DECLARAŢIA ZILEI – Cristian Preda: „Nu e exclusă demiterea șefului statului!”

0
602

Actualul Decan al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, fostul europarlamentar Cristian Preda, a atras atenția într-o postare pe Facebook că, cel mai probabil, indiferent de rezultatul Congresului PNL, criza politică va continua.

În acest sens, Preda a creionat mai multe scenarii posibile, nefiind excluse alegerile parlamentare anticipate indiferent de deznodământul alegerilor interne din PNL.

Pe de altă parte, politologul a precizat că în situația în care Florin Cîțu va fi ales șef al PNL, atunci nu e exclus ca opoziția să reușească chiar demiterea președintelui Klaus Iohannis. 

„Dacă Orban e ales președinte al PNL, Cîțu demisionează, USRPLUS revine în majoritate și criza politică e depășită. Prețul acestei soluții e discreditarea politică a președintelui, care a inventat candidatura lui Cîțu la șefia PNL. Dacă, totuși, premierul ține să rămână în funcție, deși pierde cursa din partid, PNL se va scinda, iar instabilitatea guvernamentală va fi la fel de mare ca și-n legislatura precedentă. Nu pot fi excluse, în acest caz, alegerile anticipate, fiindcă o majoritate va fi foarte greu de adunat.

Dacă Florin Cîțu e ales președintele PNL, iar CCR declară că moțiunea USRPLUS-AUR nu are vreun viciu, guvernul cade în câteva zile, iar criza e adâncită. Dacă judecătorii Curții blochează votarea moțiunii de cenzură, o alta – depusă de PSD – va duce la îndepărtarea premierului. Regulile jocului vor fi dictate de PSD și AUR, pentru că de Iohannis nu va mai ține nimeni seama. Nu sunt excluse, într-o asemenea ipoteză, nici scrutinul legislativ anticipat, nici demiterea șefului statului.

Cam așa văd eu lucrurile…”, a scris Cristian Preda, pe  contul său de Facebook.

Leave a reply