De trei ori mai mulţi vindecaţi decât noi infectaţi. Ţările cele mai afectate de coronavirus pregătesc tranziţia spre „noua normalitate”

0
924

Coronavirusul îşi continuă expansiunea în lume şi în Europa, chiar dacă ţările cele mai afectate încep deja faza de revenire la normalitate după o lună şi jumătate de măsuri dure de izolare socială.

Este cazul Italiei şi al Spaniei, care au anunţat relaxarea măsurilor de carantină, deschiderea micilor afaceri, a centrelor comerciale etc. De asemenea, regiunile cu ieşire la Mediterană au anunţat că se află în plină pregătire a măsurilor de pregătire a sezonului turistic din această vară.

Valencia şi Andaluzia, de exemplu, unele dintre cele mai populare atracţii turistice ale Spaniei, au pus coronavirusul sub control şi aşteaptă undă verde de la Guvernul de la Madrid pentru redeschiderea sezonului.

Dar revenirea la „noua normalitate” nu se va face brusc, ci pe etape şi regiuni, în funcţie de situaţia epidemiei. Vor avea prioritate zonele în care coronavirusul este practic total controlat, în sensul că noile cazuri sunt foarte puţine.

În Spania, există deja cinci mari regiuni care, potrivit datelor pentru ziua de marți, au înregistrat mai puțin de două cazuri noi pentru fiecare 100.000 de locuitori și nu au raportat nicio internare la Terapie Intensivă (UCI). Acestea sunt Principatul Asturias, Insulele Baleare, Comunitatea Valenciană, Extremadura și Murcia. Andaluzia și Insulele Canare prezintă, de asemenea, un control bun al răspândirii virusului (având mai puțin de două infecții la 100.000 de locuitori), iar cifrele pentru Ceuta și Melilla sunt, de asemenea, foarte bune.

Aceste numere sunt doar orientative, deoarece datele dintr-o singură zi nu vor fi suficiente pentru a decide viteza de dezactivare a carabtinei. De exemplu, în privinţa cazurilor noi de infectare, vor fi luate în calcul serii mai lungi în care rata de infectare să fie foarte redusă.

Toate acestea sunt înregistrate în cadrul unor date care sunt în continuare bune, în contextul pandemiei: o creștere a noilor diagnostice cu doar 1,02% (2.144 cazuri noi pentru un total de 212.917), măsurate întotdeauna în funcție de Testele PCR, care înregistrează cazuri de infecție activă, și o creștere a deceselor cu 1,36%.

Deși creșterea numărului de decese este mai mică de 2%, aceasta reprezintă o revenire în comparație cu cifra de marți (acestea trec de la 301, cel mai mic număr din serie, la 325). Murcia nu a înregistrat decese noi. În total, 24.275 de persoane au murit în Spania din cauza coronavirusului.

În ceea ce privește ceilalți indicatori oferiți zilnic de Ministerul Sănătății, datele publicate miercuri reflectă faptul că există deja 108.947 de persoane vindecate de coronavirus.

Din nou, există mai multe recuperări cu persoane vindecate de COVID 19 (6.399) decât noi persoane infectate (2.144), adică aproape de trei ori mai mult, confirmând o tendință pozitivă. Spitalizările (0,79% în creștere) și internările în UCI (creștere cu 0,44%) continuă pe linia zilelor trecute.

 

Leave a reply