Directorul Cyberint – invitat la şedinţa Comisiei pentru controlul SRI

Comisia parlamentară pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii l-a invitat pe directorul Centrului Naţional Cyberint – SRI, Anton Rog, să participe la şedinţa sa de miercuri.

Potrivit unui comunicat al comisiei, dezbaterile din şedinţa de miercuri vor viza evoluţia atacurilor cibernetice împotriva României de la începerea războiului în Ucraina, seria de atacuri din luna aprilie asupra mai multor website-uri aparţinând unor autorităţi naţionale revendicate de gruparea KILLNET, ameninţările cibernetice la adresa securităţii naţionale, precum şi măsurile de care au nevoie instituţiile şi companiile, dar şi cetăţenii pentru a se proteja cibernetic.

La sfârşitul lunii aprilie, o serie de site-uri aparţinând unor autorităţi naţionale, respectiv instituţii financiar-bancare au fost victimele unui atac cibernetic de tip Distributed-Denial-of-Service (DDoS).

În urma investigaţiilor făcute de Centrul Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de reţea din afara României. Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilităţi de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică şi le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România, informa SRI.

Atacul cibernetic a fost revendicat de gruparea KILLNET, de sorginte estică, pro-rusă, specializată în atacuri de tip DDoS.

Tot în aprilie, gruparea KILLNET a lansat atacuri DDoS asupra site-urilor unor instituţii din state precum SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar şi asupra site-urilor NATO.

Leave a reply