De ce a devenit Spania una dintre cele mai sigure ţări din lumea COVID-19

11
1750

De luni, toată Spania va fi intrat în cel puţin faza 1 de relaxare socială, la 71 de zile de la declararea stării de alarmă. Unele regiunii vor intra în faza 2, cu şi mai multă libertate – aproximativ 47% din populaţia ţării. Deşi coronavirusul circulă încă în lume, unul dintre cele mai afectate teritorii scoate astăzi capul la lumină, cu o atitudine mult diferită faţă de lunile trecute, dar şi în mai multă siguranţă decât multe alte state mai puţin răvăşite de coronavirusul SARS-CoV-2.

Italia şi Spania au fost cele mai lovite ţări de pandemia coronavirus. De două ori: prin numărul mare de victime şi de infectaţi, dar şi la capitolul imagine: ambele au trecut în ochii opiniei publice internaţionale, urmare a cifrelor negre, drept teritorii nesigure, unde virusul circulă fără control.


Într-adevăr, la începutul lunii martie aşa a fost. Coronavirusul umbla liber prin populaţie, adus din China sau din alte surse, iar autorităţile nu vedeau niciun mare pericol la orizont.

Asta a permis desfăşurarea fără restricţii a întâlnirilor publice cum au fost de pildă adunările pregătitoare din Valencia prilejuite de celebrele sărbători „Las Fallas”, care aduc anual în metropola de lângă Mediterană nu mai puţin de 4 milioane de turişti.

Până pe 15 martie, când a fost declarată starea de alarmă, mii şi mii de oameni s-au plimbat nestingheriţi pe străzile Valenciei, în aşteptarea lansării oficiale a sărbătorilor. Ele au fost anulate în ultima clipă, dar era prea târziu.

În ciuda faptului că pandemia lovea crunt Italia, autorităţile guvernului regional valencian au permis adunări publice, la începutul lunii martie, ceea ce a fost un catalizator sigur pentru explozia coronavirusului în zonă.

Madridul şi Barcelona au fost epicentrul pandemiei spaniole

Mii de valencieni s-au putut aduna, la începutul lunii martie, să admire „Las Fallas” atunci când pandemia ucidea pe capete în Italia (imagine de arhivă)

Nu întâmplător, aici a fost înregistrat oficial şi primul pacient infectat cu coronavirus, pe 31 ianuarie.

Cu toate acestea, nu Valencia (al treilea oraş al Spaniei) a fost cea mai lovită de valul infectărilor, ci primele două oraşe din Spania, atât ca populaţie, cât şi ca număr de turişti: capitala Madrid şi Barcelona – capitala regiunii Catalunya.

Săptămânile ce au urmat au fost groaznice. Numere morţii au făcut ravagii, cu peste 1.000 de morţi zilnic, iar cazurile de infectare au depăşit la final totalul Italiei, astfel că datele finale de astăzi sunt de 233.037 de infectaţi, cu 27.940 de morţi.

Regiunea capitalei Madrid a fost marele centru al pandemiei din Spania, cu peste 71.500 de pozitivi și 8.900 de decese, urmat de Catalunya, care depășește 57.000 de cazuri confirmate și acumulează peste 6.000 de decese. Deși situația nu este aceeași în toată Spania, deoarece boala s-a extins cu o viteză diferită în fiecare loc, internările de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, la serviciile de urgență, au scăzut azi aproape la minimum.

44.000 de cadre medicale infectate la locul de muncă

Aproximativ 44.000 de cadre medicale s-au infectat în lupta lor pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus. La final, sistemul a făcut faţă celui mai mare val al pandemiei

Criza a invadat însă spitalele din cele două mari oraşe, cu pacienţi internaţi la terapie intensivă. Numărul paturilor n-a mai fost suficient. Madridul a deschis rapid un spital de campanie la Ifema, unde locurile cu bolnavi în stare critică s-au ocupat imediat.

Dar sistemul sanitar n-a cedat. Deşi a fost asaltat de pacienţi, iar cadrele medicale s-au infectat pe capete din lipsă de materiale de protecţie sau probleme de organizare de tip Suceava, sistemul n-a clacat. Nimeni nu şi-a dat demisia, n-au existat proteste ale medicilor sau asistentelor în acea perioadă critică, au fost aduşi angajaţi de la pensie, tineri, studenţi la Medicină. Şi azi continuă aplauzele de la ora 20.00 de la balcoane adresate eroilor din spitale – 44.000 dintre ei fiind ei înşişi infectaţi în timpul serviciului.

Spania a testat un mare exerciţiu de solidaritate umană într-una dintre cele mai afectate zone din lume.

Măsurile luate de Guvernul central de la Madrid au venit târziu, dar au compensat în eficacite prin duritate extremă. Spania a impus cea mai dură carantină din lume, nimeni n-a putut ieşi din case decât pentru nevoi strict urgente, doar individual. Două luni a durat izolarea fără precedent.

A început „desescalada”! Liber la terase şi la plaje

Efectele s-au văzut însă nu peste mult timp. Acum trei săptămâni, au fost luate primele măsuri de relaxare („desescalada”), pe faze: 0, 1, 2 şi 3.

Scăderea săptămânală de cazuri de noi infectaţi arată că măsurile de carabtină au pus virisul sub control

Cu excepţia Madridului şi Barcelonei, restul Spaniei este acum aproape complet „eliberat” de ocupaţia coronavirusului.

Micii comercianţi şi-au deschis afacerile puternic lovite de criză, terasele s-au umplut de clienţi, străzile şi parcurile de oameni ieşiţi la plimbare, sport, ciclism.

Sunt permise adunările de familie şi prieteni în grupuri de maximum 10 persoane.

De luni, şi cele două mari oraşe puternic afectate de pandemie vor trece la faza 1 de relaxare.

Relaxare da, însă nu fără precauţie şi date clare

Cu toate acestea, supravegherea este acum strictă pe tot teritoriul ţării. Toate activităţile comerciale redeschise au făcut-o respectând strict recomandările Ministerului Sănătăţii legate de distanţare socială (în faza 1, terasele restaurantelor nu pot permite o ocupare a meselor mai mare de 50%) şi igienizare.

În plus, utilizarea măştii de protecţie a devenit obligatorie în spaţiile publice, transportul în comun etc. Plajele vor fi deschise noului sezon turistic în condiţii diferite, cu spaţii mari între şezlonguri, unele chiar cu programare digitală de pe telefon.

Orice persoană intrată în ţară întră în izolare de 14 zile, ceea ce a făcut România la începutul crizei, dar a renunţat pe parcurs, din cauza presiunii unor cercuri de interese care tratează iresponsabil pericolul pandemiei.

Cifrele bolii COVID anunţate zilnic sub mult reduse.

De la 9.222 de cazuri noi înregistrate în cea mai neagră zi a pandemiei, pe 31 martie, statistica a ajuns la numai 295 de cazuri de noi persoane infectate, pe 19 mai, adică mult mai puţin decât la o gripă obişnuită.

Un mare semn pozitiv este că variația creșterii acestor cazuri de la o zi la alta este în scădere puternică.

Aproape 7 din 10 infectaţi se vindecă

Într-o lună și jumătate, creșterea zilnică de cazuri noi a scăzut de la peste 42%, în vârful pandemiei, la mai puțin de 1%, în prezent. Dacă adăugăm că din totalul noilor victime, mai bine de jumătate sunt în zonele Madrid şi Barcelona, rezultă un rest mare al teritoriului ţării şi mai sigur.

Mai mult, Spania are acum controlul şi urmare a altor două măsuri: testarea masivă a populaţiei cu teste sigure (PCR) şi testarea serologică naţională, făcută pentru a aflat starea imunizării populaţiei pe întreg teritoriul naţional.

De la rată de infectare în 24 de ore de peste 42%, Spania a pus sub control coronavirusul cu doar 0,15% cazuri noi la finalul stării de alarmă

Dar cel mai relevant detaliu despre siguranţa vieţii în Spania este numărul mare de persoane vindecate.

La ora actuală, 65% dintre cei infectaţi s-au vindecat, adică aproape 7 din 10 persoane care au contactat coronavirusul s-au vindecat de COVID-19 şi sunt imunizate.

În total, din 233.037 de persoane infectate, în Spania s-au vindecat 150.376. Prin comparaţie, în SUA s-au vindecat numai 298.418 de persoane, dintr-un total de 1.577.758 de infectaţi, adică nici jumătate din procentul Spaniei, care este şi peste media din Europa (aproximativ 52%).

Distanţa este însă infinit mai mare în comparaţia cu Marea Britanie: din 252.246 de persoane infectate, în Regatul Unit s-au vindecat doar… 1.134!

Alt detaliu interesant, rezultat în urma unui studiu naţional: doar 5% din populaţia Spaniei a contactat coronavirusul. Şi încă unul: 9 din 10 persoane testate în Comunitatea Valenciană verificate prin teste PCR nu au fost depistate pozitive.

Nimic nu mai e ca la început. Dar Spania pare că s-a vindecat…

Dar cel mai important motiv care face din Spania o ţară mult mai sigură pe tărâmul pandemiei este precauţia. De la Guvernul central de la Madrid până la guvernele regionale, presă şi oameni de rând, aproape unanimă nu este concluzia „am scăpat!”, ci precauţia „nu ne putem relaxa!”.

În ciuda faptului că deschiderea din izolare a umplut străzile, terasele, plajele şi parcurile, sunt puţine cazurile în care lumea nu respectă măsurile de distanţare şi igienă.

Nu întâmplător unul dintre cele mai elocvente exemple că Spania de azi nu mai seamănă deloc cu cea dinaintea izbucnirii pandemiei este decizia Guvernului regional din Valencia. Astfel, autorităţile valenciene au decis să nu treacă de luni la faza 2 a relaxării (care permite şi mai multă libertate de mişcare şi deschiderea multor spaţii comerciale), deşi o puteau face fără probleme.

Motivul: vor să fie sigure că au situaţia sub control, dacă astfel de măsuri de relaxare produc mai multe infectări. Este exact acelaşi guvern care, la începutul lunii martie, când coronavirusul făcea ravagii în Italia, permitea oamenilor să su adune cu miile pe străzile Valenciei, în zilele de Fallas.

11 comments

 1. Ramona 23 mai, 2020 at 10:25 Răspunde

  Las fallas din Valencia nu s-au tinut,au fost anulate.
  De ce minti si induci persoanele in eroare?
  Iti poate confirma orice rezident din Valencia sau comunitatea Valenciana ca au fost anulate!

  • Laurențiu Ciocăzanu 23 mai, 2020 at 12:54 Răspunde

   Stimată doamnă, faceţi aceeaşi greşeală ca şi cei dinainte, nu aţi citit de loc cu atenţie: unde scrie că s-au ţinut Fallas? Scrie că au fost permise întâlnirile dinainte de Fallas! Unde e minciuna?

 2. CM 23 mai, 2020 at 10:30 Răspunde

  Vă rog frumos sa va informați când scrieți un articol, in special despre o altă țară.

  1. Las Fallas(din Valencia) au fost SUSPENDATE ‼️, fiesta incepea pe 15martie,iar in 14 martie s-a declarat starea de urgență.
  2. Ceea ce s-a celebrat cu mii de persoane, a fost Ziua Femeii, in 8martie, in MADRID.
  2. Starea de urgență inca există, chiar daca treptat incepem sa avem mai multa libertate de miscare si economia începe sa își revină încet.

  • Laurențiu Ciocăzanu 23 mai, 2020 at 12:56 Răspunde

   Exact asta facem, informăm corect. Până pe 15 martie, în Valencia s-au întâlnit pe stradă mii şi mii de oameni, aşteptând începerea oficială a sărbătorilor. Mişcarea de Fallas începe neoficial pe 1 martie în oraş, deci până pe 15 martie…

   • Ana 23 mai, 2020 at 15:39 Răspunde

    De acord, mult prea tarziu s au luat masuri! Din aceasta cauza acum inca avem atatea restrictii, pt ca sufla si in iaurt Guvernul la momentul actual, si au dat seama ca au actionat tarziu. Mie mi se pare logic si normal sa pastreze restrictiile in continuare, cu unele relaxari. Cum a spus si Sanchez, in locul economiei, primeaza sanatatea.

 3. ema 23 mai, 2020 at 12:32 Răspunde

  Minciuni…minciuni…minciuni.Las fallas au fost suspendate…Feeriile la fel.Nu poti circula cum vrei, terasele sunt deschise cu 50% din mese. Nu peste tot s-au facut teste. De unde naiba scoateti informatiile astea?Din burta?

  • Laurențiu Ciocăzanu 23 mai, 2020 at 12:53 Răspunde

   Nu scrie nicăieri în articol că s-au ţinut Fallas. Ci nu au fost anulate la timp. Când au fost anulate, era deja prea târziu, lumea se întâlnise masiv în stradă. Citiţi cu atenţie înainte de a trage concluzii.

 4. Ana 23 mai, 2020 at 15:36 Răspunde

  Mai fratilor, cititi cu atentie articolul cap-coada! Sau nu intelegeti ce cititi. Scrie ca nu s au celebrat Las Fallas, dar ca au avut loc intalniri masive, tocmai pt ca le au anulat in ultimul moment, foarte tarziu! Erau foarte multi veniti in Valencia pt fallas. Si referitor la terase spune omul ca functioneaza la capacitate de maxim 50%. Ce dracu, nu mai intelegeti lb romana?

  • Laurențiu Ciocăzanu 23 mai, 2020 at 18:38 Răspunde

   Mulțumim, Ana! Nu e nicio problemă, putem suporta acuzații chiar și când ele nu sunt fondate😀 Recunosc însă că prefer să fie cititori aici, direct pe site, care să comenteze critic, decât să nu fie și să se hrănească masiv de pe Facebook cu informații nu le.

Leave a reply