David Popovici devine ambasadorul Hope and Homes for Children România

0
242

Înotătorul David Popovici va fi al cincilea ambasador Hope and Homes for Children România, devenind astfel „vocea celor mai vulnerabili copii şi tineri”, cei care încă trăiesc în orfelinate sau sunt în pericol de a fi instituţionalizaţi.

„Alături de Amalia Enache, Alexandru Tomescu, Marius Manole şi Mihai Morar, David este cel de-al cincilea Ambasador al copiilor care, fără rădăcini, fără un mediu familial în care să se dezvolte şi fără susţinere, nu au nicio şansă să devină adulţii responsabili pe care societatea îi aşteaptă. Pentru ei, oameni care pot face o diferenţă, spun #SuntAici”, transmite Hope and Homes for Children, prin intermediul unui comunicat.

David Popovici a declarat că performanţa şi succesul „vin şi trec”, dar ceea ce este cu adevărat important este „ce poţi clădi bun în jurul tău”, pornind de la ele.

Am avut şansa ca munca mea să fie încurajată şi susţinută, pentru a ajunge să fie recompensată ulterior. Viaţa este un campionat şi merităm cu toţii să îl câştigăm, mai ales aceşti copii. Şi nu vreau să îmi imaginez cum ar fi fost ca părinţii mei să nu fie în fiecare dimineaţă lângă mine, să îmi pregătească micul dejun la 5 dimineaţa; sau toţi ai mei să nu fi fost acolo, la primele mele competiţii, cu pancarte pe care au scris: ”David, the dolphin boy”! Şi mă întreb cum este pentru un copil care creşte într-o instituţie, eu cred că se simte pur şi simplu fără rădăcini. Dar copiii aceştia trebuie să ştie că şi ei pot reuşi. De aceea, am ales să mă alătur Hope and Homes for Children, îmi doresc ca noi să fim, împreună, cei care le spun: puteţi!”, a precizat campionul mondial.

Hope and Homes for Children reaminteşte că David Popovici şi-a donat în vara anului trecut echipamentul de campion pentru Florentina Filipovici, fostă vicecampioană mondială la canotaj juniori şi pentru cei trei copii ai ei. În doar câteva luni, alături de David şi de o comunitate de aproape 3.000 de donatori, Hope and Homes for Children a construit „o casă caldă şi primitoare, în judeţul Suceava, pentru o mamă care se luptă cu o boală grea şi cu lipsuri majore”. Casca şi ochelarii de campion ai lui David au adunat atunci, în mai puţin de 30 de zile, donaţii în valoare de 40.000 de euro.

„David a dovedit atunci, încă o dată, că este campion – de data aceasta, campion la Bine – fiind cel care a reuşit în 2022 să strângă cea mai mare sumă din donaţii, prin intermediul platformei de fundraising”, precizează sursa citată.

În decurs de 25 de ani, de când fundaţia a început un program care vizează închiderea orfelinatelor, au fost închise 66 de orfelinate, iar 7.000 de copii au fost scoşi de acolo. Pentru ei s-au identificat soluţii alternative de locuire centrate pe conceptul familial, iar 1.850 de copii au fost reintegraţi în familia naturală sau extinsă. Hope and Homes for Children reaminteşte că a construit în total 122 de case familiale pentru copiii care au părăsit orfelinatele şi a susţinut peste 2.000 de tineri pentru a-şi începe viaţa pe cont propriu. În total, peste 40.000 de copii vulnerabili au fost salvaţi de la ruperea de familie şi au fost ţinuţi departe de orfelinat.

Azi, alături de David şi de ceilalţi ambasadori, vorbim despre potenţial. În David, în copiii din propriile familii, e firesc să vedem potenţial împlinit. Cu peste 2.800 de copii încă instituţionalizaţi în circa 100 de centre de plasament, cu 1 din 3 copii din România trăind sub nivelul sărăciei, e nevoie să vorbim şi de potenţial neîmplinit. Rolul Ambasadorilor, al susţinătorilor, al echipei noastre este să împlinim cât mai mult din potenţialul copiilor vulnerabili.

Construim rezilienţa – a copiilor, a României în care trăim – muncind în fiecare zi. Îi mulţumim lui David pentru că face loc, în drumul lui spre performanţă, şi pentru performanţa copiilor care sunt tot ai noştri, chiar dacă nu suntem părinţii lor”, a declarat directorul general al fundaţiei, Robert Ion.

Leave a reply