duminică, martie 26

De ce se reinfectează persoane care s-au vindecat de coronavirus

0
1388

Cercetătorii din Coreea de Sud detectează 141 de cazuri în care pacienții care ar fi depășit boala, ulterior au recăpătat-o. Specialiştii analizează trei ipoteze de lucru pentru a explica această situaţie.

Cercetătorii sud-coreeni studiază diverse motive pentru care un grup mic de pacienți care s-au recuperat, la testul coronavirus au fost din nou pozitivi.

Printre posibilități, trei ies în evidență: o nouă infecție, o recidivă a bolii sau eșecul testelor.

Conform datelor furnizate de Centrul coreean pentru controlul și prevenirea bolilor (KDCDC), 141 de infecții au fost înregistrate la persoane care ar fi trecut deja de boală

KCDC investighează o posibilă „reactivare” a virusului. Recidiva înseamnă fie că unele particule de virus rămân într-o stare „inactivă” pentru o perioadă de timp și apoi se reactivează, sau că unii pacienți au o imunitate mai slabă care îi face mai susceptibili la regenerarea virusului în sistemele lor de sănătate.

Un studiu comun recent făcut de medicii chinezi și americani sugerează în continuare că virusul dăunează limfocitelor, cunoscute și sub numele de „celule T” care joacă un rol cheie în sistemul imunitar și în capacitatea corpului uman de a lupta împotriva infecției. Dacă aceste celule sunt deteriorate, ele pot fi mai sensibile la virus.

Kim Jeong-ki, virolog la Colegiul de Farmacie al Universității din Coreea de Sud, a comparat o recidivă după tratament cu un arc.

„Când apăsați un arc, acesta devine mic, dar când eliberați arcul se extinde din nou”, spune el.

În orice caz, reactivarea virusului prezintă, de asemenea, o provocare în lupta împotriva bolii.

„Autoritățile de sănătate din Coreea de Sud nu au găsit încă cazuri în care un pacient reinfectat a infectat un al treilea pacient, dar testarea acestei abilități de a infecta pacientul  re-infectat va fi o problemă majoră”, spune Seol Dai-wu, un expert în dezvoltarea vaccinului antocoronavirus, la Universitatea Chung-Ang, citat la La Razon.

Limitele testelor

Pacienții din Coreea de Sud sunt considerați fără virus atunci când au fost de două ori testaţi negativ în 48 de ore.

Testele PCR utilizate în Coreea de Sud sunt considerate „exacte”, dar există ocazii care dau rezultate inconsistente sau chiar false.

„PCR-urile au o fiabilitate de 95%. Asta înseamnă că pot exista 2-5% din cazuri care sunt fals pozitive sau fals negative ”, explică Kim.

Se pare că rămășițele de virus pot rămâne în organism la un nivel atât de scăzut încât nu sunt detectate prin teste.

Pe de altă parte, testele pot preleva un mic eșantion al pagubelor virusului din sistemul nostru care dau naștere la un rezultat fals pozitivă, în ciuda faptului că persoana s-a recuperat deja”, a explicat Kwon Jun-wook, fost director al KCDC la o conferință de presă marțea trecută.

Testele pot eșua, de asemenea, dacă probele nu au fost prelevate în mod corespunzător, spune Eom Joong Sik, profesor de boli infecțioase la Universitatea Gachon.

 

Leave a reply