De ce iubim America şi de ce 14 iunie nu mai trebuie să fie “Ziua Mineriadei”

0
1302

14 iunie nu e doar “aniversarea” Mineriade a lui Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, ci mai are o semnificaţie. Una pe care, public, n-am tratat-o niciodată cu multă atenţie, din cauza suprapunerii ei cu sângeroasele evenimente din 1990. Este vorba de ziua primului “deal” româno-american, în urmă cu exact 140 de ani, când popoarele noastre au decis să devină partenere întru libertate.

„La 14 iunie 1880, preşedintele SUA, Rutherford B. Hayes, a semnat scrisoarea prin care îl informa pe domnitorul Carol I asupra numirii lui Eugene Schuyler în calitate de agent diplomatic/consul general al SUA în România, acest moment marcând practic stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. Colonelul Sergiu Voinescu este primul diplomat român primit de președintele SUA, Rutherford Hayes, la 18 noiembrie 1880. Iar apoi, printr-o scrisoare din 20 noiembrie 1880, SUA confirmă recunoașterea independenței României”, spune Philip Reeker, directorul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat, într-un mesaj adresat românilor din partea SUA, la împlinirea a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

Philip Reeker

Libertatea, a spus oficialul american, a fost de la bun început fibra care a țesut relațiile româno-americane.

Chiar și atunci când Cortina de Fier ne-a despărțit, Statele Unite au găsit o cale de a ține legătura cu românii prin Radio Europa Liberă, lucrând cu jurnaliști, disidenți, a transmis știri și a păstrat vii speranțele de libertate și democrație, a adăugat înaltul oficial american.

Philip Reeker a mai arătat„relațiile dintre noi sunt mai strânse acum ca niciodată” și a afirmat că se fac eforturi susținute pentru a spori cooperarea pe mai multe paliere, inclusiv securitate, comerț și investiții, energie, spațiu cibernetic și stat de drept.

Să nu uităm sacrificiul partizanilor pieriţi din dragoste pentru libertate!

În ciuda instabilităţii actuale interne şi a unor erori de strategie ale preşedintelui Donald Trump în privinţa crizei coronavirus, SUA rămân cel mai puternic jucător la nivel global.

Relaţia cu America înseamnă enorm pentru România. E chiar diferenţa între viaţă şi moarte, între libertate şi închisoare de tip comunist.

Toţi preşedinţii României până azi au avut un rol pozitiv în strângerea relaţiilor României cu SUA.

Foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Chiar şi Ion Iliescu în al treilea mandat (2000-2004), deşi atunci a făcut-o pentru că nu mai avea de ales (URSS era prăbuşită şi România avea nevoie de ajutor financiar), dar şi pentru a-şi mai spăla din păcatele Mineriadelor şi ale crimelor Revoluţiei furate.

Emil Constantinescu a dat aprobare survolului de avioane militare americane deasupra Iugoslaviei într-un moment în care, din interior, era bombardat puternic de mai toată presa, în frunte cu “Adevărul” lui Cristian Tudor Popescu. Fără acea decizie imensă, azi eram fie paşalîc insalubru, fie hazna neobolşevică.

Traian Băsescu a a consolidat puternic acţiunile fostului preşedinte din vremea CDR, prin Parteneriatul strategic România-SUA.

Iar Klaus  Iohannis a întărit şi mai mult această axă a supravieţuirii noastre ca naţie liberă, prin strângerea legăturilor cu actualul preşedinte american.

Azi, ca o ironie sumbră a destinului nostru naţional, suntem nevoiţi să privim la 14 iunie din două perspective: cea a aniversării a 140 de ani de relaţii diplomatice România-SUA şi cea a Mineriadei anti-americane din 13-15 iunie 1990. În toţii anii de la Revoluţie încoace, aceatsă zi n-a fost una a Americii în România, ci a Mineriadei, din cauza tragediilor FSN-iste încă nepedepsite nici până azi.

Dar dacă putem face ceva mai bun de acum încolo, nu e să renunţăm la a cere dreptate pentru crimele minerilor lui Ion Iliescu. Ci să privim cu mult mai multă atenţie la 14 iunie ca la ziua în care s-a născut drumul nostru spre libertate.

Au urmat decenii de întuneric comunist, dar am ieşit din această paranteză tristă a istoriei şi azi suntem din nou în tabăra pe care ne-am dorit-o ca români dintotdeauna.

Iar dacă nu avem motive foarte puternice să ne activăm emoţiile pentru o aniversare ce pare prea scorţoasă diplomatic, să facem un efort de memorie şi să ne venerăm partizanii pieriţi în munţii patriei, după ce România a căzut în braţele URSS la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Măcar pentru sacrificiul acelor dârzi români pro-americani, care au lupta cu arma în braţe până la moarte ca România să nu se predea “Ciumei Roşii”, merită să ne amintit mereu de ce-a însemnat America în viaţa României. God bless America! God bles România!

Mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis cu ocazia zilei de 14 iunie

Foto: Administraţia Prezidenţială

”La data de 14 iunie 2020, România celebrează împreună cu Statele Unite ale Americii 140 de ani de relații diplomatice.

Este un drum lung pe care cele două state l-au făcut împreună, dar și un proces de o extraordinară complexitate, care a cunoscut în ultimele decenii o dezvoltare constantă și consistentă, ajungând în prezent la un nivel de excelență fără precedent, susținut de un dialog politic dens și o cooperare foarte eficientă”, a spus Iohannis.

Au contribuit la aceste evoluții atât împărtășirea valorilor democratice, cât și dedicația pentru consolidarea cooperării bilaterale a unor generații succesive de oameni politici, diplomați, artiști, reprezentanți a numeroase corpuri profesionale și sociale. Iar dialogul meu fructuos și substanțial din ultimii ani cu Președintele Donald Trump a adus rezultate benefice pentru relația dintre țările și popoarele noastre.

Pentru România, Statele Unite ale Americii au dovedit, mai ales în ultimele două decenii, că sunt aliatul ferm de care avem nevoie în momente importante, însoțindu-ne astfel statornic pe calea aleasă de țara noastră pentru consolidarea securității și prosperității cetățenilor săi. La rândul său, România și-a conturat profilul de partener de încredere și aliat NATO activ, care își asumă angajamente puternice și contribuie la securitatea comună împreună cu Statele Unite, prin participarea consistentă la misiuni precum cea din Afganistan sau prin consolidarea apărării pe flancul estic al Alianței.

Este o mare satisfacție să constat că, la 140 de ani de la stabilirea lor, relațiile diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii sunt mai puternice ca oricând, mai arată șeful statului român.

„În calitate de Președinte al României, mai spune șeful statului, sunt profund angajat, atât personal, cât și în numele țării mele, pentru aprofundarea și dezvoltarea, și pe mai departe, a Parteneriatului Strategic româno-american și a parteneriatului transatlantic!”

Ana Birchall: “Toate aceste eforturi au contribuit substanţial în dinamica relațiilor bilaterale”

Ana Birchall este una dintre cele mai bine plasate persoane publice din spaţiul politic intern în peisajul la vârf al relaţiilor româno-americane. Fosta şefă de Justiţie, care pe vremea când a ocupat funcţia de ministru a dat peste cap complet planurile camarilei Dragnea-Tăriceanu-Tudorel Toader privind atacul la statul de drept, a postat pe pagina sa de socializare un mesaj în spiritul aniversării de azi, în care a amintit de implicarea sa în strângerea legăturilor cu SUA.

Ana Birchall, într-o imagine mai veche alături de procurorul general al SUA

(…) Alaturi de nenumarate discutii si intalniri oficiale precum cele avute cu Ivanka Trump, Vicepresedintele Mike Pence, Jared Kushner, bilaterala cu Secretarul de Stat Mike Pompeo (aceasta fiind prima bilaterala organizata dupa 10 ani in Departamentul de Stat), alaturi de alte intalniri oficiale precum bilateralele cu Larry Kudlow, John Bolton, Rick Perry, Dan Brouillette, Wilbur Ross, Wess Mitchel, Philip T. Reeker, sau membrii ai Camera Reprezentantilor, membrii ai Grupului de Prietenie pentru România precum Jackie Walorski și domnul Daniel Lipinski, în 2018, împreuna cu MAE si Ambasada SUA din Romania, am organizat la București, cea de-a șasea ediție a Dialogului Strategic, în care am abordat teme extrem de importante precum cooperarea în domeniile comercial, al securității cibernetice și energetice, sau al criminalității transfrontaliere și al influentei maligne a Rusiei in zona Marii Negre. De asemenea, aş accentua si colaborarea excelenta cu William Barr si Departamentul de Justitie atat la nivel bilateral in ceea ce priveste faptele penale grave, care au o componentă transfrontalieră, precum si in domeniile cu potenţial infracţional fiind reprezentat în principal de: criminalitate informatică şi trafic de droguri, grup infracţional organizat, corupţie sub toate formele ei, spalare de bani precum şi alte fapte grave cat si din perspectiva organizarii la Bucuresti a Reuniunii ministeriale UE-SUA în domeniul justiției și afacerilor interne. Toate aceste eforturi au contribuit substantial la evoluții pozițive în dinamica relațiilor bilaterale”, a scris Ana Birchall pe Facebook.

https://www.facebook.com/birchallana/posts/2778222862289464

Leave a reply