miercuri, martie 19

Deputatul PNL, Alexandru Muraru, cere ministrului Transportului să intervină în scandalul ”șpriț și lăutari” în Trenul Regal

0
524

Deputatul PNL, Alexandru Muraru, îi cere ministrului Sorin Grindeanu să nu permită organizarea de petreceri lăutărești în trenul regal. Muraru a anunțat pe Facebook faptul că o companie intenționează să organizeze în vagoanele regale petreceri lăutărești pentru 1 Decembrie, iar inițiativa „este intolerabilă și trebuie stopată imediat”, susține parlamentarul.

„Șpriț și lăutari”, așa se cheamă petrecerea organizată în acest an, de 1 Decembrie, în Trenul Regal. O firmă de evenimente a obținut contractul și a pus în vânzare 80 de bilete pentru o călătorie pe ruta Gara Băneasa – Sinaia și retur. Casa Regală a României spune că ce se întâmplă este aproape o balsfemie, scrie rfi.

„Am primit cu multă îngrijorare informația potrivit căreia trenul regal care l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum, la Curtea de Argeş, urmează să găzduiască, cu girul Societății Feroviare de Turism SA, o petrecere cu “muzică lăutărească și brânzeturi fine”, pentru un eveniment privat. Casa Regală și opinia publică dezaprobă vehement acest tip de manifestare în trenul în care patru generații ale Familiei Regale au trăit momente istorice”, a scris Muraru pe rețeaua de socializare.

Îi solicit public ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să intervină urgent și să oprească iminenta ofensă adusă memoriei acestui simbol național al istoriei noastre. Organizarea de petreceri cu taraf și muzică lăutărească în Trenul Regal este inacceptabilă într-o societate românească care manifestă un deosebit respect pentru valorile promovate de Familia Regală. Garanțiile date de către organizatorii petrecerii lăutărești, tocmai în anul centenarului încoronării a celui care a comandat trenul, Rege Ferdinand I, nu au nicio valoare, având obligația morală să renunțe la acest demers și apoi să ceară scuze publice pentru tentativa de închiriere a istoriei pentru petreceri lăutărești”, a mai scris Alexandru Muraru.

Parlamentarul mai consideră că situația arată „lipsa de respect pentru Casa Regală și opinia publică generală” și va genera un precedent periculos.

Un bilet costă 500 de euro și, în pachet, intră o călătorie cu trenul București – Sinaia și Retur, o degustare de vinuri, mâncare și muzică lăutărească. „Un eveniment classic – mișto”, după cum scrie pe afișul de promovare.

Casa Regală și-a exprimat stupoarea față de acest eveniment. „E aproape o blasfemie ce se întâmplă”, a spus Ion Tucă, director al Casei Majestății Sale pentru Europa Liberă.

Trenul a fost contruit în 1928 de o companie italiană. În 1977 a fost înlocuit de o garnitură făcută la Arad. 4 generații ale familiei regale au călătorit cu acest tren. Apoi, după 1948 a devenit tren prezidențial și a găzduit negocieri importante din istoria România.

Cu acest tren Regele Mihai I și Regina-mamă Elena au fost duși în exil, în  ianuarie 1948 și același tren l-a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai.

Pentru că nu și-a mai exprimat intenția, Societatea Feroviară de Turism, aflată în faliment, a decis să-l închirieze. De altfel, singura sursă de venit a firmei provine din închirierea trenurilor istorice.

Leave a reply