Pandemia a dat peste cap toate sistemele publice, dar cele mai afectate sunt Sănătatea și Educația. Dacă în privința sistemului sanitar, dezbaterile sunt în toi și prioritară este salvarea vieții pacienților înaintea oricăror măsuri de reformă, pe tema sistemului de învățământ au început să prindă contur dezbateri aprinse despre cum ar trebui să se facă școală în vremea pandemiei.
La prima vedere, școala exclusiv online are multe hibe, de la eficacitatea actului educațional până la adaptarea cadrelor și lipsa dotărilor necesare, mai ales în mediul rural.
În plină campanie electorală, Ioana Constantin, secretar general al PMP, nu a ezitat să transmită un mesaj ferm: ”Școlile trebuie redeschise! Nu putem izola educația”.
Analiza ei, pe care o prezentăm integral mai jos, pleacă de la concluzia că nimic nu poate înlocui actul educațional clasic. În ciuda faptului că astfel de radiografii precum cea a Ioanei Constantin pot fi puse în registrul electoral, importantă este valoarea de conținut. Chiar dacă suntem sau nu înainte de alegeri, ideile bune trebuie notate și folosite, indiferent de cine sunt emise.
Mesajul Ioanei Constantin (care este, într-adevăr, candidat pe listele PMP la alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie) nu este doar unul electoral, ci și o propunere clară, fermă, directă. El merită citit cu mare atenție de toți cei care pot decide soarta sistemului educațional în vremuri de criză.
Este un text bine documentat, scurt, dens, aplicat, care nu împarte vinovății, dimpotrivă, propune soluții și asumă o direcție ce poate fi contestată, dar care nici nu poate fi ignorată.
Mesajul Ioanei Constantin despre situația din Educație
”1 din 2 elevi din România face ore pe telefon, aproape 30% dintre elevi și 43% dintre profesorii României nu au toate resursele logistice pentru școala online. Orele pe telefon nu înseamnă școală. Tabletele – afacere pentru mulți politicieni – nu asigură învățământ de calitate.
În mediul rural, unde semnalul la telefon e slab, acolo unde nu există curent electric, acolo nu există școală. Într-o familie cu mai mulți copii, e aproape imposibil să oferi acces la educație, chiar și în mediul urban.
– În Spania, școlile funcționează, fără probleme majore legate de răspândirea îmbolnăvirilor. În Belgia, un stat puternic afectat de Coronavirus, au fost redeschise școlile, iar concluziile experților după primele două săptămâni sunt că ”impactul redeschiderii școlilor nu a fost vizibil în cifre”. În Franța, școlile nu au fost închise, iar autoritățile anunță chiar relaxarea restricțiile în perioada Crăciunului pentru ca cetățenii să se poată bucura de sărbători.
– Nu ne putem preface că în România azi se face carte. Școala online nu este școală, cu toate eforturile profesorilor, elevilor și părinților. Școala trebuie protejată, e în centrul fiecărei comunități. Niciun elev nu trebuie lăsat în urmă, iar școala online lasă prea mulți copii în urmă, într-o Românie în care avem unul dintre cele mai mari procente ale abandonului școlar timpuriu și aproape 80.000 de copii care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
– Școlile trebuie redeschise în condiții de siguranță și asigurând urgent infrastructura școlară necesară, altfel distrugem generații. Pregătirea școlilor pentru a reprimi elevii și dascălii, asigurarea transportului în condiții de siguranță trebuie să fie prioritate la nivelul investițiilor.
– Toate școlile trebuie conectate la Internet, în toate școlile trebuie să avem infrastructură școlară modernă și sigură pentru desfășurarea cursurilor. Alte state, precum Irlanda, au investit aproape 400 de milioane de euro pentru redeschiderea școlilor – pentru remodelarea sălilor de curs, pentru curățenie și igienă.
– Nu există cost prea mare când vorbim despre educație și despre formarea de generații. Mai ales într-o țară ca România care a lăsat învățământul pradă. Criza Coronavirus a accentuat vulnerabilități ale sistemului nostru de învățământ și avem obligația să investim mai mult și mai inteligent în viitor, în copiii României. În educație.”
—————————————————————————————— —————————
– Comandat de: Partidul MIȘCAREA POPULARĂ (P.M.P.) – Filiala București
– Executat de: Macondo Gabo Press S.R.L. – Portal: Lumealibera.ro
– C.U.I. mandatar financiar: 11200012