De ce cumpăr mai ieftin ca în România, aici, în Spania?

4
2350

Nu vreau să-i supăr pe românii din alte locuri ale Spaniei. Să nu creadă cineva că aici e cel mai frumos loc de pe pământ. Spania toată e super. De fapt, în toată Europa găsești locuri de vis. Și oriunde în lume. Depinde unde se simte fiecare bine, unde poate trăi, unde sufletul și banii fac bună casă împreună. Iar marea, mareaaaa….Și oamenii, oamenii…! Spaniolii și portughezii – ”numero uno” în UE! Pentru mine, atenție, că iar nu vreau să supăr pe nimeni! 🙂

 

Întâmplarea vieții a făcut să ajung la Valencia grație frățiorului meu mai mic Tinel. Dar am colindat, slavă Domnului, prin multe locuri și de aceea mă consider bogat. Nu financiar, ci în banca de amintiri și simțăminte. Pur și simplu, la Valencia mă simt cel ”mai acasă”, după România mea. Și nu e doar starea de împăcare cu tine și cu locul, ci și motive clare care îmi permit să fac o comparație cu alte zări.

E vorba, de exemplu, de costul vieții, așa cum am subliniat și în acel articol de mare impact la public. Bunăoară, aici în Naquera, e greu să găsești puncte negative. Ai liniște, ești la o jumătate de oră de Valencia Capital și de Mediterană, la doi pași de rezervația naturală Sierra Calderona (foto jos) unde, pe vârf de munte, poți vedea albastrul mării, ai acces la transport public (autobuz+metrou), șosele, baruri, discuții, amistad.

Dacă ai de muncă, totul devine simplu. Sigur, fiind Spania, nu e ușor de găsit sursă de venit. Dar la fel e în orice tărâm însorit. Și în Grecia, și în Italia, și în Croația, Muntenegru, Franța sau Portugalia. Însă dacă găsești job, poți să te consideri cu un picior în paradis! Măcar și pe ideea că adaugi vreo 10 ani în plus pe Terra, dacă pici pe speranța lor de viață.

Și cheltuielile sunt rezonabile. O familie de români plătește aici 250 de euro lunar pentru un apartament de patru camere, cu terasă pe bloc și vedere la munte. Cheltuielile casei mai costă în jur de 150 de euro lunar (gaz, apă, curent, gunoi). Hrana e chiar mai ieftină ca-n România noastră.  La ”Consum” (un fel de Kaufland) – da, există așa ceva într-un sat de câteva mii de locuitori! -găsești de toate. Mi-am făcut piața de câteva ori și am ieșit în câștig atunci când am comparat cu supermarketul meu din Bucureștii Noi. Vorba lui Ovidiu (foto jos, dreapta), tovarăș de muncă al frățiorului, ”aici încă mai muncești o zi și mănânci o săptămână”. Poftă mare, Ovidel!

Salata ”Iceberg” am găsit-o la 30-40 de cenți. Vreo doi lei românești. La mine la Kaufland, în capitală, dau acum 3,3 RON. Pâinea e 25-30 de cenți în Naquera. Adică tot vreo doi RON, să zicem. Cam așa e și în București. Roșiile înainte de sezon le-am luat acolo cu 30 de cenți, iar în România erau un euro. Un vin adevărat, crianza (maturat în butoi de lemn), poți cumpăra în satul lui Tinel cu 4 euro. În România am văzut același tip la preț aproape dublu! Cu doi euro, găsești vinuri bune, la banii ăștia, în RO, cam țepe. Iar vinurile românești, deși au făcut progrese, sunt încă departe de cele din Rioja, Priorat, Valdepenas etc. Și scumpe, prea scumpe! Un vin bun românesc ajunge la noi 7-8 euro, dublu față de Spania. Plus multe alte exemple.

La toate acestea, nu pot să nu adaug diferențele de venit între români și spanioli. Practic, ieși uneori și de două ori mai ieftin la mâncare. O familie cu un minor să spunem, cum sunt Tinel, Cristina și micuța Carolina, se descurcă lejer cu 400 de euro lunar (pun aici și cosmetice, detergent, diverse etc). Mai pui 500 de euro pentru asigurări, benzină, telefon, internet, cafele, neprevăzute etc. și ajungi la un total de 1.300 de euro/lună – casă, masă, taxe, cheltuieli curente.

Nu l-am întrebat pe frate-miu cât bagă amândoi în casă, dar mi-a spus cât câștigă o altă familie de români care trăiește oarecum din aceleași surse ca ei – în jur de 1.800 de euro. Uneori mai puțin, alteori mai mult. Mai poți adăuga un 200 de euro în plus cheltuielile cu școala copilului (cărți, caiete, petreceri, excursii, haine, jucării etc.) și la final nu sari de 1.500 de euro lunar.

”Știu familii care s-au descurcat și cu 1.000 de euro pe lună, pe timp de criză, când nu găseai de muncă sau unul dintre soți stătea cu copilul”, mi-a povestit Costică Popșor (alăturat), românul destoinic din Guadalajara care și-a tras casă de vacanță cu doar 3.000 de euro, sigur, de renovat complet (găsiți povestea lui, AICI). Fotografia cu viitorul său ”chalet”  – puțin mai jos.

Una peste alta, la un venit de 1.800 de euro pe familie plus-minus 10%, poți face chiar economii. Sau poți pune în pușculița de vacanță. Ori mai trimiți bani celor din țară (cum fac mulți). În general, îți iese bine pasența, aici, în zona Valencia, una nici prea-prea, nici foarte-foarte ca oportunități de angajare. Dar, asta vreau musai să rețineți, o lume superbă ca poziție pe hartă, climă, soare, mare, oameni. Abia aștept să ajung și-n alte locuri, sunt convins că fiecare are povestea lui frumoasă.

Prin urmare, ce ziceți, nu-i așa că trăiesc bine românașii noștri de aici? Și n-am mai pus la socoteală un lucru esențial: relația stat-cetățean. Nu veți găsi bătaia de joc din România, haosul, cozile, controalele, amenzile, birocrația, pașapoartele, pensiile speciale, scumpirile, drumurile, autrostrăzile (aici chiar sunt!), nervii și anii mâncați din viață.

Valencia – ca de altfel restul Spaniei și al Europei, în general-, poate nu le oferă paradis financiar celor care viețuiesc aici, dar asigură infinit mai mult respect. Iar eu insist să audă asta cât mai mulți români din țară, poate astfel vor renunța să mai înghită mizeriile politico-administrative servite ani și ani de cei obligați să-i servească taman pe ei. Hai, România! Vamos, España!

Laurențiu Ciocăzanu

4 comments

 1. Malin 31 august, 2017 at 07:19 Răspunde

  In Romania preturile sunt influentate de o serie de factori pe care ii enumar in ordinea importantei:
  1. Lipsa infrastructurii;
  2. Accizele pe carburanti;
  3. Fiscalitatea excesiva si extrem de volatila;
  4. Lantul de intermediere prin care trece un produs de la producator pana la raftul de la supermarket;
  5. Reglementarea proasta in orice domeniu;
  6. Costurile cu forta de munca;
  7. Cheltuielile cu energia si intretinerea.

  Toate astea influenteaza direct sau indirect pretul fiecarui produs de la raft, iar acolo unde sunt mai mici, sau sistemul e mai simplu e normal ca si produsele sa fie mai ieftine.

 2. Liviu 31 august, 2017 at 14:38 Răspunde

  Am prezentat articolul unor amici spanioli din același oraș.
  Au fost dezgustați de exagerările și minciunile din articol.
  O garsonieră incepe de la 400 €.
  Verificați înainte de-a fezinforma.

  • Ciocăzanu Laurențiu 31 august, 2017 at 15:39 Răspunde

   Mersi de compliment!:) Amicii aceia au vreun nume, pot fi văzuți la față, așa cum mă arăt eu pe mine celorlalți?De ce fac asta? Tocmai pentru a nu mă ascunde în spatele unor pseudonime care garantează minciuni. Când te arăți pe tine lumii, oamenii au încredere că nu ai nimic de ascuns. Știu că nu ai de ce să minți. Apropo, oare de ce aș minți? Ia să vedem! În plus, în afară de mine cel cu nume, prenume și poză, mai am multe nume și exemple concrete despre acele prețuri. Unele apar chiar în text. Cumva fratele meu e suficient de credibil ca ”sursă” astfel încât să fie real ce scriu? Dar prietenul lui Ovidiu, cu 15 ani de Spania? Eu zic că da. Altfel, cine spune că nu există garsoniere la 400 de euro? Există și apartamente de patru camere la prețul ăsta chiar în zone bune ale Valenciei. Ați verificat pe hartă unde e Naquera? Ați vorbit cu cineva în persoană de acolo care să să dea date concrete? Nu. Eu, da! Data viitoare, citiți mai atent înainte de a face acuzații și verificați. Altfel vă faceți de râs. Iar amicii aceia, dacă nu sunt în stare să se uite pe un preț de raft,sincer, mă dezgustă cu exagerările și minciunile lor.

Leave a reply