vineri, februarie 3

Dodon, lovit de nebunia Trump: nu recunoaște victoria Maiei Sandu, deși până și Rusia o face!

0
1564

Rusia respectă alegerea poporului Republicii Moldova şi speră că va stabili o relaţie de lucru cu Maia Sandu, candidata care l-a învins pe preşedintele în funcţie Igor Dodon în alegerile desfăşurate duminică, a indicat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Maia Sandu, în vârstă de 48 de ani, este favorabilă apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, aminteşte Reuters.

Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, cu 57,75% din voturi, faţă de 42,25% obţinute de socialistul Igor Dodon, după centralizarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare.

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, care a pierdut alegerile pentru al doilea mandat, a declarat luni că ia în calcul posibilitatea contestării rezultatelor scrutinului desfăşurat duminică.

El a afirmat, luni, că are informaţii potrivit cărora în alegerile de duminică au existat „încălcări fără precedent” a legilor electorale, referindu-se în special la votul din diasporă.

„Rezultatele preliminare arată că oponenta mea, doamna Maia Sanu, este câştigătoare. Este vorba de rezultatele preliminare şi vreau, preliminar, să o felicit cu acest prilej. În acelaşi timp, vreau să menţionez că staff-ul nostru electoral a fixat mai multe încălcări, fără precedent, la acest scrutin prezidenţial. Este vorba de blocarea dreptului de vot pentru cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc în stânga Nistrului, este vorba de transportarea alegătorilor în ţările membre ale Uniunii Europene, este vorba de implicarea prin declaraţii ale diferiţilor oficiali şi influenţarea rezultatului votului (…) O felicit preventiv pe doamna Maia Sandu pentru acest rezultat, dar sunt obligat să apăr votul celor care au votat pentru mine, prin toate pârghiile legale, CEC (n.r.- Comisia Electorală Centrală), judecată, Curtea Constituţională”, a afirmat Dodon.

Actualul lider de la Chişinău a făcut apel la susţinătorii săi să nu iasă în stradă pentru a contesta rezultatele alegerilor.

„Eu vă chem şi vă îndemn la calm, la linişte. Categoric, niciun fel de destabilizări şi proteste. Eu o să vă spun dacă va fi necesar să ieşim în stradă. Nu ne dăm la provocări, nu ieşim la proteste. Mergem pe calea legală prevăzută expres de legislaţia în vigoare”, a adăugat Dodon.

CEC a finalizat, luni dimineaţă, centralizarea proceselor verbale din toate cele 2.143 de secţii de votare constituite atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în străinătate, iar datele cumulate indică un succes al Maiei Sandu cu 57,75% din totalul voturilor valabil exprimate.

Potrivit CEC, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-au prezentat la urne 1.650.131 alegători, iar dintre aceştia 1.633.625 au avut voturile valabil exprimate.

Maia Sandu a întrunit 943.486 (57,75%) din totalul celor 1.633.625 voturi valabile exprimate, în timp ce contracandidatul său, Igor Dodon a înregistrat 690.139 voturi (42,25%).

VEZI ŞI:

VIDEO. Băsescu în lacrimi, victoria Maiei Sandu și PATRIA mult-visată. ”Românii nu-și vor găsi demnitatea până nu se vor uni cu Moldova”

Tomac: “PMP va propune în viitorul Cabinet crearea unui minister pentru relaţia cu Republica Moldova”

Iohannis o felicită pe Maia Sandu pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din Moldova

Agenția Europeană pentru Medicamente: Distribuirea dozelor de vaccin ar putea să înceapă din luna ianuarie

Leave a reply