La aniversarea a 147 de ani de la înființarea PNL, urcat la tribună pentru discursul final, premierul Nicolae Ciucă a confundat-o pe Alina Gorghiu (aflată în primul rând la dezbaterea de la Biblioteca Centrală Universitară) cu… Roberta Anastase.
A fost mică eroare ”tehnică” și nevinovată a primului-ministru, ajunsă însă virală. Era provocată probabil de amintirea puternică a fostei șefe a Camerei Deputaților din vremea lui Traian Băsescu și a PD-L, dar și de vechimea mică de liberal a noului lider al partidului Brătienilor – combinație perfectă pentru un amestec de nume, pentru un proaspăt venit în politică.
Căci altfel, după ce și-a cerut scuze imediat colegei sale care condusese PNL vreme de doi ani, Nicolae Ciucă a avut toate motivele să-i mulțumească Alinei Gorghiu pentru că a organizat impecabil festivitatea aniversării PNL de la Vila Florica din Argeș.
Dar Nicolae Ciucă, în calitate de lider PNL, mai are un motiv să-i mulțumească Alinei Gorghiu că nu seamănă cu Anastase: sinceritatea până la capăt, chiar și în momente în care e greu să spui ce simți.
Este și cazul dezbaterii din această după-amiază de la Digi 24, când Gorghiu nu s-a ferit să recunoască ”eroarea” colegilor ei de la Camera Deputaților, care au trecut ”pe șest” o modificare legislativă pentru majorarea salariilor demnitarilor – măsură respinsă categoric de senatoarea PNL.
”Decizia a fost luată la Cameră, eu sunt senator, dar eu sunt pregătită să răspund și pentru nefăcutele altora. Lipsa de transparență e un exercțiu nesănătos. O măsură pare nefirească atunci când o adopți pe ușa din dos. Ca în orice profesie, erori se mai întâmplă. Nu e cazul acum să adoptăm sancțiuni în partid, ci să corectăm o decizie greșită. Faptul că liderii coaliției au decis că, inclusiv în situația în care legea va trece de CCR, ea nu se va aplica – asta e tot ce contează”, a spus Alina Gorghiu la Digi 24.
Tot ea a dat asigurări, spre supărarea PSD, că ”actualul guvern nu va mări taxele, nu va schimba sistemele de impozitare din România, nu va schimba cota unică”.
Ceva care nu seamănă deloc cu imaginea Robertei Anastase – a cărei imagine este în continuare grevată tocmai de un gest opus sincerității de azi a Alinei Gorghiu: acuzația de fraudă la votarea Legii pensiilor din 15 septembrie 2010, când Anastase era președinta Camerei Deputaților.
Cinci zile mai târziu, Roberta Anastase a declarat că liderii coaliției de guvernământ de la acea vreme sunt de acord cu reluarea votului asupra Legii Pensiilor, după ce PSD și PNL au acuzat lipsa de cvorum și fraudarea votului, recunoscând implicit implicarea sa în mascarada votului cu pricina.
Legea pensiilor, care avea nevoie de minim 168 de voturi pentru, fiind o lege organica, a fost aprobată sub conducerea Robertei Anastase în Camera Deputaților, în condițiile în care nu existau prezenți în sală mai mult de 80 – 100 de deputați – potrivit imaginilor captate de presă.
VEZI ȘI:
Alina Gorghiu: ”Nu ne vom opri aici. Sunt multe de corectat!”