Daniel Fenechiu: ”Cota unică înlocuită cu un sistem progresiv nu face altceva decât să bulverseze economia și sistemul social”

Social-democrații propun înlocuirea cotei unice cu un sistem de impozitare progresivă, în timp ce liberalii nu vor să renunțe la sistemul actual.

PNL nu este dispus să renunțe la cota unică de impozitare, declară pentru RFI liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu. În opinia sa, PNL este pus în dificultate de faptul că PSD a adus subiectul pe agendă în spațiul public, fără să existe o discuție prealabilă agreată în coaliție.

Potrivit lui Daniel Fenechiu, ”cota unică este fără discuție sistemul de impozitare care a adus foarte mult progres în România. În 2004, când a fost introdusă cota unică, aveam un impozit progresiv, cota maximă era 40%, evaziunea fiscală era în floare, oamenii încercau să găsească tot felul de variante ca să-și mascheze veniturile, să nu plătească taxe și impozite. Atunci a venit Guvernul liberal, a propus cota unică și lucrurile s-au așezat. Cota unică încurajează munca, este un sistem predictibil și un sistem care aduce bani la buget”.

Întrebat dacă au existat consultări în coaliție înainte ca PSD să aducă în discuție în spațiul public eliminarea cotei unice, senatorul PNL a răspuns: ”Această temă nu este o temă relativ nouă, ci o temă care ține de modul în care PSD își atinge temele politice. PSD se adresează în principal categoriei de pensionari și unei categorii de persoane care câștigă venituri mici și orice propunere de acest gen, propunere de creștere a impozitării la cei care au venituri mai mari este un deziderat electoral, care aduce voturi PSD. Da, PSD a adus această temă în discuție, nu a existat nici o discuție prealabilă agreată în coaliție (…). Ne pune în dificultate. Cota unică este o instituție introdusă, susținută de PNL”.

Daniel Fenechiu declară că ”PNL nu este dispus să renunțe la cota unică. Argumentele sunt nu doar cele care țin de faptul că această cotă unică a fost introdusă și este de sorginte liberală, că stimulează munca, stimulează acumularea, ci sunt și argumente care țin de specificul de astăzi, de criză, de problemele care există, unde a schimba cota unică cu un sistem progresiv nu face altceva decât să bulverseze grav economia și sistemul social din România”.

Întrebat dacă PNL e dispus să susțină cota unică de impozitare, cu riscul ruperii coaliției, senatorul a răspuns: ”În general, când e o coaliție, n-o faci pentru ca s-o rupi. Cred că cota unică este una din liniile roșii”.

Leave a reply