sâmbătă, octombrie 1

După ce a distrus America, Trump face pasul înapoi: acceptă tranziţia de putere

0
699

Donald Trump a autorizat, luni seară, inițierea procesului de tranziţie către o nouă administraţie, condusă de Joe Biden, la mai bine de două săptămâni de când democratul l-a învins  în alegerile prezidenţiale din SUA.

Anunțul a venit, ca de obicei, pe Twitter: „Spre binele țării noastre, recomand ca Emily (Murphy, coordonatoarea serviciului de la Casa Albă care se ocupă de tranziție – n.r.) și echipa ei să facă ceea ce trebuie făcut în privința inițierii protocoalelor și i-am spus echipei mele să facă același lucru”, a scris Donald Trump.

În compensație, mesajul este completat de o altă postare în care actualul lider de la Casa Albă arată că nu este dispus să-și recunoască înfrângerea, susține în continuare că votul a fost fraudat și spune că își va continua lupta în justiție, relatează digi24.

Imediat, Serviciul General al Adiministrației, GSA (General Services Administration), a trimis o scrisoare prin care l-a informat pe Joe Biden că este deschisă calea pentru tranziţie. Echipa democratului a anunțat că a fost informată despre inițierea  unei etape ce permite „un transfer de putere paşnic şi fără probleme”.

Administraţia Trump trebuie să recunoască oficial că Joe Biden este preşedintele ales pentru ca echipa de tranziţie a democratului să poată începe să primească informaţii clasate top-secret şi să discute cu echipele existente în diferitele departamente guvernamentale.

Anunțul de la Casa Albă vine în condițiile în care luni seara a fost validat oficial rezultatul alegerilor din statul Michigan, unde învingător a fost declarat Joe Biden, o lovitură majoră pentru Donald Trump, care încă spera că mai poate întoarce rezultatul.

Joe Biden anunță primele nume importante din administrația sa

Pe de altă parte, președintele ales Joe Biden a anunțat, luni, primele nume importante din viitoarea sa administrație: secretarul de stat și echipa pentru securitate națională, toți foști colegi în administrația Obama. Anthony Blinken va fi șeful diplomației, John Kerry – diplomatul pentru problemele de climă, iar Janet Yellen va deveni prima femeie secretar al Trezoreriei. Janet Yellen, care a fost prima femeie preşedinte a Fed (banca centrală americană) între 2014 şi 2018, este o economistă renumită şi respectată. Ea se bucură de sprijinul aripii de stânga a Partidului Democrat. Secretarul Trezoreriei, un post echivalent cu cel al unui ministru de finanţe, este cel mai important după cel al secretarului de stat, care se ocupă de afaceri externe.

Învestirea noului președinte al Statelor Unite urmează să aibă loc la 20 ianuarie.

Leave a reply