Depozitele de gaze ale României au ajuns la 64%. Virgil Popescu: „90% este ținta”

0
185

Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a precizat că România îşi va atinge, în viitorul apropiat, ţinta asumată la nivel european de înmagazinare a gazelor naturale.

Potrivit acestuia, gradul de umplere este de aproape 64%, din totul de 90% – căt este ţinta României.

România își va atinge, în viitorul apropiat, ținta asumată la nivel european de înmagazinare a gazelor naturale. Astăzi am depășit peste două miliarde de metri cubi, depozitați! Gradul de umplere este de aproape 64%, din totalul de 90% – cât este ținta României. Este bine să fim pregătiți”, a scris Virgil Popescu pe pagina de Facebook.

În urmă cu puțin timp acesta estima că depozitele de înmagazinare a gazelor naturale ale României ar putea ajunge la 100% în septembrie.

„Noi trebuie să ne obişnuim cu ideea că România va deveni exportator net de gaze la sfârşitul lui 2026. Să nu uităm că vom fi exportatori de gaze, iar gazele intră şi ies din România. Depozitele noastre în momentul de faţă sunt peste 60%. Sunt peste 1,9 miliarde metri cubi. Estimez că în septembrie stăm la 100%”, a spus Popescu.

Importurile de gaze ale României au scăzut drastic în primele trei luni din acest an, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citată de adevarul, țara noastră a importat, în primul trimestru din 2023, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 240.200 tone echivalent petrol (tep), cu 66,3% (-473.100 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut.

Leave a reply