De ce ridică Spania salariul minim la 1.000 de euro

Angajatorii, în schimb, au indicat deja ieri că refuză să susțină această creștere din cauza creșterii generale a costurilor suferite de companii
0
1134

„Guvernul Sanchez va ridica salariul minim în Spania la 1.000 de euro, de la 964 de euro în prezent, retroactiv, de la 1 ianuarie 2022.

„Vicepremierul și ministrul Muncii, Yolanda Díaz, a declarat că Spania renunță la anomalia salariilor mici (a „Spaniei împotriva Europei”) și ajută astfel la creșterea salariilor în general. Modelul economic trebuie să concureze pe productivitate, nu pe salarii mici, a explicat ea.”

Díaz a ridiculizat avertismentele făcute de instituții precum Banca Spaniei cu privire la impactul majorării asupra celor mai vulnerabile locuri de muncă.

 


Yolanda Diaz, Vicepremier și ministrul Muncii in Spania.

 

Ea a făcut anunțul flancată de Unai Sordo și Pepe Álvarez, secretari generali ai marilor confederații sindicale CCOO și UGT, care au avertizat deja că nu vor accepta o creștere a salariului minim la o sumă mai mică de 1.000 de euro.

Angajatorii, în schimb, au indicat deja ieri că refuză să susțină această creștere din cauza creșterii generale a costurilor suferite de companii.

Patronatele CEOE și Cepyme au luat ieri această decizie într-un comitet executiv extraordinar convocat din cauza grabei cu care Guvernul a procesat actualizarea salariului minim în 2022. Odată convenită poziția asupra reformei muncii, oamenii de afaceri s-au distanțat de Díaz.

„Dialogul social este sănătos și este un exemplu în lume, este un far la care se uită mulți actori”, a replicat Díaz, afirmând că de efectele reformei muncii beneficiază deja lucrătorii spanioli din sectoare precum agricultura sau ”autonomos” (lucrătorii independenți), al căror număr a crescut, potrivit ministrei Muncii”, scrie portalul Voxpublica.ro

Cotidianul spaniol El Pais, consemnează că „salariul minim interprofesional (SMI) va crește la 1.000 de euro pe lună, împărțit în 14 plăți, în 2022. Acest lucru a fost decis de Guvern în armonie cu sindicatele, UGT și CC OO, și în ciuda respingerii patronilor CEOE și Cepyme.

Astfel, salariul de bază va fi majorat cu 35 de euro față de cei 965 în care a fost stabilit de la 1 septembrie 2021, în urma recomandărilor din raportul comisiei de experți reunite de Ministerul Muncii.

Obiectivul Executivului continuă să fie acela de a plasa SMI la sfârșitul legislaturii, în 2023, la un nivel de 60% din salariul mediu, așa cum se precizează în Carta Socială Europeană la care a subscris.”

Foto coperta: El Confidencial.com

 

 

Leave a reply