Orban despre „fantoma albă”: „Unul dintre posibilii responsabili în 10 august”

1
930

Premierul Ludovic Orban afirmă, într-un interviu pentru Europa Liberă, că unul dintre responsabilii de represiunea din 10 August 2018 este şi colonelul Cătălin Paraschiv, fost comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie Vlad Ţepeş. Orban se arată convins că persoanele care au organizat represiunea vor fi pedepsite.

Orban s-a declarat nemulţumit de modul „în care se mişcă” cercetările în dosarul 10 August. Întrebat punctual ce părere are despre modul în care a intervenit colonelul Paraschiv, premierul a răspuns: „​Ca unul dintre posibilii responsabili. Nu avea ce să caute acolo şi prezenta lui trebuie explicată şi trebuie explicată prin cercetarea penală”.

În dosarul clasat de DIICOT, colonelul Paraschiv nu are parte de niciun cap de acuzare. Clasarea dosarului a fost ulterior anulată de fosta şefa a DIICOT, însa redeschiderea este blocată în instanţe, ca urmare a unor contestaţii depuse de foştii şefi ai Jandarmeriei.

10 august 2018, un dosar care nu a ajuns în instanță (interviu)

Europa Liberă: Un moment puternic despre care vorbim în acești cinci ani a fost 10 august 2018, ziua în care Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene împotriva demonstranților pașnici. Nici împotriva celor care au plănuit și aplicat aceste acțiuni nu avem o sentință, împotriva celor care se fac vinovați de această mineriadă a anilor 2000.

Ludovic Orban: „​Nici măcar nu a fost finalizată instrumentarea dosarelor. Să ne aducem aminte că după ce inițial ancheta a început la Parchetul Militar, în mod suspect ancheta a fost preluată de DIICOT, repartizată unor procurori DIICOT, care de curând doreau să claseze dosarul. Din fericire, această decizie a fost invalidată și dosarul a revenit la Parchetul General, unde aștept să fie tratat cu profesionalism și cu mobilizare maximă pentru a putea fi identificați vinovații și pentru a putea fi pedepsiți vinovații.”

Europa Liberă: Simțiți că nu s-a făcut dreptate?

Ludovic Orban: „​Până la urmă se va face dreptate.”

Europa Liberă: Cum ați perceput dumneavoastră acțiunea colonelului Paraschiv, „fantoma albă” de la 10 august?

Ludovic Orban: „​Am participat la manifestările de a doua zi, am luat atitudine publică. M-am manifestat în toată această perioadă în favoarea identificării celor vinovați, a celor care au dat ordinele, despre asta e vorba, nu jandarmul de rând care a pus în practică niște ordine este principalul vinovat, ci cei care au pus la cale întregul scenariu care a creat o falsă legitimitate pentru intervenția în forță împotriva unei manifestații pașnice. Sigur că până în momentul de față nu e terminată cercetarea penală, nu e trimis în instanță vreun dosar în privința vreunui conducător, dar am convingerea că acest lucru se va întâmpla.”

Europa Liberă: Unii critici ar putea spune că s-a ajuns la o înțelegere la nivelul Ministerului de Interne, unii au fost pensionați, unii au fost mutați în alte posturi.

Ludovic Orban: „​Nu există nici o înțelegere. Ministerul de Interne, așa cum am promis, a desecretizat toate înregistrările care au fost făcute și le-a predat către Parchet.”

Europa Liberă: Nu ați răspuns cum l-ați perceput pe colonelul Paraschiv, „fantoma albă” de la 10 august.

Ludovic Orban: „​Ca unul dintre posibilii responsabili. Nu avea ce să caute acolo și prezența lui trebuie explicată și trebuie explicată prin cercetarea penală.”

Europa Liberă: Carmen Dan?

Ludovic Orban: „​Toți cei care au fost implicați în lanțul de comandă și există destule elemente pentru identificarea celor responsabili șă li se poate stabili vinovăția.”

Europa Liberă: De ce trenează atât de mult aceste anchete, vorbim despre Colectiv, 10 august? Societatea așteaptă ca aceste lucruri să fie clarificate mult mai repede decât se întâmplă.

Ludovic Orban: „​Mă întrebați pe mine? Pentru că sunt mulți cei care nu vor să se realizeze aceste anchete, să nu fie identificați vinovații, să nu fie pedepsiți cei care au fost vinovați și, probabil, găsesc aliați acești responsabili prin parchete sau în cadrul procedurilor care se desfășoară în instanțele de judecată.”

Europa Liberă: Există o complicitate în aceste instituții?

Ludovic Orban: „​Nu aș putea să spun că e complicitate, dar e evident că lucrurile nu se mișcă în ritmul în care ar trebui să se miște.”

 

 

Leave a reply