Dezastru COVID în SUA. Europa se blindează şi pregăteşte închiderea graniţelor

0
1327

Explozia coronavirusului în SUA împinge statele Uniunii Europene să ia decizii dure pentru a preveni înrăutăţirea situaţiei pe continent. Statele Unite au atins sâmbătă 2,5 milioane de infecții cu coronavirus, a doua zi după ce a atins un nivel de infectare zilnic record, potrivit NBC News.

Concret, SUA au acumulat până în această sâmbătă 2.501.861 de cazuri confirmate de COVID-19 și 125.929 de decese.

Patru state au raportat un record de cazuri zilnice: Florida, cu 9.585, Georgia, cu 1.990, Carolina de Sud – 1.599 și Nevada – 1.099, conform statisticii efectuate de NBC News.

Cu toate acestea, CDC a anunțat în această săptămână că numărul de cazuri este de 10 ori mai mare.

Noul record de 45.942, de vineri – care s-a datorat în primul rând celor aproape 9.000 de infecții în Florida și alte mii în Texas, Arizona și California – depășește cifra atinsă miercuri de 45.557 de cazuri noi și a depășit vârful de 36.400, din 24 aprilie.

Din aceste motive, călătorii din Statele Unite sunt „puțin probabil” să fie autorizați de a mai intra în Uniunea Europeană, întrucât ambasadorii celor 27 de state membre au convenit „în principiu” asupra unor criterii noi, pe măsură ce blocul începe să se deschidă către călătoriile internaționale, au declarat pentru CNN vineri mai mulți diplomați ai UE .

Acordul nu este definitiv, deoarece ambasadorii vor trebui să se consulte cu guvernele lor.

În conformitate cu criteriile actuale – care, printre alți parametri, iau în considerare numărul de cazuri de coronavirus la 100.000 de persoane în ultimele 14 zile – călătorii din SUA ar fi probabil excluși.

Planul a fost raportat iniţial de The New York Times.

SUA are cel mai mare număr de decese și infecții cu coronavirus din lume. În ziua de vineri după-amiază, cel puțin 2,4 milioane fuseseră înregistrate ca infectate și 124.891 de persoane au murit din cauza COVID 19, potrivit Centrului de Resurse pentru Coronavirus al Universității Johns Hopkins.

Un diplomat al UE a declarat pentru CNN că „e foarte puțin probabil” ca Europa să le mai permită cetăţenilor care vin din SUA accesul pe continent, adăugând că, chiar dacă lista nu a fost finalizată, „șansele SUA sunt aproape de zero”. Diplomatul a mai spus: „Cu ratele lor de infecție, nici măcar nu pot crede în această posibilitate…”.

Luni va avea loc o nouă întâlnire în această privință.

Funcționarii Comisiei Europene au lucrat cu statele membre pentru a stabili care vizitatori ar putea fi considerați siguri să viziteze începând cu 1 iulie, când UE intenționează să își redeschidă frontierele, relatează CNN.

SUA au ajuns în această situaţie din cauza atitudinii iniţiale a preşedintelui Donald Trump, care a igonorat pericolul COVID 19 şi a permis virusului să devasteze ţara.

Atitudinea sa a fost îmbrăţişată şi de unele grupări religioase din comunitatea despre care LUMEALIBERA.RO a relatat pe larg. Aceste biserici conduse de pastori iresponsabili au îndemnat lumea să se victimizeze şi au aruncat la coş dovezile ştiinţifice clare legate de pericolul COVID, pledând interpretări biblice absolut aberante şi încurajând practic enoriaşii să se expună virusului.

Negocieri complicate la Bruxelles privind lista interdicţiilor

Europenii nu reuşesc să ajungă la un acord asupra unei liste de ţări al căror nivel de contaminare cu COVID-19 ar permite să fie considerate „sigure” pentru ca rezidenţii lor să poată intra în Uniunea Europeană în iulie, au făcut cunoscut surse diplomatice de la Bruxelles, scrie AFP.

Vineri seară, ambasadorii ţărilor din UE şi spaţiul Schengen au propus o listă cu circa 15 state, dar fără SUA unde pandemia pare să fi scăpat de sub control, şi care include China sub anumite condiţii.

Preşedinţia croată a UE le-a dat termen statelor membre până sâmbătă seară pentru a se pronunţa printr-un vot, dar unele dintre acestea au solicitat mai mult timp.

„Consultările continuă şi se vor prelungi până luni”, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică europeană, citată de Agerpres.

VEZI ŞI:

Pastorul Cristian Ionescu spune că nu are COVID şi afuriseşte LUMEALIBERA.RO. Îl iertăm creştineşte!

Video EXCLUSIV. Pastorul Cristian Ionescu revoltat pe măsurile anti-COVID are simptome COVID!

Mărirea şi decăderea unui preşedinte care a ignorat pericolul COVID

Leave a reply