Ce au spus cei doi candidaţi la prezidenţialele din Republica Moldova, la ieşirea de la vot

0
271

Maia Sandu la ieșirea de la vot: „Aveți puterea să-i pedepsiți pe cei care v-au alungat de acasă”

Învingătoarea primului tur al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu, a votat duminică dimineața, la Chișinău, în cel dea-l doilea tur de scrutin în care se confruntă cu președintele Igor Dodon, spunând că a votat „pentru schimbare, pentru o Moldovă care va trăi bine” și că puterea este astăzi în mâinile cetățenilor.

„Aveți puterea să-i pedepsiți pe cei care v-au sărăcit și care v-au alungat de acasă”, a declarat Sandu la ieșirea de la vot înconjurată de zeci de simpatizanți și membri ai echipei sale. Ea a făcut apel la angajații instituțiilor statului spunând că nu trebuie să „se lase folosiți în scheme de fraudare a alegerilor”, după ce a afirmat, în timpul campaniei, că autoritățile locale ar fi presate să sprijine candidatul puterii, potrivit europaliberă.


Cu trei zile înainte de alegeri, guvernul Chicu a promis premii echivalente cu jumătate de salariu pentru 180 de mii de funcționari publici. În contrast cu președintele Dodon, care s-a prezentat la vot fără mască, Sandu a purtat mască antiepidemică.

În primul tur de scrutin, candidata proeuropeană a obținut peste 36% din voturi, întrecându-l pe Dodon, datorită sprijinului masiv din partea alegătorilor din Chișinău, din diaspora occidentală și a electoratului tânăr. Sprijinită de partidul pe care îl conduce, PAS, Sandu a spus, înainte de alegeri, că vrea să-și ia revanșa, după ce a pierdut în fața lui Dodon scrutinul prezidențial din 2016.

După vot, Igor Dodon declară că R. Moldova are nevoie de „schimbări calitative, nu de șocuri”

Igor Dodon a votat împreună cu soția sa, Galina, la o secție de votare din Chișinău, duminică dimineața, declarând că Republica Moldova are nevoie de „schimbări calitative, nu de șocuri”.

Președintele pro-rus care vrea să obțină un nou mandat de patru ani a lăudat prezența ridicată la vot în primele ore ale dimineții, inclusiv în secțiile de votare deschise în străinătate, la est de Republica Moldova, spunând că a votat pentru „echilibru în relațiile externe (…), pentru prietenie și cu Federația Rusă, și cu Uniunea Europeană; și cu România, și cu Ucraina”.

Igor Dodon a încheiat pe locul doi primul tur de scrutin de pe 1 noiembrie, pierzând masiv votul din diaspora în fața rivalei sale, Maia Sandu. În primul tur, s-au mobilizat puternic alegătorii moldoveni din țările occidentale pe fundalul unei prezențe reduse la secțiile de votare deschise în Federația Rusă.

Președintele Dodon, care candidează ca independent fiind sprijinit de Partidul Socialiștilor, a mai lăudat drept dovadă de patriotism participarea la alegeri a alegătorii din regiunea transnistreană, pentru care au fost deschise 42 de secții de votare. Potrivit relatărilor presei, la unele secții de votare pentru alegătorii transnistreni s-au creat cozi.

Leave a reply