Două exemple cu masca sub bărbie care explică de ce pandemia cucerește România

0
661

La finalul acestui articol, găsiți bilanțul zilei tragice de joi, 13 august. Dar el nu convinge pe multă lume, dovadă că mulți s-au obișnuit cu o statistică seacă, plină de numele și de morți care nu le aparțin lor.

Câtă vreme nu e atins cineva apropiat și la TV apar lideri care nu iau în serios boala cea mai feroce a ultimului secol, cetățeanul se obișnuiește cu răul și își vede de ale lui.

Grav este însă că tocmai din iresponsabilitatea individuală – care desigur că e rezultatul instigării politice a celor care aruncă ostentativ masca de pe față – se naște moartea.

Unii nu realizează nici acum că din cauza lor mor oameni nevinovați. În ciuda tuturor apelurilor, mesajelor, amenzilor ( anulate pe axa Avocatul Poporului – CCR), sunt români care aleg să-și ucidă semenii prin ignoranță și indiferență extremă.

Cum? Nerespectând măsurile cele mai simple din lume: mască, distanță, mâini spălate.

Am asistat personal, zilele trecute, la două exemple (au fost mai multe, dar acestea două sunt foarte relevante): unul petrecut la Kaufland Bucureștii Noi, celălalt la Penny Fundulea.

În primul caz, e vorba de un magazin cu brânzeturi și mezeluri tradiționale ale unei firme de la Sibiu. Nu are nicio legătură cu Ghiță Ciobanul, poate doar apropierea acestui stand de magazinul Telekom, aflat în stânga cum ieși de la casele de marcat, brand căruia cel fost promotor Vodafone îi face acum reclamă.

La magazinul sibienilor din județul lui Ghiță Ciobanul, nimeni nu purta mască. Deși, atenție, vânzătorii erau deasupra brânzeturilor. O tânără altfel simpatică, dar care ținea masca sub bărbie, te întreba ce vrei, aruncând inevitabil mici particule de salivă pe produse, după care se apleca și tăia din telemeaua pe care e posibil să-și fi depus coronavirusul asimptomatic.

Doamne-ferește! Poate că clienții au noroc și fata chiar nu are nici urmă de COVID ascuns. Dar ce face ea nu e de acceptat, mai ales într-un spațiu al Kaufland – companie care e foarte strictă cu măsurile de protecție sanitară.

Cum mergi din București spre litoralul tot mai focar și faci un popas în celebra Fundulea, episodul se repetă, dar nu cu cei care vând sub cupola magazinului, ci cu unii clienți.

Un domn grăbit, rivalizând cu Ghiță Mureșan la înălțime, dar ceva mai supraponderal, intră arogant în spațiul comercial, vorbind la telefon. Evident, cu masca sub bărbie, întocmai ca vânzătoarea de brânză de la Kaufland Bucureștii Noi.

Paznicul de la intrare, care mai ia temperatura uneori, nu există acum. O fi cu treabă.

”Ghiță Mureșan” traversează repede raioanele, înhață un bax de Pepsi la 2 litri, se duce repede la casă și îl pune pe bandă. Fata de la casă, și ea drăguță precum surata din Bucureștii Noi, nu se încumetă să-i atragă atenția. Ori poate nici nu e atentă la acest detaliu. Ia marfa, încasează banul și la revedere.

Ce-o fi lăsat în urmă semețul cumpărător, iarăși Doamne-ferește! dar poate că nici el nu era purtător…

Însă nu așa se face! Această relaxare, acest ”jomanfiș” românesc, această iresponsabilitate soră cu moartea – toate inspirate de oameni ca Cataramă (cacofonie permisă), Ponta sau Ciolacu, bașca Radu Moraru – sunt cauzele bilanțului de mai jos, care nu se oprește. Vinovații de la vârf se știu, și ei nu vor altceva decât profit politic sau bani, moară cine-o muri.

Dar ceilalți? Dar fetele acelea tinere? Dar toți cei cu masca sub bărbie ce scuipă temeinic pe produsele ce vor fi atinse de alții, ei de ce?

Știm de ce: virusul nu există. Pentru ei, nu. Pentru cei care îl vor lua, da. Unii nici nu vor mai putea să caute vinovați. Iar vinovații, la rându-le, nici nu știu pe cine vor fi trimis pe lumea cealaltă…

Joi, 13 august, ziua cea mai neagră

Până astăzi, 13 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 66.631 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

 31.547 pacienți au fost declarați vindecați și 7.253 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.454 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 571 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 2.860 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 12.08.2020 (10:00) – 13.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 53 de decese (32 bărbați și 21 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Caraș – Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 13 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 24 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 11 decese la categoria de peste 80 de ani.

 49 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți care au decedat nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.437. Dintre acestea, 478 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.450.269 de teste. Dintre acestea 22.649 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.999 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.650 la cerere.

Pe teritoriul României, 7.935 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.421 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 20.775 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 101 de persoane.

Leave a reply