„Demiterea româncei distrugătoare de corupţi”. Victoria lui Kovesi la CEDO face înconjurul lumii

Succesul Laurei Codruţa Kovesi în lupta cu statul român a făcut încojurul planetei. Presa occidentală relatează pe larg despre cazul fostei şefe a DNA, care a fost demisă din funcţie printr-o decizie a Curţii Constituţionale a României (CCR), în urma acţiunilor declanşate de Tudorel Toader, fost ministrul al Justiţiei, la iniţiativa politică a partidelor conduse de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, PSD şi respectiv ALDE.

Publicația americană POLITICO scrie în ediția sa europeană, cu sediul la Bruxelles, că România i-a încălcat drepturile fostului ei procuror șef anticorupție Laura Codruța Kövesi prin revocarea din funcție în 2018, a afirmat marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Kövesi, care anul trecut a fost numită în calitatea de prim procuror șef UE din istorie, a fost mult lăudată pe plan internațional pentru cei cinci ani petrecuți în funcția de distrugătoare de corupți șefă a României, întrucât a obținut condamnarea unor miniștri, primari și alți funcționari pentru acuzații de corupție.

Însă guvernul de la acea vreme, condus de Partidul Social Democrat (PSD), i-a cerut revocarea în februarie 2018, acuzând-o de depășirea atribuțiilor și de nerespectarea autorității parlamentului, între altele. Președintele Klaus Iohannis a semnat în iulie 2018 decretul pentru revocarea lui Kövesi, în ciuda opoziției sale publice în această privință, după ce Curtea Constituțională îi dispusese s-o facă.

În hotărârea sa preliminară de marți, CEDO a declarat că autoritățile i-au încălcat lui Kövesi dreptul la un proces corect și cel la liberă exprimare.

Mai multe relatări despre cazul Kovesi vs România, AICI

Leave a reply