Diferența dintre Victor Rebengiuc și Dan Bittman. ”Arta nu este vindecătoare de COVID, dar poate fi vindecătoare de impresia că suntem lipsiți de libertate”

1
4380

Așa cum există ”două Românii”, vorba lui Adrian Năstase pe vremuri, există și două categorii diferite de artiști. Cei care, atunci când simt pericole pentru națiune, se implică de partea bună a baricadei, în timp ce alții slujesc tabăra răului.

În anii 2016-2019, când țara era sub controlul total al lui Liviu Dragnea și Tăriceanu, artiști ca Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Mihai Călin, Medeea Marinescu, Florin Călinescu, Tudor Chirilă și alții au ieșit în stradă și au protestat în felurite forme, alături de românii care se opuneau ieșirii de facto din Uniunea Europeană (ROMEXIT) puse la cale de liderii PSD și ALDE.

În schimb, alții precum Bogdan Stanoevici, Dan Puric, Mugur Mihăescu (”Garcea”), Mircea Diaconu, Dan Bittman, Cristi Puiu fie l-au servit direct pe Dragnea prin mesajele lor, fie au tăcut complice și… chitic (doar o coincidență cu numele avocatului Dan Chitic, care nu face parte din tagma scenei, dar joacă de la o vreme pe scena protestelor anti-România occidentală).

Aceștia din urmă, în schimb, s-au trezit brusc la viață și au ieșit iritați la rampă când și-au declarat ostilitatea față de ”botniță” și alte ustensile necesare combaterii pandemiei de coronavirus.

Rolul jucat de ei, mai nou, era din filmul ”fake news”, adică exact ce Uniunea Europeană a depistat ca fiind arma Rusiei împotriva Occidentului în vremuri de pandemie.

De ce au ajuns să execute ca la comandă acest scenariu destabilizator pentru România? A încercat să explice pedant Tudor Chirilă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, în care a arătat cu degetul spre mizeriile lansate de colegii săi de breaslă, fără a-i nominaliza.

Mugur Mihăescu, alias ”Garcea”, a dat apă la moară ”aliaților” coronavirusului

Chirilă știe cine sunt autorii atacului la România, dar a păstrat eleganța coeziunii artistice. Însă și mai frumoasă e scena pe care a urcat venerabilul Victor Rebengiuc, care a recunoscut duminică, la Digi 24, că a avut coronavirus și că nu are nimic împotriva măștii.

„Mască port toată ziua, doar aici, acasă nu port și nu mă deranjează, n-am deloc niciun fel de impresie neplăcută în legătură cu masca, m-am obișnuit. Port masca și respect măsurile de securitate care s-au luat. Și cu toate acestea, am fost și eu infectat și am stat două săptămâni în carantină. Asta este boala, este un pericol. Nu știu ce se întâmplă. N-am avut o formă gravă, am avut foarte puțin, n-am avut simptome ale bolii. Am stat două săptămâni cuminte în casă, aici, închis, am urmat un tratament care mi-a fost prescris și gata!”, a povestit Victor Rebengiuc.

Iată diferența dintre maestrul Rebengiuc și Dan Bittman, alt om al scenei, care a izbucnit recent într-un mod aproape halucinant, împotriva medicilor și tuturor cadrelor medicale, prin declarațiile sale de persiflare a măsurilor de protecție anticoronavirus.

Senioria lui Rebengiuc se vede și mai departe, spre deosebire de cârdășia lui Bittman cu COVID-ul, via teoriile conspirației care împing oamenii la moarte prin infectare cu noul coronavirus; în ciuda acestor grozăvii propovăduite de Bittman, Mircea Diaconu și alți corifei ai negaționismului periculos și deși a trecut prin boală, Victor Rebengiuc continuă să întindă mâna.

Și către cei din lumea lui artistică rătăciți pe tărâmul răului, dar și spre toți oamenii, în general, prin ceea ce-i unește pe toți: arta.

Astfel, mai mulți artiști au creat un clip-manifest, care își propune să unească prin artă românii din toate colțurile EuropeiPrintre protagoniști se află Victor Rebengiuc și violonistul Alexandru Tomescu, alături de mai mulți balerini. În clip, actorul Victor Rebengiuc este vocea lui Constantin Brâncuși și rostește câteva din frazele marelui sculptor despre ce înseamnă arta. Balerinii „interpretează”, prin dansul lor, câteva dintre operele sculptorului. Ei dansează pe „Balada” lui Ciprian Porumbescu, interpretată de violonistul Alexandru Tomescu, acompaniat la harpă de Miruna Vidican, relatează Digi 24.

„Arta în pandemie înseamnă o activitate continuă, o aplecare mai profundă asupra artei, pentru că avem mai mult timp, putem să comunicăm, sunt tot felul de acțiuni artistice care se desfășoară în apartamente, în locuri mai izolate, unde COVID-ul pătrunde mai greu și unde noi căutăm să ne protejăm cu mască, cu distanță. Arta nu este vindecătoare de COVID, dar poate fi vindecătoare de stres, de impresia că suntem lipsiți de libertate. Arta ne poate apropia”, a spus Victor Rebengiuc, la Digi24.

O declarație care vorbește singură despre artiștii-OAMENI și artiștii ceilalți, unii dintre ei ne-oameni…

VEZI ȘI:

Tudor Chirilă: ”I-am dat drumul virusului din laborator, l-am suit în avion, s-a dus până în Anglia, și-a făcut treaba acolo, cineva a preluat o gentuță, s-a dus în America”

Mălin Bot, o nouă lovitură dată mafiei AUR. Filiera Lazarus-Cataramă-Mircea Diaconu-Dan Voiculescu-Tudorache-Adrian Năstase-Bittman-Teodosie

ARN, celula care a născut viața pe Terra, e ”începutul unei noi ere”. ”Putem trata gripa, COVID, alte virusuri cu un singur vaccin”

1 comment

Leave a reply