De ce bărbaţii cu chelie sunt mai expuşi la coronavirus

0
1243

Deși sunt aparent două dintre cele mai disparate patologii, ar putea exista o legătură între alopecia androgenetică și boala coronavirus. Acest fapt ar contribui la o mai bună înțelegere a anumitor aspecte ale pandemiei actuale de COVID-19 și ar putea facilita în viitor detectarea pacienților cu un risc mai mare de a se îmbolnăvi.

Alopecia androgenetică (căderea părului) este o boală în care există o sensibilitate și o exprimare mai mare a androgenilor. Androgenii includ o serie de hormoni sexuali masculini, ceea ce nu implică faptul că nu există și la sexul feminin, deși într-o măsură mai mică. Ei își exercită acțiunea asupra receptorilor lor specifici, numiți receptori androgeni, care sunt localizați în diferite organe ale corpului.

Dr. Alba Gomez

Acest aspect medical este asumat de către dermatologul Alba Gomez, specialistă în regenerarea părului la Institutul Medical Ricart din Paseo Internațional de la Habana Ruber, care a participat la un studiu publicat la nivel mondial care a implicat cei mai buni specialiști în medicina părului.

Potrivit acestei specialiste, relația este stabilită între hormonii sexuali masculini sau androgeni și intrarea virusului în celulele pulmonare, cu diferite molecule intermediare.

S-a dovedit că bărbații sunt un grup de risc sporit la contactarea COVID 19, cu o severitate mai mare a bolii și o rată de deces mai mare decât femeile. Acest lucru ar putea fi explicat de nivelurile mai mari de hormoni androgeni.

„Pacienții cu forme severe de alopecie androgenetică, o boală simplă și diagnosticată vizual, ar fi susceptibili la forme mai severe ale bolii coronavirusului”, spune dr. Alba Gómez.

Există mai multe studii în curs, în care la peste 100 de pacienți cu pneumonie provocată de coronavirus au fost detectate procente mai mari de alopecie androgenetică severă comparativ cu populația generală.

Andy Goren

Aceasta este ipoteza dezvoltată de dermatologul american Andy Goren, care afirmă că, în momentul de față, studiile pe care se bazează această relație sunt in vitro (în laborator), dar ar putea arunca multă lumină asupra înțelegerii trecutului și îmbunătățirea cercetărilor viitorului privind boala COVID 19.

Dacă cercetările asupra acestei teorii continuă în viitor, rolul protector al unor medicamente utilizate pentru tratamentul alopeciei, cum ar fi finasteridul, ar putea fi luat în considerare pentru a preveni formele severe ale acestei infecții virale.

„Ar trebui propusă o linie de cercetare cu privire la rolul acestor androgeni la femeile cu COVID-19, deoarece nivelul lor de androgeni nu este nul și pot suferi și de boli care le cresc riscul”, subliniază Alba Gómez.

Studiul menționat anterior face parte dintr-o serie de publicații științifice care încearcă să aducă mai multă lumină asupra înțelegerii mecanismului de infecție cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Pe baza acestor cunoștințe, s-ar putea argumenta că medicamentele utilizate pentru tratamentul alopeciei androgenetice, cu acțiuni împotriva hormonilor sexuali masculini, ar putea avea un rol protector în boala coronavirusului, ceea ce deschide ușa către noi terapi sau chiar pentru prevenirea acestei noi pandemii ”, conchide Dr. Alba Gómez.

Institutul Medical Internațional Ricart Ruber Paseo de la Habana, din Madrid, își reia progresiv și în siguranță activitatea de asistență medicală, urmând îndrumările Ministerului Sănătății, Consumului și Asistenței Sociale.

ACE2 – enzima care explică de ce bărbaţii sunt mai afectaţi

La câteva săptămâni după apariția noului coronavirus, ACE2 (enzima care convertește angiotensina 2) era deja identificată ca una dintre porțile prin care SARS-CoV-2 intră în celulele umane. Această enzimă, fundamentală în reglarea tensiunii arteriale, a fost folosită drept cale de asalt de către SARS-CoV, ruda virusului actual care a provocat o epidemie în 2003.

Aplicând regula bunului simț, rezultă că niveluri mai mari de ACE2 ar facilita intrarea a virusului. Această idee a produs momente de confuzie în ultimele săptămâni. Medicamentele pentru hipertensiune arterială, de exemplu, au crescut nivelul acestei enzime și au sugerat că ar putea agrava cursul Covid-ului. Și ceva similar s-a întâmplat cu ibuprofenul. De asemenea, a fost publicat faptul că bărbații mor mai mult din cauza bolii, deoarece au mai multă proteină ACE2 în sângele lor. Povestea este mai complicată.

José Luis Labandeira

Potrivit lui José Luis Labandeira, profesor de anatomie umană la Universitatea din Santiago de Compostela, „sistemul de angiotensină are două axe, una pe care am putea să o numim proastă, pro-inflamatorie, care este cea care reprezintă enzima ACE, și una bună, antiinflamatoare, cea denumită ECA2 sau ACE2”.

„Genele ECA2 și o altă componentă a axei antiinflamatorii sunt exprimate pe cromozomul X și, deoarece femeile au două, ele au o expresie mai mare a acestor componente benefice”, adaugă Labandeira citat de ziarul El Pais.

Cu aceste caracteristici, femeile ar fi dezavantajate cu încărcarea lor crescută de proteine ​​care servesc drept cale de acces a coronavirusului în organismul uman, dar efectul antiinflamator protejează de cele mai letale manifestări ale bolii, cum ar fi pneumonia.

Un indiciu că în acest joc de echilibrare efectul benefic îl va întrece pe cel dăunător, este că majoritatea morților sunt în vârstă și prezența ACE2 scade de-a lungul anilor.

„Din ceea ce știm până acum, se pare că ECA2 este o sabie cu două tăișuri și trebuie să învățăm să o gestionăm, văzând cum să menținem efectele pozitive, blocând doar fragmentele specifice care servesc ca o poartă de acces pentru virus”, concluzionează profesorul Labandeira.

Leave a reply