Dispute între DNA și CSM. Direcția Națională Anticorupție, in ciuda atacurilor injuste, nu se va lăsă intimidată şi va continuă să îşi îndeplinească misiunea

DNA mai spune că numele și activitatea instituției sunt folosite ca ”muniție de război” în dispute
1
631

Direcția Națională Anticorupție își exprimă îngrijorarea privind ”afirmațiile nejustificate și denigratoare” la adresa procurorilor anticorupție, făcute în ședința Consiliului Superior al Magistraturii, la dezbaterea proiectului de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie. În ciuda atacurilor, DNA ”nu se va lăsa intimidată şi va continua să îşi îndeplinească misiunea”, a transmis instituția.

 

 

”În contextul dezbaterilor privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, care au avut loc în cadrul şedinţei de Plen a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 11 februarie 2021, constatăm cu îngrijorare că au fost făcute afirmaţii nejustificate, denigratoare la adresa activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a procurorilor din cadrul acesteia”

 

Prin urmare, DNA face următoarele precizări:

În ciuda atacurilor injuste, DNA nu se va lăsa intimidată şi va continua să îşi îndeplinească misiunea, să combată faptele de corupţie care îi sunt atribuite în competenţă conform legii, cu respectarea garanţiilor procedurale prevăzute de lege şi de normele internaţionale pentru apărarea drepturilor omului”, se arată într-un comunicat.

Procurorii anticorupție subliniază că dezbaterile de idei sunt întotdeauna bine-venite, însă cataloghează ca fiind ”de neînţeles” înverşunarea cu care numele şi activitatea instituţiei sunt folosite ”în mod defăimător ca ‘muniţie de război’ în dispute care vizează modificări legislative sau exprimarea unor puncte de vedere divergente cu privire la sistemul judiciar”. 

În Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se folosesc ca argumente concluziile unei hotărâri care nu are caracter definitiv, respectiv Hotărârea Plenului CSM nr. 225 din data de 15 octombrie 2019, împotriva căreia DNA a formulat acţiune în anulare, cauza fiind în prezent pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.

 

”Or, inducerea în opinia publică a ideii că acele concluzii reprezintă adevărul, poate constitui o presiune la adresa judecătorilor care în prezent judecă acţiunea”, mai transmite DNA.

 

Direcţia Naţională Anticorupţie amintește că este o instituţie care îndeplineşte o misiune importantă de combatere a corupţiei la nivel înalt şi mediu, fenomen care pune în pericol valorile democraţiei şi dezvoltarea economică a societăţii.

Joi, CSM a avizat negativ proiectul de lege privind desfiinţare SIIJ, cu 11 voturi ”pentru” şi opt ”împotrivă”.
La dezbateri, mai mulți membri ai CSM au criticat proiectul inițiat de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, făcând referire şi la DNA. Printre aceștia s-au aflat judecătoarele Lia Savonea şi Gabriela Baltag.

”Sunteţi perseverent pe acest proiect şi perseverenţa dumneavoastră este una politică. Mai mult ca niciodată, alături de clasa politică ce v-a acordat susţinere, nu doriţi decât să subordonaţi Justiţia. Vorbiţi despre SIIJ ca şi cum ar fi suma tuturor problemelor din Justiţie. Dar despre DNA? Nu am auzit niciun cuvânt. Nu aţi spus nimic despre atrocităţile DNA. Luaţi mâna de pe noi, domnule ministru, şi luaţi mâna de pe SIIJ”, i-a transmis Gabriela Baltag lui Stelian Ion, potrivit Agerpres. 

sursa: Realitatea.net

1 comment

  1. Corrie 12 februarie, 2021 at 21:50 Răspunde

    Daca am fi vazut deja ceva concret, finalizat cu trimitere in judecata,din marile si vechile dosare de coruptie,cum este Teldrumul cu autor principal nea’Dragnea,sau ale altor rechini rosii ,care mai au putin si se claseaza,ca multe altele,cu verdict:”lipsa de probe” sau „faptele nu exista”,as fi spus „bravo,nu cedati!”dar ,pentru ca nu se misca decat pe ici ,pe volo,cate un dosar conceput dupa stirile din presa si in general ,cu plevusca din partidele anticomuniste,imi pare rau,sa vedem rezultate clare !!! Ca parca pesedistii au intrat jn pamant si nu mai intereseaza pe nimeni ca au terorizat o tara intreaga 4 ani la guvernare si cu intentia criminala de a-si subjuga toate institutiile si in primul rand justitia…

Leave a reply