De ce se infectează așa de mulți? Familia – sursa de transmisie COVID unde regulile sanitare nu mai au efect

0
338

Cea mai sigură sursă de infectare este în familie. Dacă doar un membru al familie aduce virusul acasă e suficient pentru a-i infecta pe toți cei dragi, din cauză că familai este locul în care regulile de protecție sanitară nu mai funcționează ca în afară. Iar numărul de cazuri de infectări în familie este enorm.

Una dintre principalele măsuri de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus, pe care atât medicii cât și autoritățile o susțin, este distanțarea socială. Când e vorba să o aplice, cei mai mulți dintre noi se gândesc că trebuie să stea departe de oamenii străini, nu de rude sau de prieteni. Lucru care este complet greșit, spun specialiștii.


Psihoterapeutul Ana Cristina Stoian a explicat la Digi24 de ce este percepută ca fiind mai puțin riscantă apropierea fizică de rude sau de prieteni.

“Rudele, prietenii reprezintă un spațiu familiar pentru noi, în care suntem mai puțin precauți, mai obișnuiți cu o anumită rutină și atunci ținem garda jos. Tindem să fim mult mai îngăduitori cu simptomele, cu măsurile de precauție și acționăm în contextul apropierii familiare pe care o aveam și până atunci.

Este firesc ca măsurile de protecție să nu fie atât de active în contextul apropierii de rude, prieteni, familie. În spațiul public suntem mult mai precauți, mai atenți la cei din jur. Aici intervine partea negativă a situației – a ne izola de prieteni, de cunoscuți este foarte dificil, e printre cele mai dificile aspecte cu care ne-am confruntat până acum”, a spus Cristina Stoian.

Este deplasat să purtăm mască în preajma celor cunoscuți? Psihoterapeutul spune că este o alegere personală și, deși nu ar trebui să pună o barieră emoțională, totuși așa se întâmplă.

“Este un aspect foarte dificil. Dincolo de recomandările existente, este o alegere personală. A ne detașa și a ne distanța de cei dragi este foarte dificil și ne poate afecta sănătatea mentală, emoțională pe termen lung”, a afirmat Stoian.

Impactul negativ al pandemiei asupra psihicului uman este deja evident. Mulți oameni se plâng de singurătate, iar unii au chiar episoade de depresie din cauza distanțării de rude și de prieteni. 

Leave a reply