marți, ianuarie 21

Diatomee, alge împotriva schimbărilor climatice și a dăunătorilor

0
2270

Diatomele sunt alge unicelulare care produc cantități enorme de oxigen și ajută la combaterea schimbărilor climatice și la controlul dăunătorilor din agricultură și grădinărit.

Diatomele sunt alge unicelulare care fac parte din fitoplancton care servesc ca hrană pentru larve, moluște, crustacee și pește și care au o funcție și mai importantă, deoarece sunt considerate „celălalt plămân al Pământului” datorită capacității lor pentru a produce mai mult oxigen decât toate pădurile amazoniene, central-africane și indoneziene reunite, potrivit cercetătorului Consiliului Superior pentru Cercetări Științifice (CSIC) Pedro Cermeño.

Aceste microalge, care au apărut în oceanele Triasic în urmă cu 240 de milioane de ani, în același timp cu primii dinozauri, pot depăși 0,5 mm în diametru, în timp ce majoritatea microorganismelor care alcătuiesc fitoplanctonul nu depășesc 0, 01 mm. Din acest motiv, Cermeño, doctor în biologie și om de știință, titular la Institutul de Științe Marine ale CSIC, le consideră analogul oceanic al copacilor precum eucaliptul și lemnul roșu și evidențiază rolul lor cheie în funcționarea ecosistemelor oceanice.

  • Aplicații de microalge în agricultură și grădinărit

Pe lângă hrănirea diferitelor specii de animale marine, diatomele sporesc eficiența pompei biologice, proces prin care ecosistemele marine absorb dioxidul de carbon (CO2) din atmosferă și îl transportă către straturile mai profunde ale oceanului. Astfel ajută la atenuarea efectului de seră și la răcirea climatului planetei. Ele sunt, de asemenea, o componentă cheie în formarea uleiului marin, deoarece o parte din biomasa fitoplanctonului, în special a diatomelor, se acumulează în sedimentele marine și, în timp, este transformată în ulei.

 


Funcția diatomelor ajută la atenuarea efectului de seră
și la răcirea climatului planetei

 


 

Diatomele ar putea fi utilizate pentru a îmbunătăți combaterea dăunătorilor în agricultură, deoarece produc pesticide naturale excelente, care limitează proliferarea dăunătorilor și cresc productivitatea culturilor. Ar putea fi cultivate pentru a fi utilizate în tratarea apelor uzate, deoarece constituie un mediu de cultură similară cu cea utilizată în laborator pentru a dezvolta microalge și pentru că diatomele sunt capabile să utilizeze nitrat, amoniu, fosfat, fier, siliciu și metale grele precum cadmiu, crom sau cupru, care se găsesc de obicei în cantități abundente în canalizare.

În grădinărit, diatomitul sau pământul diatomac este utilizat ca agent insecticid, fungicid și bactericid, care combate eficient dăunătorii fără a dăuna plantelor sau fructelor lor, nu este toxic pentru oameni și este util și ca insecticid pentru combaterea dăunătorilor (furnici, gândaci sau căpușe) și ca îngrășământ.

  • Diatomee, o alternativă la combustibilii fosili

Este posibilă cultivarea acestor microalge în terenuri marginale sau pe platforme plutitoare folosind atât apa uzată cât și apa sărată. Dacă au suficientă lumină și nutrienți, diatomele sunt capabile să producă „peste 100 de tone de biomasă pe hectar pe an, de până la 30 de ori mai mult decât o cultură agricolă convențional ”, afirmă cercetătorul CSIC. Acesta explică faptul că, prin aplicarea unor procese termochimice care reproduc condițiile geologice care permit formarea petrolului brut în Pământ, această biomasă ar deveni biocombustibil.


 

Microalge poate fi o alternativă la combustibilii fosili,
deoarece sunt capabili să producă „peste 100 de tone de biomasă pe hectar pe an, de până la 30 de ori mai mult decât o cultură agricolă convențională”

 


Microalge pot fi o alternativă la cultivarea diatomelor care ar putea reduce costurile de producție ale biomasei și crește eficiența conversiei biomasei în biocombustibil, ceea ce este esențial pentru producerea unor cantități semnificative de biocombustibil la prețuri competitive în raport cu cele ale combustibili fosili. Potrivit lui Cermeño, „este în mâinile noastre să producem în câteva minute uleiul pe care Pământului i-a luat milioane de ani pentru a-l genera” și adaugă că „dacă cultivarea microalgei reușește să câștige teren și să devină un mijloc de a profita de fotosinteză pentru purificarea apelor uzate, aceasta ar putea schimba peisajul din jurul orașelor noastre„. webconsultas.com

Sursa: Consiliul superior pentru cercetarea științifică (CSIC)

VEZI ŞI: 

”Nu-i puteți îmbrăţişa pe cei apropiați? Îmbrăţişaţi un copac!”

O specie de plantă “frailejon” necunoscută până acum, esenţială pentru conservarea apei

Leave a reply