Dan Vâlceanu, tranșant. O pune la punct pe Raluca Turcan și spune că PNRR nu mai poate fi modificat

0
598

După un început ezitant la vârful politicii ”mari”, când a intrat în gura presei pentru unele răspunsuri legate de salariul minim sau inflație, Dan Vîlceanu, a trecut cu bine de ”botezul” jurnalistic și și-a intrat în pâine fără complexe.

Ultima sa poziție publică, prin care a pus-o practic la punct pe Raluca Turcan, arată că noul secretar general al PNL știe acum să aibă replică inclusiv pentru acei colegi de partid care au comportament public iresponsabil.

Fără nicio dovadă, Turcan i-a panicat pe pensionarii din România spunând direct că ”nu mai sunt bani de pensii”, în ciuda faptului că exercițiul financiar bugetar pe primele 9 luni ale anului acesta arată că statul are o creștere spectaculoasă de venituri la buget, deci bani suficienți pentru plata pensiilor.

Dan Vîlceanu a explicat că nu există nicio gaură în buget, aşa cum susţinea Raluca Turcan şi că viitorul Guvern învestit, cu puteri depline, va aproba vineri rectificarea bugetară și nu va exista o problemă în plata salariilor, pensiilor sau a altor drepturi pentru cetăţenii români.

El a adăugat că Raluca Turcan a fost doar supărată când a făcut acele afirmaţii despre lipsa banilor pentru pensii şi salarii.

  „Nu, există o gaură. Este o rectificare bugetară care, în condiţiile în care nu am fi avut această criză politică, s-ar fi întâmplat deja şi nu aveam această discuţie. Deci această discuţie există acum pentru că doamna Turcan a fost supărată. Nu am putut să facem rectificarea bugetară, nefiind un Guvern cu puteri depline, mai devreme. Atâta tot. Vineri, din câte ştiu, va fi adoptată rectificarea bugetară şi nu vor exista niciun fel de problem la plata salariilor, pensiilor sau altor drepturi către cetăţenii români”, a explicat, aplicat, Dan Vîlceanu.

”În PNRR, vor fi doar ajustări de etapă, în 2023”

Tot Vîlceanu a curmat visul PSD, care dorea să modifice PNRR.

Banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) vor veni în luna decembrie, a anunţat, miercuri, Dan Vîlceanu, ministrul propus pentru preluarea portofoliului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Este vorba despre un avans de 3,9 miliarde de euro, a precizat Vîlceanu, după ce a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate pentru portofoliul de la MIPE. Răspunzând la întrebări, acesta a subliniat că PNRR nu poate fi modificat, existând doar posibilitatea unor ajustări fine, în 2023.

„Banii din PNRR vor veni în luna decembrie. Este vorba de 3,9 miliarde de euro, care reprezintă avans din PNRR. Mai avem de adoptat Ordonaţa de Urgenţă privind fluxurile financiare, iar în ceea ce priveşte partea de granturi am aprobat deja un memorandum. Mai avem de adoptat un memorandum pe partea de împrumuturi, dar nu am emoţii că nu vor intra aceşti bani. Singura problemă aşa cum am spus şi în cadrul audierilor este că trebuie decis modul în care cheltuielile din acest avans sunt înregistrate în contabilitate”, a precizat Vîlceanu, la finalul dezbaterilor din comisiile reunite de specialitate din Parlament, după ce a primit aviz favorabil pentru portofoliul de la MIPE.

Întrebat dacă se vor putea face modificări pe PNRR, el a răspuns:

„Până în 2023 nu se pot face nici măcar ajustări. Aş vrea să subliniez încă o dată că nu vorbim despre modificarea PNRR, ci despre ajustările la această etapă, care se vor întâmpla în 2023”, a transmis Vîlceanu, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte introducerea unei taxe pe poluare, prevăzută atât în PNRR, dar şi în programul de guvernare, ministrul propus pentru portofoliul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a răspuns jurnaliștilor că nu este nimic stabilit în legătură cu această taxă, adăugând că „mai degrabă trebuie să gândim acel mecanism: „poluatorul plăteşte”.

„Avem nevoie de schimbări legislative ca să putem trage aceşti bani şi să aducem la bun sfârşit acest PNRR şi foarte multe dintre ele se vor întâmpla în Parlament”, a adăugat el.

Tagspresa

Leave a reply