miercuri, septembrie 27

Diaspora mai are 19 zile pentru votul prin corespondență – cea mai sigură alegere

1
720

Autoritatea Electorală Permanentă a pregătit alegerile parlamentare, conform planului privind organizarea procesului electoral, a declarat, vineri, preşedintele AEP, Florin Constantin Mituleţu-Buică, transmiţând cetăţenilor români din străinătate să se înscrie pentru votul prin corespondenţă, care este „unica garanţie” pentru a-şi exercita dreptul de vot, relatează Agerpres.

„Din punctul nostru de vedere, al Autorităţii Electorale Permanente, până la acest moment, lucrurile au funcţionat potrivit planului pentru organizarea procesului electoral pentru alegerile parlamentare 2020. Aceste alegeri sunt pe 6 decembrie, 5 şi 6 decembrie pentru Circumscripţia 43 străinătate. Înregistrarea pentru cetăţenii români din străinătate, fie că vorbim de votul la secţie, fie că vorbim de votul prin corespondenţă, a început cu data de 1 aprilie pe platforma AEP votstrainatate.ro, platformă dezvoltată în parteneriat cu MAE. E o construcţie nouă, această aplicaţie interoghează în registrul AEP cetăţenii şi îi mută de pe lista electorală din ţară pe lista electorală din străinătate, aşa cum au solicitat, ori pentru votul prin corespondenţă”, a afirmat Mituleţu-Buică, la o conferinţă organizată împreună cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că recomandă „ferm” românilor din străinătate, în contextul pandemiei COVID-19, să opteze pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare programate în decembrie.

„Chiar dacă în acest moment avem doar două state care nu au permis votul (pe teritoriul lor – n.r.) – Malta şi Nigeria -, sunt multe situaţii în care autorităţile statelor de reşedinţă, în dialogul cu misiunile diplomatice şi consulare ale României, au recomandat în mod repetat încurajarea votului prin corespondenţă”, a afirmat şeful diplomaţiei române.

Astfel, a încurajat înscrierea pe platforma dedicată. „Vreau să recomand în mod ferm, insistent ca cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă şi să se înregistreze pe platforma votstrainatate.ro”, a spus el.

În acest sens, a vorbit şi de „rezerve” din partea cetăţenilor români referitor la înscrirea online. Pentru a se înregistra ca votanţi prin corespondenţă, românii trebuie să trimită codul numeric personal, copii ale actelor ce atestă rezidenţa lor în respectiva ţară şi adresa unde vor să primească buletinul de vot.

„Nu există niciun fel de pericol din punct de vedere al siguranţei datelor votanţilor. CNP-urile sunt criptate atunci când sunt utilizate în acest proces electoral. Datele personale nu ajung în niciun fel la vreo altă instituţie pentru a fi folosite în alt scop. Ele sunt utilizate strict pentru gestionarea şi desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral, atunci când vorbim în acest caz despre votul prin corespondenţă”, a mai spus Aurescu.

De asemenea, ministrul de Externe a precizat că românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate „vor putea vota la orice secţie din afara ţării, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în registrul electoral”.

În ceea ce priveşte votul la secţie, Aurescu a arătat că, în urma înscrierilor celor aproape 4.000 de români, pe votstrainatate.ro, în acest sens, a fost decisă înfiinţarea a 12 secţii la Bruxelles, Paris, Stuttgart, Bonn, Roma, Milano, Haga, Londra, Manchester, Chişinău, Madrid, Barcelona. Aceste secţii, a subliniat el, „vizează exclusiv înregistrările de pe portalul votstrainatate.ro„.

El a amintit că „există o serie de state, inclusiv din cele cu comunităţi de români, care au transmis misiunilor diplomatice şi consulare ale României acordul de principiu pentru organizarea de secţii de votare”. Printre acestea se numără Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie, Spania.

„Aceste acorduri de principiu pe care le-am primit din partea statelor gazdă, precum şi măsurile şi condiţiile impuse sunt valabile pentru acest moment. Nu poate fi exclus ca, în funcţie de evoluţia pandemiei (…), statele de reşedinţă să revină asupra informaţiilor comunicate. Ele pot să fie revizuite şi pot să aibă un anumit impact asupra modului în care vom organiza procesul electoral în afara ţării, inclusiv asupra numărului total de secţii pe care le vom organiza”, a atenţionat Aurescu.

Mai mult, el a afirmat că „acest acord al autorităţilor din statele de reşedinţă nu poate face obiectul unor negocieri politice sau diplomatice”.

Votul în diaspora pentru alegerile parlamentare va avea loc timp de două zile, pe 5 şi 6 decembrie, între orele 7,00 şi 21,00, cu posibilitatea de prelungire. Potrivit votstrainatate.ro, pentru votul la secţie s-au înscris 3.939 de români din afara ţării, iar pentru votul prin corespondenţă, aproape 17.000.

Termenul limită pentru înscrierea la votul prin corespondenţă este 22 octombrie, în timp ce termenul pentru votul la secţie a fost 21 septembrie, adică 6 zile înainte de ziua alegerilor (27 septembrie). Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, românii din diaspora ce au optat online pentru votul la secţie pot să îşi schimbe alegerea, dacă doresc, pentru vot prin corespondenţă până la data limită, 22 octombrie.

Leave a reply