Deci Barna a trădat! A promis că nu va ieși în public înainte de finalizarea negocierilor, dar nu și-a respectat cuvântul dat

1
964

Liderii PNL, USRPLUS și UDMR au făcut o înțelegere clară înainte de a începe discuțiile pentru formarea unei majorități parlamentare și a unui nou Guvern al Dreptei, după alegerile din 6 decembrie: să nu vorbească în public înainte de stabilirea unor decizii clare, în interiorul coaliției.

Prin ieșirea publică din această dimineață, în care a anunțat că renunță să mai pretindă funcția de președinte al Camerei Deputaților și a venit cu o altă propunere, tot de la USR (Cătălin Drulă), Dan Barna a încălcat înțelegerea făcută în interiorul discuțiilor cu posibilii parteneri de guvernare.

„Încercăm o nouă soluție și propunem o altă candidatură la șefia Camerei Deputaților. Considerăm că echilibru trebuie să existe. O să îl propun pe Cătălin Drulă, un coleg cu o experiență semnificativă”, a declarat Dan Barna, într-o conferință de presă extraordinară organizată la Camera Deputaților.


Mișcarea lui Barna, prin care a încercat să-i dea un șah lui Ludovic Orban, liderul PNL (și el interesat să ocupe funcția de președinte al Camerei Deputaților), pare să-l fi prins pe picior greșit pe celălalt copreședinte al USRPLUS.

Declarația lui Dacian Cioloș pe acest subiect arată că liderul PLUS că nu se simte foarte comod cu anunțul intempestiv al lui Dan Barna, mai ales că el încalcă un principiu pe care Cioloș îl are în genă ca lider al grupului Renew Europe: nu-ți speli rufele în public!

Dincolo de cancanul împărțirii funcțiilor, poate învățăm să acordăm atenție și lucrurilor esențiale care chiar ne afectează viața, dar care se află mai puțin în reflectorul spectacolului mediatic prin care se face rating.

USR PLUS a cerut de la început ca aceste negocieri să se facă cu angajamente serioase pentru a așeza coaliția în postura de a putea guverna credibil patru ani. România a trecut în ultimii 30 de ani prin destrămări de coaliții cauzate de trădări sau traseism, care au denaturat voința cetățenilor la vot și acest lucru nu mai trebuie să se repete.

Acum facem altfel. Punem pe primul plan guvernarea și reformele, nu oamenii care cer funcții pentru ei și găștile lor politice. Anunțul făcut de către Dan Barna astăzi arată că noi suntem gata să oferim soluții, nu să ne cramponăm de functii”, a mai transmis Cioloș.

Deși e obligat să-l apere pe Dan Barna, pentru că ambii sunt colegi la șefia USRPLUS, Cioloș îl atinge fin pe Barna pentru ieșirea de azi, vorbind despre spectacolul mediatic” și ”cancanul împărțirii funcțiilor”, adică exact ce-a făcut Barna prin ieșirea la rampă, înainte de a discuta în interiorul coaliției.

Dar dincolo de piruetele verbale ale lui Cioloș, ce rămâne clar este că Barna și-a încălcat cuvântul dat: a promis că nu va ieși public înainte de o decizie clară în interiorul coaliției și nu și-a respectat promisiunea.

Din acest motiv, au dreptate liderii UDMR care spun că un astfel de gest iresponsabil este în măsură să saboteze încrederea între parteneri.

”Ne deranjează, pentru că noi vrem să construim un Guvern pentru 4 ani. Astea sunt discuții pe care le faci în interior, nu arunci pe piață ceva ce nu este asumat între parteneri. Așa ceva nu ajută pentru consolidarea încrederii între viitorii parteneri”, a spus Cseke Attila (alăturat), lider UDMR, la Digi 24.

Ludovic Orban, liderul PNL, confirmat și el greșeala făcută de Dan Barna.

„Am convenit în cursul primelor două zile de negocieri pe care le-am avut cu liderii USR-PLUS și UDMR să comunicăm doar împreună și doar acele lucruri asupra cărora am ajuns la un acord.

Având în vedere faptul că înțelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziții care nu au făcut obiectul consensului dintre liderii celor trei formațiuni, rămân consecvent acordului agreat cu ceilalți parteneri de discuție.

Consider că orice propunere sau posibilă soluție menită să consolideze formarea viitoarei coaliții trebuie adusă pe masa discuțiilor și încurajez toți partenerii să rămână consecvenți acordului inițial”,  a spus Ludovic Orban, într-un comunicat de presă.

1 comment

Leave a reply