DESCOPERIRE. Tratamentul anticoronavirus testat cu succes pe “mini-rinichi” umani generaţi din celule stem

1
1119

Cursa pentru a găsi un medicament pentru a controla epidemia provocată de coronavirus are un “new entry”. Se cheamă APN01 (Human Recombinant Soluble Angiotensin Converting Enzyme 2 – hrsACE2). Este de fapt o enzimă care s-a dovedit a bloca eficient poarta celulară pe care SARS-CoV-2 (coronavirusul) o folosește pentru a-și infecta victimele.

Rezultatele, apărute în publicaţia ştiinţifică Cell, indică un nou tratament capabil să oprească infecția cu coronavirus precoce care, până în prezent, a afectat aproape un milion de oameni și a luat viața a peste 50.000 de bolnavi din întreaga lume.

Tratamentul (de azi se poate proba şi pe 200 de pacienți infectaţi cu Covid-19)  s-a dovedit eficient în “mini-rinichii” generați din celulele stem umane de către echipa condusă de Núria Montserrat, de la Institutul de Bioinginerie din Catalunya.

Acești “organoizi”, creați folosind tehnici de bioinginerie, copiază practic identitatea şi complexitatea rinichiului uman real, ceea ce le-a permis oamenilor de ştiinţă să descifreze modul în care virusul interacționează și infectează celulele rinichilor umani.

Studiul oferă, de asemenea, noi informații științifice asupra aspectelor-cheie ale SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, interacțiunile sale la nivel celular și modul în care virusul poate infecta vasele de sânge și rinichii.

„Utilizarea organoidelor umane ne permite să testăm foarte repede tratamentele care sunt deja utilizate pentru alte boli sau care sunt aproape de a fi validate. În aceste momente în care timpul ne presează, aceste structuri 3D economisesc drastic timpul pe care l-am petrece pentru a testa un medicament nou la om”, subliniază Núria Montserrat.

Núria Montserrat.

„Suntem siguri că rezultatele noastre au implicații asupra dezvoltării unui nou medicament pentru tratarea acestei pandemii fără precedent”, afirmă şi Josef Penninger, de la Universitatea din Columbia Britanică, Canada.

“Vedeta” care stă la baza noului medicament anticoronavirus este ACE2, o proteină de pe suprafața membranei celulare, aflată acum în centrul atenţiei cercetărilor ca receptor-cheie pentru glicoproteina “spike” a SARS-CoV-2. În limbaj obişnuit, proteina respectivă din celulele noastre poate se “lipeşte” de o altă proteină a coronavirusului şi, în anumite condiţii (descoperite deja în cercetările colectivului condus de Núria Montserrat), îl poate anihila.

Josep Penninger

În lucrările anterioare, Josep Penninger și colegii de la Universitatea din Toronto și de la Institutul de Biologie Moleculară din Viena au identificat pentru prima dată proteina ACE2 și au descoperit că, în organismele vii, ACE2 este receptorul cheie pentru SARS, boala respiratorie virală, recunoscută ca o amenințare globală în 2003.

Laboratorul său a legat, de asemenea, proteina de bolile cardiovasculare și insuficiența pulmonară.

În culturile celulare amintite, noul medicament a inhibat sarcina coronavirusului cu un factor de 1.000-5.000. Cu alte cuvinte, un impact foarte mare al anihilării virusului.

“Studiul nostru oferă dovezi directe că medicamentul, numit APN01, și care va fi testat în scurt timp în studiile clinice de către compania europeană de biotehnologie Apeiron Biologics, este util ca terapie antivirală pentru COVID-19”, confirmă Art Slutsky, Universitatea din Toronto (Canada) și colaborator al studiului.

Mai mult, cercetătorii și-au îmbunătăţit cunoștințele despre mecanismele de replicare a virusului. Astfel, în replicile proiectate ale vaselor de sânge și rinichilor umani (organoizi crescuți din celulele stem umane), ei au demonstrat că virusul se poate infecta direct și se poate reproduce în aceste țesuturi.

Aceste informații sunt importante pentru a înțelege dezvoltarea bolii și faptul că în cazurile severe de COVID-19 sunt prezentate cu insuficiență multiplă de organe și dovezi de leziuni cardiovasculare. Noul medicament hrsACE2 a redus și infecția SARS-CoV-2 în aceste țesuturi umane proiectate.

Constatări ca acestea arată că tehnicile de bioinginerie sunt esențiale pentru medicina viitorului. Până acum, au permis crearea de organoide și organe pe un cip, printre altele. De asemenea, inginerie moleculară, care este strâns legată de bioinginerie, demonstrează de ani de zile capacitatea sa de a prezice eficacitatea tratamentelor experimentale și de a reduce experimentarea pe animale. Acum aceste instrumente sunt puse la dispoziția societății încă o dată pentru a încerca să găsească soluții pentru criza coronavirusului, relatează ABC.

“Virusul care provoacă COVID-19 este o rudă apropiată cu primul virus SARS. Lucrările noastre anterioare au ajutat la identificarea rapidă a ACE2 ca poartă de intrare pentru SARS-CoV-2, ceea ce explică multe despre boală. Știm acum că o formă solubilă a proteinei ACE2 de capturare a virusului ar putea fi o terapie care țintește în mod specific ușa pe care virusul intră pentru a ne infecta. Există speranță pentru această pandemie oribilă”, “, spune Penninger.

 

1 comment

Leave a reply