sâmbătă, noiembrie 26

De ce Ucraina ar putea renunţa la NATO

1
823

„Ucraina ar putea renunţa la NATO pentru a evita un război cu Rusia, susține un ambasador ucrainean.

O asemenea evoluţie ar fi o concesie majoră faţă de Moscova, în răspuns la desfăşurarea de trupe ruseşti la graniţele Ucrainei, mai scrie sursa citată. Ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat pentru BBC că Ucraina este dispusă la „flexibilitate” în legătură cu obiectivul său de a adera la alianţa militară occidentală, aderare despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ar putea duce la un război.

„Am putea renunța la oferta NATO  mai ales fiind ameninţaţi astfel, şantajaţi cu asta şi împinşi la acest lucru”, a spus Pristaiko, răspunzând la întrebarea dacă Kievul şi-ar putea schimba poziţia cu privire la aderarea la NATO.

Ucraina nu este membră a Alianţei nord-atlantice, dar la summitul NATO din 2008 i s-a oferit perspectiva aderării, ceea ce ar aduce alianţa condusă de SUA chiar la graniţa Rusiei” scrie Digi24.ro, menționând sursele Reuters și Agerpres. 

„Rusia a mobilizat peste 100.000 de soldați la granițele cu Ucraina în ultimele săptămâni, ceea ce a determinat Statele Unite și aliații din NATO să avertizeze că o invazie ar putea fi iminentă. Moscova a negat în repetate rânduri orice plan de invadare a Ucrainei. Putin a cerut garanţii din partea Statelor Unite şi a NATO care să includă blocarea intrării Ucrainei în NATO, abţinerea de la desfăşurarea de rachete în apropierea graniţelor Rusiei şi reducerea infrastructurii militare a NATO în Europa la nivelurile din 1997.

Preşedintele american, Joe Biden, i-a spus lui Putin, într-o convorbire telefonică sâmbătă, că Occidentul va răspunde decisiv la orice invazie şi că un astfel de atac ar afecta şi izola Moscova. Un înalt oficial al administraţiei americane a declarat că apelul lui Biden a fost substanţial, dar că nu a existat nicio schimbare fundamentală.

De asemenea, Biden a vorbit duminică la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la o zi după ce șeful Casei Albe a avut discuția cu Putin. Potrivit Casei Albe, Joe Biden i-a transmis liderului ucrainean că diplomația și acțiunile de descurajare a Rusiei continuă. La rândul său, Președinția de la Kiev a anunțat că președintele SUA a fost invitat în Ucraina „în următoarele zile”, pentru a-și arăta sprijinul în faţa riscului unei invazii ruse.”

Sursa: Digi24.ro

1 comment

Leave a reply