Două orașe din România au fost incluse într-un clasament care prezintă 20 de localități mari, la nivel mondial, în care se poate trăi cel mai sănătos în anul 2021. Topul a fost realizat de o companie britanică de brokeraj și consultanţă, DOT Zinc, iar cele două orașa din România sunt Timișoara și Cluj-Napoca.
Acestea apar pe pozițiile 15 și 16 în top 20 orașe în care se trăiește cel mai sănătos, obținând scoruri totale de 1932, respectiv 1925 de puncte. Abia după ele se situează Helsinki, Copenhaga, Munchen și Praga.
Specialiştii companiei au analizat o multitudine de factori, printre care rata obezităţii, durata de viaţă, criminalitatea, poluarea, serviciile medicale, costul unui kilogram de mere, siguranţa cetăţeanului, precum şi numărul de ore de expunere la soare într-un an.
Fiecăruia dintre aceste aspecte i-a fost atribuit un scor în baza metodologiei autorilor, care a condus către un scor total.
Valencia, al treilea din Spania după Madrid și Barcelona, ocupă primul loc în top
În topul de la începutul anului 2021, pe locul întâi se situează oraşul Valencia din Spania, cu un punctaj total de 2318 puncte. Valencia a fost nominalizat drept principalul oraş în care se poate trăi sănătos, iar autorii topului notează că este vorba despre un cumul de factori.
„Oraşul are o climă ideală. Nu este nici prea cald, nici prea frig şi este împânzit de zone verzi care îmbunătăţesc calitatea aerului. De asemenea, oamenii din Valencia se bucură de multe ore de expunere la soare pe an, ceea ce contribuie la starea de sănătate”, notează Salman Haqqi, specialist în cadrul DOT Zinc, potrivit sursei citate.
Dieta mediteraneană, stilul de viață activ și relaxat deopotrivă, clima și locația fac din Valencia cel mai sănătos oraș din lume, potrivit unui studiu al site-ului de comparație a prețurilor.
Raportul evidențiază climatul aparte al Valenciei care, nici prea fierbinte, nici prea uscat, vă invită să ieșiți din case, să aveți o viață socială și să practicați sporturi, activități care sunt benefice pentru sănătate și care la rândul lor facilitează absorbția vitaminei D.
Pe aceeași linie, locația sa și briza mării permit aerului orașului să dobândească niveluri scăzute de poluare în comparație cu alte orașe spaniole. Numărul său ridicat de zone verzi ajută, de asemenea, la menținerea unei bune calități a aerului.
În afară de toate spațiile naturale pe care le are al treilea oraș al Spaniei după Madrid și Barcelona, raportul Money subliniază despre Valencia că „orașul posedă un patrimoniu muzical și cultural care încurajează interacțiunea socială și un stil de viață relaxat, unde muzeele și teatrele joacă un rol important”.
Sunt de menționat aici celebrele sărbători Las Fallas, de la începutul lunii martie, care atrag anual milioane de turiști în Valencia.
Viața în Valencia este cu adevărat ideală. Nici cald, dar nici frig, prețuri pentru toată lumea, civilizație și oameni primitori, oportunități, ajutor din partea autorităților, întrajutorare, cultură, viață de noapte, atenție pentru bătrâni, asistență medicală gratuită și ultraperformantă, transport modern, comunicații.
Nu degeaba faimoasa revistă TIME a ales capitala regiunii care a dat lumii paella drept cel mai bun loc pentru trăit din lume, doi ani la rând (Detalii, AICI).
Iar ziarul britanic The Times a scris pe larg despre Valencia ca despre ”cel mai bun loc de trăit pentru expați”.
[…] De ce este Valencia orașul cel mai sănătos din lume. Și de ce Clujul sau Timișoara au intrat î… […]