duminică, august 1

”Democrația a rezistat, Trump e poveste deja”. Analiza legendarului ziarist Bob Woodward, care a provocat căderea președintelui SUA Richard Nixon, în afacerea Watergate

0
840

Vara trecută, legendarul reporter Bob Woodward (Geneva, Illinois, 77 de ani) a crezut că „orice”, cel puțin „aproape orice”, s-ar putea întâmpla încă în Președinția republicană a lui Donald Trump. Aceasta este concluzia la care a ajuns în ultima sa carte, Rage (în spaniolă, Rabia, editată de Roca), al doilea volum despre era Trump la Casa Albă.

„Trump a vorbit foarte dur, uneori, într-un mod care îi face pe propriii săi suporteri incomod. Dar el nu a impus legea marțială și nici nu a suspendat Constituția, în ciuda previziunilor adversarilor săi. El și procurorul său general, William Barr, au contestat statul de drept tradițional de mai multe ori. Inutil, după părerea mea. Folosirea sistemului judiciar pentru a favoriza prietenii și a pedepsi inamicii este rău și nixonian. Este posibil ca sistemul constituțional să fie cutremurat uneori. Totuși, democrația a rezistat. Conducerea a eșuat.”, spunea celebrul jurnalist acum câteva luni.


Dar crede la fel și acum, după atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului?

Joi dimineață, la celălalt capăt al telefonului, câștigătorul de două ori al Premiului Pulitzer nu stă prea mult pe gânduri:

”Este o întrebare grozavă. Cred că mă reafirm în ceea ce am scris. Democrația din Statele Unite a rezistat, deși a fost zguduită. Eșecul a fost Trump, nu a reușit să înțeleagă responsabilitatea președinției sale, nu a reușit să fie un lider adevărat”, spune el.

Woodward, care a devenit faimos la o vârstă fragedă după ce a descoperit cazul Watergate, alături de colegul lui Carl Bernstein, de la Washington Post, un scandal care l-a costat funcția pe președintele Richard Nixon în 1974, este unul dintre marii cronicari ai președințiilor SUA din ultima jumătate de secol. În prima carte despre Trump (”Frica”), nu a reușit să-l intervieveze pe liderul republican. Pentru a doua sa carte însă, el a avut aproximativ douăzeci de conversații cu Trump – și zeci de colaboratori – pe tot parcursul anului 2020, în total nouă ore.

„Trump acționează controlat de propriile sale impulsuri, nu planifică, nu gândește lucrurile, nu a reușit să protejeze oamenii din această țară, atât împotriva virusului, cât și a violenței care a avut loc săptămâna trecută când Capitoliul a fost atacat de adepții săi”, spune marele gazetar.

În ciuda faptului că justiția a respins toate procesele intentate de campania Trump și autoritățile electorale au atestat rigoarea alegerilor, mai mult de jumătate dintre alegătorii republicani continuă să creadă că Biden a câștigat în mod fraudulos. Iar presa, spune jurnalistul, pare să nu fi reușit să combată farsele.

Pentru Woodward, mass-media trăiește într-o eră în care „nerăbdarea, viteza și rezumatul” domină totul, iar Trump „este ceva foarte greu de acoperit, deoarece jurnaliștii trebuie să se ocupe de fapte”, pe când Trump este „un specialist în a spune lucruri care nu sunt adevărate”. 

„Am fost jurnalist de 50 de ani și cred în primul amendament, care permite libertatea de exprimare. Mulți oameni spun lucruri false sau scandaloase, este foarte dificil să se stabilească un standard. Cred că piața ideilor și expresiilor ar trebui să fie cât mai liberă posibil”, este de părere Bob Woodward, apropo de închiderea contului Twitter al lui Donald Trump.

El crede că furia mass-media asupra lui Trump va începe să dispară după 20 ianuarie, când Biden va prelua funcția:

„Există indicii că Trump ar putea reveni în 2024, dar accentul va fi pus acum pe Biden, pentru că va fi președinte, va prelua o putere extraordinară și va trebui să facă față unor probleme extraordinar de dificile. Trump va fi întotdeauna o poveste, dar sper că aceasta să dispară și să devină o poveste secundară, nu cea principală din SUA”.

Woodward nu este interesat de clasamentul celui care a fost cel mai prost președinte din istoria recentă și, deși recunoaște gravitatea asaltului, nu încetează să se concentreze asupra gestionării pandemiei.

„Lucrurile pentru care Trump a fost pus sub acuzare, provocând o revoltă pe Capitol Hill, sunt oribile și unii oameni au murit acolo. Dar virusul a ucis peste 300.000 de oameni”, subliniază el pentru EL PAÍS.

 

Leave a reply