duminică, martie 23

Diana Trujillo, director de zbor pentru misiunea „Perseverance” : „Trebuie să existe ceva viață pe Marte”

Omul de știință, care a venit în Statele Unite în urmă cu două decenii, fără să știe limba engleză și cu 300 de dolari în buzunar, a devenit astăzi un exemplu și o inspirație pentru mii de femei latine care visează să lucreze într-o zi la NASA.
0
1568

Inginerul aerospațial columbian, Diana Trujillo, însărcinat cu relatarea pentru prima dată în spaniolă a aterizării unei nave spațiale NASA pe planeta roșie, afirmă că obiectivul misiunii este de a găsi urme de activitate microbiană de acum miliarde de ani

 

Inginerul aerospațial columbian, Diana Trujillo, a transmis ieri, pentru prima dată în spaniolă, aterizarea unei nave spațiale NASA pe suprafața lui Marte.

Trujillo ( născută la Cali, Columbia, în 1981) a fost liderul misiunii Curiosity. (Curiosity este un rover proiectat pentru a explora craterul Gale de pe Marte, ca parte a misiunii NASA Mars Science Laboratory (MSL). Curiosity a fost lansat de la Cape Canaveral la 26 noiembrie 2011, ora 15:02 UTC și a aterizat pe Aeolis Palus în interiorul Gale la 6 august 2012, ora 05:17 UTC. n.r. sursa wikipedia)

A condus echipa de ingineri care a dezvoltat brațul robotic Perseverance și a fost numită recent director de zbor pentru misiunea Marte 2020.

Omul de știință columbian a venit în Statele Unite în urmă cu două decenii, fără să știe limba engleză și cu 300 de dolari în buzunar, a devenit astăzi un exemplu și o inspirație pentru mii de femei latine care visează să lucreze într-o zi la NASA.

Trujillo insistă că povestirea sosirii Perseverance pe Marte, in limba castellano  (cum mai e numită limba lui Cervantes, n.r.) poate ajuta multe fete și băieți din America Latină, Spania să se îndrăgostească de știință și spațiu.

La câteva ore după terminarea transmisiei în direct a programului Juntos perseveramos, (Perseverăm Împreună) care a avut mai mult de un milion și jumătate de vizionări, Trujillo i-a povestit portalului EL PAÍS detaliile debarcării cu succes a navei și obiectivele misiunii.

Potrivit cercetătorului, Perseverancea deține toată tehnologia necesară pentru a găsi urme de viață microbiană de acum miliarde de ani în craterul Jezero de pe planeta roșie.

La científica Diana Trujillo con la nave 'Perseverance'.

Diana Trujillo,  om de știință columbian, la NASA, cu nava spațială Perseverance

Reporter: Ieri a fost prima dată când NASA a transmis sosirea unei nave pe altă planetă în limba spaniolă și ați fost însărcinat cu relatarea procesului. Cum ai trăit acea experiență?

Diana Trujillo: A fost spectaculos. De mult timp am vrut ca NASA să transmită o aterizare planetară în spaniolă. Insist de luni întregi.

Totul a mers bine. Scopul a fost ca acest moment istoric să ajungă nu numai la oamenii de știință și la ingineri care vorbesc engleza, ci și la bunici, bunicii, mamele, tăticii și, mai presus de toate, copiii din America Latină și Spania.

R. Pe lângă faptul că ați spus lumii hispanice detaliile aterizării, ați jucat un rol foarte important în dezvoltarea Perseverenței, care a fost rolul dvs. specific?

D.T: Am fost numit recent unul dintre directorii de zbor Perseverance. Înainte de asta, am fost însărcinată să conduc echipa care a proiectat brațul robot al navei spațiale și să construiască cele două instrumente care ne vor ajuta să arătăm dacă a existat viață pe Marte în trecut.

R. Cum a fost procesul?

D.T: Am muncit mult, 24 de ore pe zi, timp de mai multe luni pentru a termina asamblarea robotului Persy . Nu ne oprim niciodată, nici în weekend, nici în decembrie, nici  lapetreceri.

Ne roteam printre membrii echipei pentru a nu pierde un minut. Când nava a fost gata, am dus-o la Cape Canaveral, în Florida.

A decolat pe 30 iulie anul trecut, acum aproape șase luni. Perseverance a parcurs 480 de milioane de kilometri la 20.000 de kilometri pe oră.

Provocarea a fost aceea de a putea reduce viteza respectivă la zero pentru a ateriza fără probleme. Am reusit. A fost foarte incitant.


R: Cum au fost detaliile ultimelor minute înainte ca Perseverance să atingă suprafața marțiană?

D.T: Am supraviețuit celor șapte minute de magie („teroare”, tradus direct din spaniolă, n.r.).

Deci, astfel numim noi timpul „teroare” care trece din momentul în care nava spațială atinge atmosfera de pe Marte până când ajunge la suprafață.

În acel interval, robotul a trebuit să schimbe unghiul de rotație pentru a se îndrepta spre sol,  decelerarea prin activarea unei parașute supersonice,  frânarea cu un scut termic,  fotografierea pentru a compara ceea ce se vedea, cu informațiile pe care le-a salvat in „cerebel”.

Când era foarte aproape de suprafață, a aprins rachetele pentru a evita lovirea la sol și a început să coboare foarte încet cu ajutorul unui fel de macara aeriană.

R: Perseverența a aterizat cu succes într-un crater numit Jezero. Ce caracteristici are acest loc?

D.T: Este un loc special pentru că totul indică faptul că un râu a curs acolo.

Este un crater cu diametru de aproximativ  45 de kilometri. Dacă te uiți la fotografii, arată ca un evantai, ca un loc în care apa și sedimentele s-au răspândit.

R. Este confirmat că a fost apă acolo?

A. Se confirmă că a existat ceva care a schimbat compoziția materialului din jur. De aceea, toți oamenii de știință sunt de acord că acesta este locul în care putem găsi probabil urme de viață microbiană.

Dacă era gura unui râu, acolo trebuie să existe ceva viață. Dacă vom descoperi acest lucru, vom face și cercetări pentru a afla dacă viața a început probabil pe Marte, dar și pe Pământ, în același timp.

Care este diferența dintre Perseverence și Curiosity? 

R. Perseverența este cel mai avansat robot al NASA. Are 23 de camere, două microfoane, un elicopter numit Ingenuity, un sistem de colectare a probelor foarte specializat și este primul instrument care produce oxigen pe suprafața lui Marte.

Curiosity a trebuit să răspundă la intrebarea dacă există posibilitatea de a găsi viață, Perseverance încearcă să concluzioneze dacă a existat într-adevăr viață în trecut.

„Știm deja că e  posibil.Acum căutăm acea dovadă care să o confirme.

„ Perseverance ”este cel mai avansat robot al NASA. Are 23 de camere, două microfoane, un elicopter numit Ingenuity, un sistem de colectare a probelor extrem de specializat și primul instrument care produce oxigen pe suprafața lui Marte.

R: Ce va face Persevereance în următoarele zile?

D.T. Misiunea va dura un an pe Marte, adică echivalentul a doi ani pe Pământ. Ceea ce vom face în primele două săptămâni sunt verificări pentru a vedea dacă nimic de pe robot nu a fost deteriorat.

Personal nu cred;

Impresionantă  intrarea acestuia pe Marte cu 20.000 de kilometri pe oră și  mai ale faptul că nimic nu a fost deteriorat.

Odată verificate toate sistemele și asigurați, totodata,  că acestea funcționează perfect, vom începe să parcurgem craterul și să colectăm mostre pentru a le aduce pe Pământ, pentru a le studia și a defini odată pentru totdeauna dacă a existat viață pe Marte.

articol tradus si adaptat din portalul elpais.com

Leave a reply