Dezbatere aprinsă la Londra: distanţă de un metru sau de doi? Numărul victimelor coronavirus în UK a ajuns la 53.077
Bilanţul deceselor cauzate de COVID-19 în Marea Britanie a ajuns la 53.077, conform unui calcul făcut de Reuters pe baza datelor din surse oficiale, ceea ce evidenţiază că Regatul Unit este una dintre cele mai puternic lovite ţări din lume de pandemie.
Bilanţul Reuters cuprinde morţi unde COVID-19 a fost menţionată pe certificatele de deces din Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord până la 5 iunie şi din Scoţia până la 7 iunie. Bilanţul include şi decesele mai recente din spitale.
Biroul Naţional de Statistică (ONS), care actualizează săptămânal datele, a precizat marţi că numărul deceselor legate de COVID-19 în Anglia şi Ţara Galilor până la 5 iunie a crescut la 47.820.
Numărul mare de decese a atras critici la adresa modului în care premierul Boris Johnson a gestionat pandemia, partidele de opoziţie şi unii oameni de ştiinţă spunând că Marea Britanie a impus prea lent măsuri de izolare sau a protejat prea târziu persoanele din aziluri.
Epidemiologii spun că mortalitatea excesivă – decesele din toate cauzele care depăşesc media pe cinci ani pentru această perioadă a anului – este cel mai bun mijloc de a stabili numărul persoanelor care au murit din cauza unei pandemii deoarece poate fi comparat la nivel internaţional.
Deşi aceste date au nevoie de mai mult timp pentru a fi compilate, Marea Britanie pare să stea foarte prost şi la acest capitol.
Aproximativ 64.500 mai multe persoane decât în mod normal au murit în Marea Britanie în timpul pandemiei de coronavirus din acest an, conform celor mai recente date disponibile, a anunţat marţi responsabilul pentru analize de sănătate al ONS, Nick Stripe.
Anglia, liber la shopping
„Oamenii ar trebui să facă cumpărături și să facă cumpărături cu încredere” atunci când magazinele neesențiale se redeschid luni în Anglia, a declarat prim ministrul britanic Boris Johnson.
Dar el adăugat că oamenii trebuie să respecte în continuare măsurile de distanțare socială.
În timp ce magazinele alimentare și farmaciile, precum și alți comercianți cu amănuntul esențiali, inclusiv băncile și benzinăriile, au fost deschise pe tot parcursul carantinei, magazinele neesențiale, cum ar fi librăriile sau magazinele de haine, au fost închise încă din 23 martie în Anglia, unde locuiește peste 80% din populația Regatului Unit.
În Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, care au auto-guvernare – nu se redeschid toate magazinele pe 15 iunie
Premierul Johnson a spus că este „foarte optimist cu privire la deschiderea [de magazine]”, dar a subliniat că „cel mai important este siguranța publică și sănătatea țării noastre”.
Reguli de siguranță
Nu toate magazinele vor ridica obloanele în prima zi: redeschiderea va fi treptată. Dar pentru mulți, este o oportunitate importantă de a primi clienții înapoi în magazin.
După ce au petrecut timp și bani pregătind măsuri de siguranță, în conformitate cu regulile de siguranță, proprietarii magazinelor speră că publicul va avea încrederea să se întoarcă și că va respecta regulile privind statul la coadă și igiena.
Unii se așteaptă la o creștere inițială a activității; alții se așteaptă la niveluri de vânzări mult mai scăzute în lunile următoare, comparativ cu perioada anterioară crizei.
Un motiv este că distanțarea socială va limita numărul de clienți din magazin, altul este că experiența va fi diferită. Va fi o navigare mai puțin spontană, de exemplu, iar clienții nu se vor putea relaxa la o cafenea sau restaurant în timp ce majoritatea acestora rămân închise.
Carantina a accelerat, de asemenea, trecerea către cumpărăturile online, cu mai puține magazine fizice care vor fi necesare în viitor.
De luni, majoritatea magazinelor se pot deschide atâta timp cât respectă regulile de siguranță. Cei care nu reușesc să se asigure că spațiile sunt protejate de Covid-19 s-ar putea confrunta cu ordine de executare.
Ecranele de plastic de la praguri și marcaje ale podelei pentru a ține cumpărătorii la distanță de 2 m, deja obișnuite în supermarketuri – vor fi o caracteristică cheie.
Alte măsuri vor include interdicția de a atinge mărfurile, cu excepția cazului în care clienții intenționează să le cumpere și decontaminarea coșurilor de cumpărături după fiecare utilizare.
Reducerea distanţei de la doi metri la un metru
Premierul Johnson se confruntă cu o presiune sporită pentru a relaxa regula de distanțare socială de 2 m, pe care mulți miniștri o consideră crucială pentru revenirea ulterioară a economiei, care a scăzut cu 20% în luna aprilie, record istoric.
Se așteaptă publicarea unui raport guvernamental până pe 4 iulie – în prezent cea mai timpurie dată pentru deschiderea pub-urilor, barurilor, restaurantelor și a coaforilor din Anglia.
În timp ce alte țări au introdus o distanță mai mică – un metru, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, consilierii științifici ai guvernului britanic au susținut până acum că la un metru distanță riscul de contaminare este până la 10 ori mai mare decât la 2 m distanță.
„În ultimă instanță, miniștrii trebuie să decidă”, a spus ministrul finanțelor, Rishi Sunak, citat de RFI.ro.
Dar noul climat constituie o provocare pentru multe magazine: mai mult de jumătate din clienții din Marea Britanie se așteaptă ca acum să iasă mai puți la cumpărături, potrivit unui sondaj efectuat recent.
British Retail Consortium (BRC), organismul care reprezintă comercianții cu amănuntul, solicită publicului „să își joace rolul” pentru a face cumpărăturile mai în siguranță. Alături de alți 25 de comercianți, BRC că clienții ar trebui să urmeze cinci pași:
- Stați la coadă cu considerație
- Mențineți distanțărea socială
- Urmați instrucțiunile în magazine și în afara lor
- Urmați toate măsurile de igienă necesare
- Fiți respectuoși cu personalul magazinului