De ce nu e Trump favorit și de ce poate Biden să devină președintele SUA

0
433

Trump a pierdut alegerile în 2016 la votul popular, dar le-a câștigat la cel oficial pentru că fost pe primul loc în statele cu cei mai mulți electori. Așa se face că, deși l-au votat mai puțini americani decât pe Hillary Clinton, a ajuns președinte grație unui artificiu din Constituție, nu urmare a preferințelor electoratului american.

Și atunci, ca și acum, Trump apare cu șansa a doua în fața candidatului Partidului Democrat.

Prognoza actualizată de ziarul EL PAÍS (care apare pe o piață de peste 500 de milioane de locuitori) îl arată pe Joe Biden drept favorit ferm. Predicția prin consens îi oferă democratului 85% șanse de câștig, comparativ cu 15% pentru Donald Trump. Acestea sunt cheile datelor principale.


Opțiunile lui Trump sunt mai mici decât ceea ce avea în 2016, când a câștigat surprinzător. În urmă cu patru ani, Hillary Clinton avea un avans de 3,8 puncte procentuale în sondaje, dar această marjă a rămas de fapt la doar două puncte și a pierdut alegerile.

Se poate repeta acea surpriză? Desigur. Dar ar fi o surpriză și mai mare: avantajul lui Biden asupra lui Trump este dublu acum, aproape 9%. În plus, numărul indecișilor e mult mai redus. La acea vreme, 12% nu hotărâseră să voteze nici pentru Clinton, nici pentru Trump, dar acum sunt doar 5% nu știu cu cine vor vota marți, 2 noiembrie.

Modelul de predicție din sondajele FiveThirtyEight din ajunul alegerilor din 2016 i-a dat lui Trump șanse de 29% de câștig, un procent redus acum la 10%.

Asta înseamnă că o nouă victorie pentru actualul președinte ar fi o surpriză mai mare – de trei ori mai mare! -, dar nu e imposibilă. Se poate întâmpla.

Există o duzină de state-cheie care pot schimba radical situația. De exemplu, Wisconsin. Dacă Biden câștigă acolo, șansele sale de a fi președinte cresc până la 19 din 20, conform modelului statistic al FiveThirtyEight.

Dar dacă Trump surprinde și câștigă el acest stat, atunci ar deveni favoritul cu cinci opțiuni din șase de câștigarea Casei Albe. Ceva similar se întâmplă cu Pennsylvania, Michigan, Minnesota sau Nevada.

Pentru a câștiga, Trump are nevoie mai întâi să câștige statul Florida, unde se află la câteva puncte în spatele lui Biden. Apoi, el trebuie să obțină victoria acolo unde este lider – Texas, Iowa, Ohio – și să se impună în teritoriile aflate încă în dispută, cum ar fi Georgia și Carolina de Nord.

Odată ajuns în acest punct, are două variante: fie repetă calea anului 2016 și câștigă câteva state industriale (Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Minnesota) sau produce o surpriză în vest (Arizona, Nevada, New Mexico, Colorado).

Nici o cale nu este ușoară și de aceea favoritul este Biden – nu are nevoie de nimic special pentru a câștiga.

Leave a reply