duminică, august 1

De astazi incepe imunizarea cu AstraZeneca. Cum funcționează, cât de eficient este și cui este recomandat

Totul despre vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca
0
598

De astăzi începe imunizarea cu al treilea ser aprobat în România. Este vorba despre vaccinul anti-COVID AstraZeneca/Oxford. Vaccinul AZD1222 a fost dezvoltat de o echipă de la Universitatea Oxford din Marea Britanie împreună cu concernul farmaceutic AstraZeneca.

 

“Serul Astra Zeneca poartă numele generic de vaccin vector. Potrivit Institutului Paul Ehrlich (PEI) din Germania, vaccinul se bazează pe virusuri de răceală de la cimpanzei, inofensive pentru oameni.

Acești așa-numiți viruși de răceală din familia adeno-virusului au fost modificați astfel încât să conțină gena cu planul de producere a unei proteine ​​de suprafață optimizată a coronavirusului (proteina SARS-CoV-2 spike), scriu jurnaliștii de la Deutsche Welle.


După vaccinare, virusul încorporat în ser pătrunde în câteva celule umane. Acestea folosesc gena pentru a produce proteina spike.

 

Sistemul imunitar recunoaște acest lucru ca pe un corp străin și reacționează formând anticorpi și celule T (limfocite T), care protejează în mod ideal împotriva infecției cu coronavirusul SARS-COV-2.

În continuare, răspunsul la cele mai importante întrebări legate de serul de la AstraZeneca.

 

Eficiența vaccinului AstraZeneca

Testele clinice au arătat o eficiență de 76% pentru varianta originală a COVID-19 pentru prima doză de vaccin. Rapelul, administrat la 12 săptămâni pentru AstraZeneca, crește eficiența la 82%. Un alt studiu dă o cifră și mai mare, de 84%. Pentru tulipna britanică de coronavirus, serul AstraZeneca/Oxford a obținut în studii o eficiență de 75%. Rezultate mai slabe s-au înregistrat cu acest vaccin în cazul tulpinii sud-africane, motiv pentru care guvernul din această țară nu a lansat deocamdată vaccinul AstraZeneca.

Câte țări au aprobat vaccinul de la AstraZeneca

50 de state de pe patru continente au aprobat deja serul realizat în colaborare cu savanți de la Oxford. Prima țară care a acordat aprobarea a fost Marea Britanie, pe 30 decembrie 2020, urmată de piețele mari, cum ar fi UE și India.

Ce grupe de vârstă ar trebui să se imunizeze cu serul AstraZeneca/Oxford

Specialiștii nu au ajuns la un consens în cee ace privește grupele de vârstă cărora li se recomandă acest vaccin. Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinul pentru toate persoanele trecute de 18 ani, inclusiv pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) afirmă la rândul ei că vaccinul poate fi utilizat de către orice persoană cu vârsta de peste 18 ani. Până la momentul actual nu există suficiente rezultate în cazul persoanelor în vârstă pentru a avea o imagine clară despre cum funcționează serul anti-COVID în aceste cazuri, dar se pleacă de la premisa unei reacții de protecție, bazată și pe experiența cu alte vaccinuri”.

sursa: realitatea.net

 

Leave a reply