DOCUMENT INEDIT: 1969 – Întâlnirea lui Ceauşescu cu Henri Marie Coandă
Aşa cum v-am obişnuit încercăm ca-n fiecare final de week end să venim cu un document, ştire, anchetă, ori foto document mai inedit. Azi vă prezentăm un „FOTO-DOCUMENT” la întâlnirea avută în 1969, între ex liderul României, de atunci, Nicolae Ceauşescu, cu savantul român Henri Marie Coandă.
Acesta ne-a parvenit prin amabilitatea domnului Nelu Feraru, un cititor constant, al site-ului nostru. Vă mulţumim.
- Scurt CV- Henri Coandă
Henri Marie Coandă s-a născut în București, la 7 iunie 1886, fiind al doilea copil al unei familii numeroase. Tatăl lui a fost generalul Constantin Coandă, fost profesor de matematică la Școala națională de poduri și șosele din București și fost prim-ministru al României pentru o scurtă perioadă de timp, în 1918. Mama sa, Aida Danet, a fost fiica medicului francez Gustave Danet, originar din Bretania (Morlaix, Finistère).
Încă din copilărie viitorul inginer și fizician era fascinat de miracolul vântului, după își va și aminti mai târziu. Henri Coandă a fost mai întâi elev al Școlii Petrache Poenaru din București, apoi al Liceului Sf. Sava 1896 unde a urmat primele 3 clase, după care, la 13 ani, a fost trimis de tatăl său, care voia să-l îndrume spre cariera militară, la Liceul Militar din Iași 1899. Termină liceul în 1903 primind gradul de sergent major și își continuă studiile la Școala de ofițeri de artilerie, geniu și marină din București.
Cu sprijinul inginerului Gustave Eiffel și savantului Paul Painlevé, care l-au ajutat să obțină aprobările necesare, Henri Coandă a efectuat experimentele aerodinamice prealabile și a construit în atelierul de carosaj al lui Joachim Caproni un avion fără elice, numit convențional Coandă-1910, pe care l-a prezentat la al doilea Salon internațional aeronautic de la Paris 1910.
Dincolo de pasiunea fundamentală pentru aviație, Henri Coandă, a abordat, de-a lungul vieții, multe alte domenii științifice, astfel încât forța sa creatoare s-a materializat în domeniul construcțiilor, artistic, transporturilor, în domeniul ecologic sau în cel medical.
Autenticitatea fotografiei a fost confirmată din mai multe surse, deoarece poze făcute cu acel prilej nu au fost prea multe, la acea vreme… şi este făcută chiar la una dintre reşedinţele lui Ceauşescu, de atunci.