miercuri, ianuarie 26

Dialogul CTP – Vlad Voiculescu. „Ați inundat casa ca să nu ia foc” „Datele nu sunt certe”

0
263

În cadrul emisiunii moderate de Claudiu Pândaru la Digi 24, vineri seara, Cristian Tudor Popescu a intrat într-o polemică destul de aspră cu Vlad Voiculescu, pe tema unei afirmații riscante despre raportarea eronată a numărului de morți din cauza Covid-19.

Înghesuit cu întrebările, Vlad Voiculescu a folosit multe extresii relative, confirmând că are mai mult „indicii” sau bănuieli, nu dovezi în susținerea teoriei sale.

Fostul ministru al Sănătății a recunoscut că a colectat date de la un singur spital din România, pe baza cărora a tras concluzii pentru întregul sistem medical din România.


De asemenea, Vlad Voiculescu a recunoscut că nu s-a consultat cu Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și nici cu Ministerul de Interne, înainte de a face acuzația cu numărul de morți Covid.

Expresii relative folosite de Vlad Voiculescu în dialogul cu CTP și cu Claudiu Pândaru:

  • „Nu putem ști despre câte mii de cazuri este vorba”
  • „Nu e exclus să fie de ordinul miilor”
  • „Este o diferență a cărei amplitudine n-o cunoaștem”
  • „Am făcut verificări la nivel mic, la nivel de spital”
  • „N-o să mă lansez în cifre exacte”
  • „Datele nu sunt certe”
  • „Dacă ar fi fost cifre pe care să ne putem baza…”
  • „Nu cred că este de competența Procuraturii”.

Dialogul CTP – Vlad Voiculescu

„Am făcut verificări la nivel mic, la nivel de spital„

Vlad Voiculescu: Nu putem ști despre câte mii de cazuri este vorba. Pe de o parte, vorbim despre o metodologie care este imperfectă. Rezultatul acestei metodologii, respectiv al aplicării ei, este o diferență a cărei amplitudine n-o cunoaștem. Este o investigație pe care am început-o abia în urmă cu câteva zile. O problemă cu siguranță există. Am făcut verificări la nivel mic, la nivel de spital, văzând care sunt cifrele. Am verificat în cele două platforme în care se raportează și, într-adevăr, există o problemă de metodologie. O platformă este Alerte MS, în care raportează spitale, cealaltă se numește Corona Forms, iar în ea raportează mai multe entități, precum medici de familie, spitale și nu numai.

CTP: Cui sunt subordonate aceste platforme, d-le ministru?

Vlad Voiculescu: Avem două platforme care sunt în coordonarea atât a Ministerului de Interne, cât și a Ministerului Sănătății, respectiv Institutul Național de Sănătate Publică.

CTP: Și cu cei de la INSP și de la Ministerul de Interne ați vorbit în legătură cu aceste constatări?

Vlad Voiculescu: Vorbim despre un lucru pe care l-am observat în urmă cu câteva zile. Nu aveam de gând să fac lucrurile acestea publice până să…

CTP: Și de ce le-ați făcut?

Vlad Voiculescu: … până să nu terminăm o investigație. Avem un grup de lucru la Ministerul Sănătății care se ocupă… sau ar trebui să se ocupe – jumătate a fost demis, mai bine de jumătate -, și lucrurile astea trebuie lămurite.

CTP: Sigur, dar de ce ați făcut publică această… de ce ați pronunțat „mii” – ați spus „nu este exclus să fie mii de oameni morți în plus”. Despre asta vorbim – despre „morți ascunși”.

Vlad Voiculescu: Nu, nu e vorba de „morți ascunși”, cine a rostit cuvântul ăsta?!

CTP: Îl rostesc eu, ca transmisie în opinia publică. Și știți foarte bine cum se interpretează o astfel de frază, spusă de un om ca dvs., din poziția de ministru al Sănătății.

Vlad Voiculescu: Nu cred că ar trebui, tocmai de asta am încercat să mă exprim cât mai clar. Este o chestiune de metodologie. Știm că anul trecut au fost unii care au spus că au fost ascunși morți său că, din contră, că se raportează mai mulți… Știm că anumite partide politice au spus: „De fapt, nu există toți morții ăștia! De fapt, lucrurile sunt cu totul altfel”. Ei bine, lucrurile stau exact pe dos, din ce cred că s-a întâmplat, și am indicii cât se poate de serioase. Într-adevăr, există o sub-raportare. Asta nu schimă realitatea, dar schimbă adevărul – acele date de care avem nevoie pentru a lua decizii.

Sursa: ziaristii.com

TagsNews

Leave a reply