De ce nu-l poate opri nimeni pe Tăriceanu?

0
1546

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, continuă să infecteze opinia publică românească prin afirmaţii pline de falsuri, jumătăţi de adevăr şi chiar minciuni sfruntate. Scopul: sabotajul direct al economiei României, practicat de el în 2008, ca prim-ministru, dar şi în perioada 2017-2019, alături de Liviu Dragnea.

„România se împrumută cu dobânda cea mai ridicată din Europa. Poate chiar din lume. Şi nu o spun eu, ci o spune Eurostat. Trebuie să fii un ministru de Finanţe extrem de incapabil ca să reuşeşti o asemenea contraperformanţă în condiţiile în care ţara noastră are un nivel de îndatorare relativ scăzut în comparaţie cu alte state, suntem o ţară cu o economie şi piaţă de desfacere consistente şi o ţară cu stabilitate politică, socială şi economică ridicată. Atunci ce anume îi face pe bancherii din lumea întreagă să ceară nişte dobânzi atât de mari? Eu cred că un singur aspect (sau poate două): lipsa de încredere în actualul Guvern şi faptul că nu vede nimeni la el o viziune pentru dezgheţarea economiei, pentru reluarea muncii”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

În opinia lui Tăriceanu, faptul că Guvernul nu a luat nicio măsură economică viabilă nu poate scăpa observatorilor economici.


„Faptul că acest guvern îşi consumă toată energia în a stabili măsuri punitive pentru populaţie (cele mai ridicate amenzi din Europa), pentru a crea noi şi noi instrumente autoritare care să-l perpetueze la putere, faptul că nu au luat nicio măsură economică viabilă nu poate scăpa observatorilor economici. Ei nu ne înjură la televizor şi nici nu fac remarci maliţioase la adresa acestui Guvern incapabil, ci ne penalizează la rata dobânzilor. Riscăm să pierdem o mare oportunitate: posibilitatea de a ne împrumuta pe termen mediu la o dobândă acceptabilă (aş zice nu mai mare de 2% pe an), fără a mai fi limitaţi de deficit şi a investi aceşti bani în dezvoltare, şi nu în consum”, a adăugat liderul ALDE.

Tăriceanu a susţinut că „Guvernul trage în fiecare zi sute de milioane de lei sau chiar miliarde, dar nimeni nu află ce face cu ei”.

De ce nu stau în picioare afirmaţiile lui Tăriceanu

Toate aceste observaţii de mai sus ar fi serioase şi actualul Guvern ar putea fi considerat vinovat de costul banilor împrumutaţi de România dacă el s-ar fi aflat la putere în ultimii ani şi nu alţii. Dar Cabinetul Orban are abia o jumătate de an de viaţă, restul de 3 ani scurşi de la alegerile din 2016 au fost tocmai la cheremul partidului condus de Tăriceanu. Alături de PSD-ul lui Liviu Dragnea, ALDE a îngropat efectiv România în datorii, a pornit atacul la statul de drept şi a încercat scoaterea ţării din UE, dintr-un singur motiv: închiderea dosarelor de corupţie ale lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi ale altor lideri politici iresponsabili implicaţi în afaceri cu banul public.

Emil Boc a strigat din toate puterile la predecesorul lui de la Palatul Victoria să nu îngroape economia României, dar Tăriceanu a ascultat doar de interesul personal

Dragnea nu a scăpat de puşcărie, Tăriceanu însă da; dosarul Microsoft, în care el este acuzat de mită de 800.000 de dolari, a fost blocat în Parlament de scutul imunităţii, iar DNA nu l-a putut trimite în judecată, aşa cum a reuşit cu liderul PSD.

Tot acest asalt dirijat împotriva economiei naţionale şi a democraţiei interne a distrus credibilitatea României pe pieţele internaţionale, ceea ce se reflectă azi în costul mare al creditelor externe.

Acţiunea guvernelor PSD-ALDE între 2017 şi 2019 a fost un act premeditat de sabotaj, copie fidelă a submninării economiei naţionale puse în practică de Guvernul Tăriceanu în 2008. Acesta a mărit pensiile în plină criză planetară, când economia lumii se prăbuşea, deşi statul nu avea bani să achite nici măcar pensiile nemajorate (bugetul era pe deficit major).

Această bombă plasată de cabinetul Tăriceanu la temelia României s-a spart ulterior în capul guvernului Boc, obligat să taie în carne vie, din cauza măsurilor anterioare, pentru a salva economia de la faliment.

În 2018, Dragnea şi Tăriceanu au aplicat aceeaşi metodă: au pus la cale majorarea pensiilor cu 40%, sperând că Guvernul liberal va păţi exact ce-a păţit Boc.

Această joacă iresponsabilă cu veniturile românilor, pe care nimeni pare să n-o poată opri (cel puţin în privinţa lui Tăriceanu) a fost remarcată de Cristian Diaconescu, într-un interviu pentru LUMEALIBERA.RO.

Declaraţiile lui Cristian Diaconescu despre sabotajul CONŞTIENT organizat de Tăriceanu

  • „Domnul Tăriceanu a majorat pensiile ŞTIIND că vine criza. A cheltuit 5 miliarde de euro ŞTIIND că vine criza! Pentru că începuseră probleme în SUA cu Lehman Brother şi creditele subprime şi era clar că Europa va fi infestată, dar nu i-a păsat”
  • „Ce se încearcă, de fapt? Să transformi statul într-o instituţie slabă, cetăţeanul să nu mai aibă nicio problemă cu aşa ceva şi să ai această zonă decizională, pe axa dintre CCR şi Parlament – repet, nu-i exonerez pe liberali de nişte probleme serioase pe care şi le-au creat singuri şi ni le-au creat şi nouă – dar la final să ai un stat slab…”
  • „Cine mai doreşte un stat slab la frontiera UE şi a NATO? Moscova. A spus-o direct: Din păcate, asta este naturaleţea relaţiilor internaţionale: NATO este duşmanul nostru, care ne înconjoară, deci ne străduim să răspundem şi noi maximizând vulnerabilităţi.”
  • „Am putea intra într-o situaţie complicată din care să nu mai ieşim ani de zile. Agenţiile de rating au început să ne plaseze într-o zonă de evaluare minimă, penultima înainte de junk. Dacă situaţia va evolua, dacă lucrurile vor fi în continuare confuze, haotice – deci crearea unei atmosfere de neîncredere generalizată în legătură cu România -, vom vedea după evaluările din mai şi iunie care va fi standingul României. Doamne fereşte ca acest negativ să ne pună în situaţia de a nu ne mai putea împrumuta pe pieţe, nici măcar la dobânzi cu două cifre!”

Leave a reply