duminică, iulie 14

Dezmăț și dihonie. Haosul din PSD, acoperit cu populism și îndatorarea țării

0
916

Liviu Dragnea şi Mihai Tudose s-au contrat dur cu Lia Olguţa Vasilescu din cauza pensiilor speciale şi a plafonării indemnizaţiilor pentru creşterea copilului. Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au, la rândul lor, o relaţie tensionată, generată de insistenţele Gabrielei Firea de a primi ELCEN. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, are la rândul ei o relaţia tensionată cu premierul Mihai Tudose. Premierul i-a reproşat că Ministerul Muncii nu a gestionat cum trebuie cele două mari subiecte din ultima perioadă: indemnizaţiile pentru mame şi pensiile speciale.

Cei doi au discutat în contradictoriu chiar la şedinţa de săptămâna trecută a coaliţiei de guvernare, de faţă cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Liderul PSD a susţinut, pe de o parte, măsurile propuse de Lia Olguţa Vasilescu, prin care Guvernul ar mai economisi nişte bani la buget, însă, pe de altă parte, i-a cerut ministrului Muncii „să nu mai anunţe azi o măsură, un coeficient de calculare a pensiilor, iar mâine să spună exact pe dos“, după cum au precizat surse politice pentru „Adevărul“.

Disputa dintre Tudose şi Olguţa Vasilescu nu s-a purtat doar în spatele uşilor închise, ci s-a mutat şi la televizor. După ce premierul a spus, într-un interviu pentru Agerpres, că vârsta de pensionare ar putea creşte cu un an-doi, ministrul Muncii l-a contrazis. „Nu este decisă nicio creştere a vârstei de pensionare“, a reacţionat Olguţa Vasilescu la Antena 3.

Nu sunt singurele tensiuni în PSD. În ultima vreme, au apărut mai multe agitații și mișcări interne, unele soldate chiar cu rupturi. Fostul premier și lider al partidului Victor Ponta, după ce-a eșuat în încercarea de a-l păstra în funcție pe fostul premier Sorin Grindeanu, a părăsit PSD. Ponta a înființat partidul ”Pro-România”, împreună cu Daniel Constantin, fost copreședinte ALDE.
Acum două zile, ministrul Apărării Adrian Țuțuianu a fost debarcat din funcție de Liviu Dragnea în urma scandalului privind lipsa banilor de salarii, solde și cheltuieli curente. În realitate, surse din PSD au declarat că mazilirea lui Țuțuianu a fost provocată de teama lui Liviu Dragnea că fostul șef al MApN ar putea să-i ia locul la șefia partidului.

Premierul Mihai Tudose, la rându-i, este bănuit și el de Dragnea că așteaptă la cotitură să pună mâna pe șefia PSD.

Pe acest fond al tensiunilor interne și al luptei pentru putere în partid, coaliția PSD-ALDE pare tot mai predispusă la măsuri populiste care să bage gunoiul sub preș. Din această cauză, în ciuda creșterii economice mari, perspectivele pe termen scurt ale economiei sunt tot mai sumbre. Îndatorarea forțată pentru acoperirea creșterilor de salarii și de pensii, introducerea de taxe noi (supraacciza la carburanți) și torpilarea mediului privat și a companiilor multinaționale cu atacuri politice și birocratice sunt acțiuni care pregătesc terenul pentru un colaps economic fără precedent.

VEZI ȘI

IATĂ DOVADA PRĂBUȘIRII ROMÂNIEI! CIFRELE CARE ANUNȚĂ FALIMENTUL

Leave a reply