Dan Cărbunaru: „CE suplimentează fondurile pentru fermierii afectați de fluxul de cereale ucrainene”

0
460

Guvernul va face tot ce e necesar pentru a proteja femierii români, în contextul în care pieţele au fost inundate de cereale ieftine din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la emisiunea ”Radar Geopolitic”. Pe lângă banii pe care Executivul îi pune la îndemâna fermierilor români, aceştia vor primi sprijin financiar şi de la Comisia Europeană, iar măsurile nu se vor opri aici, a mai spus Cărbunaru.

România va continua toate demersurile necesare pentru a proteja interesele fermierilor săi (…) Am avut și o reacție a Comisiei Europene și pe lângă cele 56 de milioane de euro anunțate inițial din care 10 milioane au revenit fermierilor români și aici există anunțul Guvernului că va fi dublată această sumă din bugetul național, există o nouă sumă de 70 de milioane de euro pe care Comisia Europeană o pune la dispoziția fermierilor din țările afectate de fluxul de cereale ucrainene intrate după agresiunea militară rusă din această țară, iar din această sumă, desigur o parte consistentă va reveni fermierilor români fără a opri însă aici măsurile pe care oricum Guvernul le are în vedere atât din perspectiva finanțărilor europene cât și din perspectiva bugetului național care contribuie la sprijinirea celor care trebuie să fie încurajați în continuare să producă”, declară Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Agricultorii din mai multe țări ale Uniunii protestează și cer Bruxelles-ului să ia măsuri urgente, deoarece grânele ucrainene sufocă piețele interne.

Fermierii bulgari au blocat joi după-amiază punctele de frontieră cu România. La Ruse, agricultorii bulgari care cultivă grâu, floarea soarelui și porumb au cerut ca Ucraina să nu își mai vândă grânele în Uniune, ci doar să tranziteze țările europene către alte destinații.

Fermierii români arată într-o scrisoare deschisă trimisă Guvernului că România a pierdut 3 miliarde de euro din cauza priorității și avantajelor pe care grânele ucrainene le-au primit pe piața europeană. Ei au cerut un ajutor de stat și au mers și la Bruxelles să își ceară drepturile.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunțat că, în afară de cele 10 milioane de euro date de Bruxelles, agricultorii români vor primi bani de la Guvern.

Liderii Poloniei, Bulgariei și României au solicitat limitarea importurilor de cereale ucrainene. Comisia Europeană are în plan revizuirea regulilor.

Comisia Europeană a acordat 56 de milioane de euro țărilor care ajută Ucraina să își vândă marfa. Polonia primește 30 de milioane, Bulgaria 16, iar România 10 milioane de euro. Însă a promis că va reevalua situația.

Leave a reply