duminică, iulie 21

De ce face ravagii hepatita misterioasă la copii?

0
808

Crește numărul de cazuri de hepatită cu origine necunoscută. Aproape 200 de îmbolnăviri au fost raportate până acum în 14 țări din întreaga lume. Japonia și Canada se numără printre statele care au anunțat ultimele că au descoperit cazuri de hepatită cu origine necunoscută.

Specialiștii încă încearcă să stabilească ce provoacă această afecțiune. Pe de altă parte, medicii spun că toate tipurile de hepatită pot fi evitate prin respectarea regulilor de igienă. Într-un interviu pentru Digi24, medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre cum ne putem proteja în fața unor astfel de infecții.

Majoritatea celor afectați sunt copii cu vârste între o lună și 16 ani.

Un deces a fost înregistrat, iar 10% dintre bolnavi au avut nevoie de transplant de ficat, potrivit digi24.ro.

Virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută – cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E – nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri.

„Hepatitele, în general, pot fi prevăzute dacă respectăm regulile de igienă. Scăderea emoției legate de pandemie ne-a făcut mai puțin prudenți. Înainte nu cumpărăm obiecte de la magazin până nu le dezinfectam. Acum, aceste precauții s-au estompat și au creat o portiță pentru transmiterea unor patogeni care circulă în natură pe cale fecal-orală. Se contaminează niște alimente din cauza mâinilor sau a apei cu care sunt stropite și ajung la copii. Cheia ar fi să ne spălăm pe mâini și dacă consumăm alimente care nu se prepară termic, să le spălăm foarte bine.

Din datele pe care le avem, cel puțin în Scoția, unde au fost raportate primele cazuri, 12 din cei 13 pacienți au vârste până la 5 ani. Cei foarte mici care nu pot purta mască, nu se spală, duc mâinile la ochi. Trebuie să ne concentrăm pe lucrurile foarte simple, nu să ne speriem din nou și să ne izolăm”, a explicat medicul pediatru Mihai Craiu.

Întrebat care sunt semnele că un copil are hepatită, medicul a răspuns că acestea diferă în funcție de vârsta copilului.

„Un sugar e simptomatic în 1-3% din cazuri, în timp ce un adolescent sau un adult, e simptomatic în 30-50%. Cu cât e mai mic, trebuie să fim cu un grad de vigilență mai mare”, a precizat Mihai Craiu.

El a explicat și când un copil trebuie dus la spital: „Trebuie să ne uităm la semnele de suferință ale burții: greață, vărsături, diaree, dureri abdominale. Dacă apare icterul, culoarea galbenă a fetei și a ochilor, atunci trebuie să mergem la spital”.

Boala hepatică misterioasă care a infectat copii din zeci de țări din întreaga lume a ajuns în Asia, cu un caz raportat în Japonia, și în Canada, relatează The Guardian. Sunt peste 190 de cazuri până acum, inclusiv unul în România. 140 de cazuri de hepatită acută au fost înregistrate în Europa. Dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, potrivit OMS.

„Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar nu sunt detectate. Deși un adenovirus este o ipoteză, sunt în desfășurare investigații pentru a determina cauza”, a spus OMS într-un comunicat.

Sindromul clinic „printre cazurile identificate este hepatita acută (inflamația ficatului) cu enzime hepatice semnificativ crescute”, se arată în comunicat. Mulți pacienți au raportat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături „precedate de prezentare cu hepatită acută severă”, precum și niveluri crescute de enzime hepatice. Majoritatea cazurilor nu au raportat febră, iar virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută – cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E – nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri, potrivit OMS.

Leave a reply