BBC: „Distribuția inegală a vaccinurilor este periculoasă: este un eșec moral, dar va avea și rezultate economice și de sănătate catastrofale”.

0
1349

Cursa globală pentru un vaccin COVID-19 a fost probabil una dintre cele mai decisive și frenetice ale timpului nostru.

În mai puțin de un an, companiile farmaceutice, guvernele, companiile aeriene, centrele de cercetare și companiile din întreaga lume s-au alăturat într-un efort comun pentru a materializa o injecție care a devenit ultima speranță de a ieși din tunelul întunecat al deceselor, infecțiilor și izolărilor care au zguduit lumea de la o extremă la alta.

Cu toate acestea, acum că mai multe vaccinuri au început să fie distribuite și autoritățile sanitare din multe țări fac eforturi pentru a administra cel mai mare număr posibil de doze populației lor, au apărut şi primele avertismente.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Duke din Statele Unite și care a devenit o referință pe această temă în ultimele luni, modul în care vaccinurile sunt distribuite în prezent reprezintă un alt pericol grav pentru sănătatea publică la nivel mondial.

Situația în actualul sistem global este că cele mai bogate țări au cumpărat deja cea mai mare cantitate de vaccinuri care vor fi produse anul acesta, în timp ce ţările mai sărace nu vor avea doze de administrat nici măcar populațiilor lor cele mai vulnerabile.

Se estimează că aproape 90% dintre locuitorii din aproape 70 de țări cu venituri mici vor avea șanse reduse să se vaccineze împotriva COVID-19 în 2021.

Între timp, alte națiuni, precum Canada, au cumpărat deja suficiente doze pentru a-și vaccina populația de cinci ori.

ANDREA TAYLOR

Experții se tem că, dacă sistemul de distribuție continuă în maniera actuală, virusul ar putea continua să aibe mutaţii, să facă ineficiente vaccinurile actuale, precum și să producă consecințe economice, politice și morale devastatoare.

Andrea Taylor, cea care conduce cercetări la Centrul pentru inovație în sănătate globală de la Universitatea Duke, şi urmărește distribuția vaccinurilor la nivel global, face o analiză împreună cu BBC.

Proiectul, numit Viteză de lansare și scalare, analizează datele globale despre vaccinuri și terapii pentru combaterea pandemiei, iar concluziile sale au devenit un apel în rândul politicienilor, academicienilor și experților în sănătate publică.

  • Care au fost principalele constatări ale acestui proiect pe care l-ați condus cu privire la distribuția globală a vaccinurilor?

Am analizat datele disponibile publicului privind achizițiile de vaccin COVID-19 pentru a înțelege mai bine alocarea vaccinului în întreaga lume.

Ceea ce am constatat este că țările bogate au cumpărat majoritatea vaccinurilor, în timp ce țările mai sărace se luptă pentru a obține suficiente vaccinuri pentru a acoperi chiar și populațiile lor cele mai vulnerabile, ceea ce este foarte îngrijorător.

  • Cum ai ajuns la acest punct?

Țările bogate și-au valorificat puterea de cumpărare și investițiile în dezvoltarea vaccinurilor pentru a obține un loc în primul rând și apoi au cumpărat majoritatea vaccinurilor mai devreme decât alte țări.

Țările cu venituri ridicate au 16% din populația lumii, dar în prezent 60% din dozele de vaccinuri au fost vândute.

Deoarece capacitatea globală de producție este limitată, acest lucru lasă mai puține doze pentru toți ceilalți, cel puțin pe termen scurt.

Principala îngrijorare este că țările cu venituri mici și medii pur și simplu nu vor avea suficiente vaccinuri și că persoanele care trăiesc în țările bogate vor fi protejate în timp ce virusul se răspândește în țările mai sărace.

Dacă se merge în acest fel, cu toții vom suferi mai mult, atât din punct de vedere al impactului asupra sănătății, cât și din punct de vedere economic.

  • În acest sens, în urmă cu câteva săptămâni, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că lumea se confruntă cu un „eșec moral catastrofal” din cauza politicilor inegale de vaccinare împotriva covid-19. Care sunt principalele riscuri la nivel global în modul în care vaccinurile sunt vândute și distribuite în prezent?

Distribuția inegală a vaccinurilor este periculoasă pentru toată lumea. Este cu siguranță un eșec moral, dar ne confruntăm și cu rezultate economice și de sănătate catastrofale.

Va provoca mult mai multe decese în întreaga lume, în special în rândul celor mai vulnerabile ţări.

Dar înseamnă, de asemenea, că virusul va continua să se răspândească și să facă mutaţii, crescând riscul ca lista noastră de vaccinuri să nu acopere în mod eficient noile tulpini.

Dacă țările bogate își vaccinează populația, permițând în același timp virusului să se răspândească în altă parte, ar putea constata că nu sunt protejate de tulpinile mai noi care apar.

De asemenea, ne va distruge economiile.

Dacă țările bogate își vaccinează populația înainte de a garanta accesul în cele mai sărace țări, devastarea economică va costa între 1,5 și 9,2 trilioane de dolari și cel puțin jumătate va cădea asupra țărilor bogate.

  • Ar putea lipsa accesului la alte vaccinuri aprobate și mai sigure să conducă țările mai puțin dezvoltate să administreze doze care nu au fost testate temeinic?

Liderii din aceste țări iau decizii de sănătate publică foarte dificile, iar estimarea se schimbă în fiecare săptămână, pe măsură ce povara bolilor se schimbă și se descoperă noi variante.

Cu câteva luni în urmă, am auzit lideri din multe țări mai puțin dezvoltate spunând că nu ar accepta un vaccin fără date de eficacitate puternice.

Recent, vedem că aceleași țări cumpără vaccinuri care nu au publicat date solide, dar care ar putea fi într-un avion în termen de 24 de ore de la încheierea tranzacției.

Desigur, acesta este un risc și nu o opțiune la fel de bună ca utilizarea unui vaccin care a fost riguros revizuit și aprobat de o autoritate de reglementare strictă.

Dar dacă alegerea ta ca lider este între CEVA și NIMIC, probabil că CEVA este mai bun.

  • Pe de altă parte, există rapoarte din țări precum Canada sau Statele Unite, care au cumpărat suficiente doze pentru a-și vaccina întreaga populație de mai multe ori. Care este logica din spatele acestui „tezaur”?

Majoritatea țărilor bogate au cumpărat doze de la mai mulți candidați în speranța că, dacă unul sau doi dintre aceștia vor intra pe piață, vor avea o acoperire de 100% a populației lor.

Avem deja unele pe piață și altele vor ieși în lunile următoare.

În realitate, nicio țară bogată nu are doze suplimentare de vaccin în această etapă, dar loturile de producție prioritare pentru 2021 au fost rezervate pentru majoritatea vaccinurilor covid-19.

Aceasta înseamnă că țările care cumpără acum ar putea fi nevoite să aștepte luni sau chiar un an mai mult.

  • Una dintre alternativele pentru această situație este Covax, efortul global care implică atât țările bogate, cât și țările mai puțin dezvoltate pentru acces echitabil la vaccinuri împotriva covid-19. Care ar fi principalele provocări cu care se confruntă această propunere?

Principala provocare cu care se confruntă Covax este timpul.

În timp ce inițiativa a avut succes în achiziționarea de vaccinuri, asigurarea livrării în paralel cu lansarea vaccinului în țările bogate este mult mai dificilă.

Națiunile cu venituri mici și medii care se bazează pe Covax ca parte majoră a strategiei lor de vaccinare au nevoie de doze acum, dar o mare parte din spațiile de producție prioritare au fost deja rezervate de țările bogate care au încheiat acorduri bilaterale.

De asemenea, este important să reținem că Covax este necesar, dar nu suficient.

Cu o acoperire de 20% a populației, este o parte critică a soluției, dar țările sărace vor continua să se confrunte cu lacune masive în accesul la vaccinuri.

Trebuie să ne facem griji cu privire la acoperirea restantă a populației de 40-50% necesară pentru a obține imunitatea efectivului în aceste țări.

  • Să presupunem că sunt primul ministru al unei națiuni foarte bogate. Ce argument mi-ați da pentru a mă convinge că nu ar trebui să cumpăr suficiente doze pentru a-mi vaccina întreaga populație, deoarece, făcând acest lucru, alte țări mai puțin dezvoltate nu vor avea acces la acel vaccin? De ce ar trebui să-mi fac griji pentru ei în loc să vaccinez toți concetățenii mei?

Este într-adevăr un argument pentru autoconservare. Asigurându-vă că și alte țări au acces la vaccin, vă asigurați succesul dvs.

Liderii țărilor bogate trebuie să se asigure că populația lor este acoperită cât mai repede posibil și ar fi considerat un eșec masiv dacă nu ar face acest lucru.

De asemenea, trebuie să se asigure că toate țările au acces la vaccinuri în același timp pentru a acoperi cele mai vulnerabile populații, ceea ce ar contribui la protejarea serviciilor de sănătate și de urgență și la reducerea deceselor.

Eșecul ar duce, probabil, la devastarea economiilor națiunilor bogate și să creeze o situație în care nu vom fi niciodată liberi de acest virus.

Multe țări, inclusiv Canada, Regatul Unit și blocul Uniunii Europene, și-au declarat angajamentul de a dona dozele în exces către alte țări.

Norvegia a luat în calcul acest lucru și a declarat că va dona doze în paralel cu lansarea propriului vaccin.

Liderii țărilor bogate ar trebui să aleagă decizii mai bune pe termen lung cu riscul pierderilor politice pe termen scurt și să găsească modalități de a transmite importanța și beneficiile acestor decizii populației lor.

Acest lucru necesită o conducere mai puternică decât până acum, dar fără aceasta, chiar și cetățenii țărilor bogate vor merge mult mai rău.

Leave a reply