De la erou în filmul „Hotel Rwanda” la acuzat de terorism: arestarea neașteptată a lui Paul Rusesabagina pe care familia sa o denunță ca fiind o răpire

1
528

Pentru mulți, el este eroul imortalizat în filmul „Hotel Rwanda”, care povestește eforturile unui hotelier modest dintr-o țară africană de a salva mii de localnici tutsi din calea genocidului.

Dar, într-o întorsătură neașteptată de la începutul acestei săptămâni, Paul Rusesabagina a fost arestat în țara sa, Rwanda, sub acuzația de „conducere a unei organizații teroriste”.

Rusesabagina a ocupat funcția de administrator interimar al hotelului Milles Collines, din Kigali, capitala țării, în timpul încercării de exterminare a comunității tutsisilor de către majoritatea hutuiană, de guvernământ, în 1994.

Activistul pentru drepturile omului nu a ezitat să-și folosească poziția și influența pentru a ajuta la evadarea a aproximativ 1.200 de tutsi și huti moderați, ca și el, care au căutat refugiu în stabilimentul său.

Se estimează că cel puțin 800.000 de persoane au fost ucise violent în ceea ce este cunoscut sub numele de genocidul din Rwanda.

Paul Rusesabagina (stânga) și actorul Don Cheadle, care l-a jucat în filmul ”Hotel Rwanda”

În 2005, actorul american Don Cheadle a fost nominalizat la Oscar pentru interpretarea lui Rusesabagina în „Hotel Rwanda”. Sophie Okonedo a primit, de asemenea, o nominalizare la cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul soției, Tatiana.

Rusesabagina trăia în exil de ani de zile: mai întâi în Belgia, unde a obținut naționalitatea, și apoi în Statele Unite, unde este și rezident.

Potrivit fiicei sale, Anaise, la sfârșitul săptămânii trecute se afla la Dubai, de unde a fost „răpit” de autoritățile ruandeze care au făcut publică capturarea sa, luni, 31 august.

Nu știm cum a ajuns (în Rwanda) sau cum s-a întâmplat acest lucru“, a declarat Anaise Kanimba pentru BBC.

„De aceea credem că a fost răpit, pentru că el nu va merge niciodată în mod voluntar în Rwanda”, a explicat Kaninba, pentru care acuzațiile împotriva tatălui său „sunt complet nefondate”.

Critici guvernamentale

Autoritățile ruandeze, la rândul lor, nu au furnizat mai multe detalii cu privire la capturarea lui Rusesabagina, dincolo de menționarea faptului că acest lucru a fost posibil datorită „cooperării internaționale”.

Regimul aflat acum la putere a mai spus că Rusesabagina, un cunoscut critic al președintelui ruandez Paul Kagame, va fi judecat pentru terorism, crimă, răpire și incendiere.

Kagame, un etnic tutsi, este fondatorul Frontului Patriotic Rwandez (FPR), grupul rebel care în iulie 1994 a pus capăt genocidului și a preluat puterea. Dar în 2007, Rusesabagina a spus că o curte internațională ar trebui să judece unii membri ai FPR pentru presupusul lor rol în genocid.

Patru ani mai târziu, în 2011, fostul hotelier a fost acuzat că a finanțat grupuri subversive. La acea vreme, Rusesabagina a negat acuzațiile.

Recent, numele său a fost menționat din nou în timpul unui proces de terorism din țara africană, care ar putea oferi indicii despre justificările arestării sale.

Procesul a susținut că grupul rebel din Rwanda, Frontul de Eliberare Națională (FLN,) a primit ajutor de la președintele Zambiei, Edgar Lungu, din cauza prieteniei sale cu Rusesabagina.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al președintelui Lungu a negat acuzațiile, într-un interviu acordat BBC.

Criticii președintelui Kagame, aflat la putere din 2000 în Rwanda, îl acuză că nu tolerează niciun fel de opoziție.

De fapt, mai mulți lideri ai opoziției au fost închiși, iar alții au trebuit să plece în exil.

Cu toate acestea, Kagame spune că tot ce face este să încerce să împiedice întoarcerea urii rasiale.

1 comment

Leave a reply