
Lucrarea este prima dată publicată la nivel mondial despre medicamente actuale care pot fi uzate ca inhibitori ai enzimei M-pro, prin care coronavirusul SARS-CoV-2 se multiplică.