Încă de la primele ore ale dimineții, sute de oameni s-au așezat în fața Institutului Cantacuzino din Capitală, în dorința de a cumpăra antioxidantul produs recent de medici și care este recomandat a se administra în perioadele cu infecții respiratorii.
Orostim-HV este un supliment alimentar care conține o combinație dintr-un lizat atomizat format din 15 tulpini bacteriene și o pulbere de extract de orz verde.
Acesta are proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității, determinând creșterea rezistenței organismului la infecții.
„Produsul se administrează în perioadele cu risc de apariție a infecțiilor respiratorii persoanelor care lucrează în colectivități cu susceptibilitate crescută de îmbolnăvire, copiilor cu infecții respiratorii repetate și persoanelor de vârsta a treia în stări cu imunitate scăzută. În următoarea perioadă se va continua dezvoltarea produsului, urmând ca anul viitor Institutul Cantacuzino să realizeze transferul tehnologic într-o altă arie de fabricație pentru producția în serie a produsului”, a transmis MApN, la începutul acestei săptămâni, atunci când a fost anunțat pe piață.
Produsul poate fi cumpărat începând cu 2 decembrie doar de la punctul de vânzare al Institutului Cantacuzino.
Directorul general al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino”, Florin Oancea, a declarat, luni, că suplimentul alimentar OROSTIM-HV, care întăreşte imunitatea organismului la infecţii respiratorii, este primul produs lansat pe piaţă, după preluarea Institutului de către MApN, relatează Agerpres.
“Pot să vă spun că pentru noi, Institutul ‘Cantacuzino’ reprezintă o instituţie fundamentală în cercetarea medicală românească, o instituţie pe care o vom sprijini, o instituţie pentru care vom încerca să asigurăm finanţări serioase pentru atingerea obiectivelor ambiţioase care au fost stabilite de conducerea Institutului“, a mai afirmat şi premierul Ludovic Orban, prezent la eveniment.
Încrederea în istoria Institutului Cantacuzino și inflația de produse
Care este explicația pentru care românii au atât de mare încredere într-un supliment alimentar comparabil cu sutele aflate acum pe piață? Sunt două motive: încrederea în Institutul Cantacuzino și administrarea acestei unități de elită a cercetării românești de către Armată.
Distrus de guvernările PSD, Institutul creat după numele marelui savant a fost salvat recent cu ajutorul MApN, care a preluat hățurile manageriale și începe, iată, să scoată pe piață produse primite cu mare simpatie de către public.
Un
produs de tip
Polidin şi un vaccin gripal sunt în dezvoltare la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „
Cantacuzino„, au anunțat noii manageri ai instituției de cercetare.
Armata este una dintre cele mai credibile instituții din România, iar relația ei strânsă cu președintele Iohannis i-a întărit influența în societate.
Este deja celebră bătălia actualului președinte cu PSD pentru a-l impune ministru al Apărării pe Nicolae Ciucă, fost șef al Marelui Stat Major – ”șeful Armatei mele”, cum l-a prezentat Klaus Iohannis.
Un alt motiv al cozilor de astăzi din fața unității este însăși istoria de aproape un secol de inovație medicală a Institutului Cantacuzino. El a fost creat de medicul Ion Cantacuzino – fondatorul al școlii românești de imunologie și patologie, după standarde europene.
Înfiinţat în 1921 la iniţiativa profesorului Ioan Cantacuzino, prin decretul dat de Regele Ferdinand I, Institutul Cantacuzino avea drept scop ”imunizarea populaţiei contra pandemiilor şi epidemiilor”. Specialiștii Institutului se ocupau însă și de diagnostic, cercetare, sănătate publică și învățământ.
Eforturile Institutului au dus la eradicarea variolei în România şi au ferit populaţia de tuberculoză, tetanos, difterie, dizenterie, holeră etc.
Ion Cantacuzino a desfășurat o bogată activitate de cercetare privind vaccinarea antiholerică, imunizarea activă împotriva dizenteriei și febrei tifoide.
Pe baza cercetărilor sale privind vibrionul holeric, Cantacuzino a pus la punct o metodă de vaccinare antiholerică, numită
„Metoda Cantacuzino”, metodă folosită și astăzi în țările unde se mai semnalează cazuri de holeră.
Datorită lui Ion Cantacuzino, România a fost a doua țară din lume, după Franța, care a introdus în 1926 vaccinul BCG (
„Bacilul Calmette-Guérin”), având germeni cu virulență atenuată, pentru vaccinarea nou-născuților împotriva tuberculozei.
Ion Cantacuzino a fost un remarcabil organizator al campaniilor antiepidemic, calitate pe care a demonstrat-o în combaterea epidemiei de tifos exantematic și holeră, în timpul Primului Război Mondial.
Apoi, românii își amintesc de produsele de imunizare din vremea regimului comunist, unele de succes, scoase la Institutul Cantacuzino.
E vorba de exemplu de celebrul Polidin, care ar putea fi ”resuscitat” de actuala conducere. Revitalizarea vechilor antidoturi de succes este doar o direcția de acțiune.
Institutul pregătește un vaccin antigripal și, pe viitor, cu o finanțare pe măsură, ar putea intra și pe zona de cercetare a noilor vaccinuri anticoronavirus.
Nu în ultimul rând, inflația de produse farmaceutice intrate de piața românească au slăbit încrederea românilor în calitatea suplimentelor, după o perioadă lungă de tranziție în care mulți au realizat că în spatele unor denumiri și cutii care pormiteau sănătate se află doar banii.
Criza de încredere îi face pe oameni să-și întoarcă privirea spre valorile naționale, multe dintre ele aruncate la coș în cei 30 de ani de la Revoluție, iar exemplu OROSTIM este doar o dovadă că încrederea este cel mai important argument atunci când oamenii cumpără produse medicale.
VEZI ȘI:
[…] De la POLIDIN la OROSTIM. Acum 100 de ani, România era lider mondial anti-pandemii. Ce ne spun cozi… […]
[…] De la POLIDIN la OROSTIM. Acum 100 de ani, România era lider mondial anti-pandemii. Ce ne spun cozi… […]
[…] De la POLIDIN la OROSTIM. Acum 100 de ani, România era lider mondial anti-pandemii. Ce ne spun cozi… […]